Δικαιούχοι επαναπατρισμού όσοι επέστρεψαν από ο ΗΒ στις 29 Μαρτίου, λένε Χριστοδουλίδης και Καρούσος

Φωτογραφία , πηγή, ΚΥΠΕ




Τα 29 άτομα που ταξίδεψαν στις 29 Μαρτίου από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Κύπρο ήταν δικαιούχοι επαναπατρισθέντες που είτε βρίσκονταν στο Ηνωμένο Βασίλειο, είτε ταξίδεψαν κατόπιν σχετικής ειδοποίησης στο Λονδίνο για το σκοπό αυτό, από Σουηδία, Κροατία, Κολομβία και Περού, αναφέρεται σε απάντηση των Υπουργών Εξωτερικών και Μεταφορών, Νίκου Χριστοδουλίδη και Γιάννη Καρούσου, σε επιστολή του Βουλευτή του Κινήματος Αλληλεγγύη Μιχάλη Γιωργάλλα.

Στην απάντησή τους οι δυο Υπουργοί αναφερόμενοι στην επιστολή του κ. Γιωργάλλα, ημερομηνίας 4 Απριλίου 2020, με θέμα «Επαναπατρισμός φοιτητών κατά παράβαση απαγορευτικών Διαταγμάτων» σε σχέση με την πτήση U29036 της 29ης Μαρτίου από το Ηνωμένο Βασίλειο προς την Κύπρο, σημειώνουν πως η συγκεκριμένη πτήση, πραγματοποιήθηκε μετά από συνεννόηση της Βρετανικής Κυβέρνησης με την αεροπορική εταιρεία EasyJet με σκοπό την μεταφορά από την Κύπρο, Βρετανών υπηκόων.

“Επειδή διαπιστώθηκε ότι υπήρχε αριθμός δικαιούχων (29 στον αριθμό) βάσει των σχετικών Διαταγμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τη διενέργεια της πτήσης για να επαναπατριστούν, ζητήθηκε από την πιο πάνω αεροπορική εταιρεία όπως μεταφέρει τα εν λόγω άτομα στην Κύπρο”, αναφέρουν.

Προσθέτουν πως όλοι ανεξαιρέτως από τους επαναπατρισθέντες επιβάτες ήταν δικαιούχοι που είτε βρίσκονταν στο Ηνωμένο Βασίλειο, είτε ταξίδεψαν κατόπιν σχετικής ειδοποίησης στο Λονδίνο για το σκοπό αυτό, από Σουηδία, Κροατία, Κολομβία και Περού. Πιο συγκεκριμένα τα άτομα αυτά αφορούσαν σε πρόσωπα που είχαν μεταβεί σε χώρες του εξωτερικού για ιατρικούς λόγους, πρόσωπα που ευρίσκονταν στο εξωτερικό για ολιγοήμερη παραμονή, για επαγγελματικούς ή υπηρεσιακούς λόγους, πρόσωπα τα οποία εξετάστηκαν για τον κορωνοϊό από εγκεκριμένο διαπιστευμένο οργανισμό ή και εργαστήριο για θέματα Δημόσιας Υγείας και βρέθηκαν αρνητικά.

Όπως αναφέρουν οι κ. Χριστοδουλίδης και Καρούσος, προς τον σκοπό αυτό δόθηκε έγκριση από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων δυνάμει του σχετικού Διατάγματος.

Οι δυο Υπουργοί επισημαίνουν ακόμη πως “για κανένα από τους επιβάτες δεν υπήρχε ή υπάρχει οποιαδήποτε ένδειξη ότι είναι συγγενής πρώτου ή/και άλλου βαθμού Αξιωματούχων του Κράτους, είτε του Προέδρου της Δημοκρατίας, είτε του Προέδρου της Βουλής, είτε Υπουργών, Βουλευτών ή άλλων αξιωματούχων της πολιτείας”.

Όπως αναφέρουν, “υπήρξε ένας επιβάτης ο οποίος ήταν φοιτητής και είχε εξετασθεί και βρεθεί αρνητικός στον κορωνοϊό λόγω του ότι είχε νοσηλευτεί για θέμα υγείας σε νοσοκομείο στο Λονδίνο και στο πλαίσιο της νοσηλείας του, του έγινε και η εν λόγω εξέταση. Ως εκ τούτου είχε το δικαίωμα επαναπατρισμού με βάση το Διάταγμα”.

Οι δυο Υπουργοί σημειώνουν τέλος πως τα στοιχεία της συγκεκριμένης πτήσης και των επιβατών είναι διαθέσιμα σε όποιον τα ζητήσει μέσω της αρμόδιας Αρχής για επιθεώρηση και επιβεβαίωση.

Με πληροφορίες ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Κρούσμα σε εργαζόμενο στο Τμήμα Φορολογίας κλείνει στη Λεμεσό το Ταχυδρομείο και το ΚΕ.ΠΟ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: