Δεν πρόλαβε να φτάσει στην Τουρκία το «Γιαβούζ» και ο Ερντογάν έδωσε εντολή να επιστρέψει στην κυπριακή ΑΟΖ

File Photo: Το τουρκικό γεωτρύπανο “Γιαβούζ”. Photo via Twitter, @fatih_donmez




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Πριν καλά- καλά αποχωρήσει από την κυπριακή ΑΟΖ το τουρκικό γεωτρύπανο, «Γιαβούζ», επιστρέφει για νέες παράνομες γεωτρήσεις.

Όπως είναι γνωστό, είχε διενεργήσει γεώτρηση στο θαλασσοτεμάχιο 8 και στις 6 Απριλίου αποχώρησε επιστρέφοντας στην Τουρκία.

Σε σύντομο, σχετικά, χρονικό διάστημα αποφασίσθηκε από το καθεστώς Ερντογάν, η επάνοδος του στην περιοχή. Η κατοχική Τουρκία εξέδωσε παράτυπη Navtex, αναγγέλλοντας την έναρξη νέας παράνομης γεώτρησης από το γεωτρύπανο «Γιαβούζ», στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ.

Το τουρκικό γεωτρύπανο, σύμφωνα με την παράτυπη Navtex, θα πραγματοποιήσει γεώτρηση από τη Δευτέρα 20 Απριλίου, δηλαδή από τη Δευτέρα του Πάσχα, μέχρι και τις 18 Ιουλίου 2020.

  • Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», το σημείο της γεώτρησης χαρακτηρίζεται από σχετικά ομαλό βυθό, ενώ το θαλάσσιο βάθος είναι της τάξης των 2.590 μέτρων. Πρόκειται για σημείο που βρίσκεται στο βόρειο ήμισυ του τεμαχίου 6 και στα όρια της παρανόμως και παραλόγως διεκδικούμενης από την Τουρκία περιοχής της κατοχυρωμένης διεθνώς ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο θαλασσοτεμάχιο 6 δραστηριοποιούνται ως γνωστό, η γαλλική ΤΟΤΑΛ και η ιταλική ΕΝΙ. Η ίδια κοινοπραξία δραστηριοποιείται και στο θαλασσοτεμάχιο 8, στο οποίο διενήργησε γεωτρήσεις το τουρκικό γεωτρύπανο.

Την ίδια ώρα, σε σχέση με τις άλλες παράνομες δραστηριότητες της κατοχικής Τουρκία, το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός παραμένει στην κυπριακή ΑΟΖ (νοτιοαναλοτικά) ενώ το OrucReis έχει αναλάβει τις σεισμικές έρευνες σε περιοχή, εντός της κυπριακής ΑΟΖ, πολύ κοντά στο τριεθνές σημείο. Εκεί, δηλαδή, που συναντώνται η κυπριακή με την ελληνική και τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Υπενθυμίζεται πως προ ημερών, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση που οργανώθηκε από το τουρκικό τμήμα της δεξαμενής σκέψης AtlanticCouncil στην Τουρκία και την Οργάνωση Τουρκικής Κληρονομιάς, έστειλε προειδοποιητική βολίδα:

  •  «Οι ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο θα συνεχιστούν και τώρα έχουμε και τρίτο πλωτό τρυπάνι».

Την ώρα κατά την οποία διεθνείς εταιρείες έχουν αναστείλει, λόγω της πανδημίας τις δραστηριότητες τους, το καθεστώς Ερντογάν προχωρεί σε νέα παράνομη γεώτρηση. Η Τουρκία συνεχίζει την επεκτατική της πολιτική και δεν επηρεάζεται από τον κορωνοϊό, τη διεθνή προσπάθεια αντιμετώπισής του. Δεν την ενδιαφέρει τι γίνεται στο εσωτερικό της με την πανδημία, ούτε πολύ περισσότερο με το προσωπικό του γεωτρύπανου και των συνοδευτικών πλοίων. Το όραμα του νεοσουλτάνου είναι πάνω από τους ανθρώπους.

Η αποστολή στην περιοχή του «Γιαβούζ» πρέπει να αντιμετωπιστεί από τη Λευκωσία. Μπορεί όλες οι χώρες και οι Οργανισμοί Διεθνώς να ασχολούνται με την πανδημία, ωστόσο, όλες οι δυνατές αποτρεπτικές κινήσεις πρέπει να γίνουν. Και παράλληλα, θα πρέπει να αρχίσει και μια συζήτηση για τη διαμόρφωση νέας πολιτικής, μέσα από επεξεργασμένες δράσεις. Πολιτικής αποτελεσματικής και με προοπτικές.

  •  Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Γεωτρήσεις με το έτσι θέλω από τον Ερντογάν: Επειδή δεν έγιναν αποδεκτοί οι όροι του από Αθήνα και Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: