Διαγραφή χρέους 1 τρισ. δολαρίων αναπτυσσόμενων χωρών ζητά υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών

File Photο: Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Φωτογραφία: ΚΥΠΕ




Περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια χρέους που οφείλουν αναπτυσσόμενες χώρες θα πρέπει να διαγραφεί.

Αυτό στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας συμφωνίας που πρότεινε σήμερα η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD) για να βοηθηθούν αυτές οι χώρες να ανταπεξέλθουν στις επιπτώσεις της πανδημίας του νέου κορωναϊού.

Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου, οι οποίες ήδη πασχίζουν με μια ταχέως αυξανόμενη επιβάρυνση χρέους, βρίσκονται σήμερα αντιμέτωπες με μια ιστορική παγκόσμια ύφεση, την κατάρρευση των τιμών των εξαγωγών πετρελαίου και των εμπορευμάτων τους και την αποδυνάμωση των εθνικών τους νομισμάτων.

«Αυτός είναι ένας κόσμος όπου οι αθετήσεις χρεών από αναπτυσσόμενες χώρες είναι αναπόφευκτες», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Κόζουλ Ράιτ, διευθυντής του τμήματος της UNCTAD για την παγκοσμιοποίηση και τις αναπτυξιακές στρατηγικές.

Περίπου 64 χώρες χαμηλού εισοδήματος ξοδεύουν ήδη περισσότερα για την εξυπηρέτηση χρέους από όσο για τα συστήματα υγείας τους, ανέφερε η UNCTAD σε μια έκθεση που καλεί σε ένα παγκόσμιο σχέδιο για την ελάφρυνση του βάρους εξυπηρέτησης του χρέους για φτωχές χώρες, που θα χρειαστεί να αυξήσουν τις δαπάνες για τα συστήματα υγείας τους και για οικονομική τόνωση.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες υψηλού εισοδήματος έχουν υποχρεώσεις εξυπηρέτησης χρέους μεταξύ 2 και 2,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο το 2020 και το 2021. Οι χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος έχουν υποχρεώσεις εξυπηρέτησης οφειλών από 700 δισεκατομμύρια έως 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Με πληροφορίες από Reuters via ΑΠΕ-ΜΠΕ
Γιοχάνεσμπουργκ, Νότια Αφρική

 

Μηταράκης: Στόχος η κατάργηση μέσα στο 2020 του προγράμματος μίσθωσης των ξενοδοχείων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: