Bρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο, εκτιμά για τον κορωναϊό ο Κύπριος Υπουργός Υγείας

File Photo: Ο Κύπριος υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου. Φωτογραφία: ΚΥΠΕ




Από τα μέχρι τώρα δεδομένα, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, είμαστε πεπεισμένοι ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο και επεξεργαζόμαστε το πλάνο για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.

Όπως ανέφερε σε άρθρο του, το φετινό Πάσχα είναι πολύ διαφορετικό εξαιτίας των πρωτοφανών συνθηκών που βιώνουμε συνεπεία της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Για την αντιμετώπιση του ιού, είπε, υποχρεωθήκαμε να πάρουμε εγκαίρως μια σειρά από απαγορευτικά μέτρα προκειμένου να περιφρουρήσουμε τη δημόσια υγεία.

Από την πρώτη στιγμή, ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, είπαμε την αλήθεια στους πολίτες και τους ζητήσαμε να μας βοηθήσουν να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού ώστε το σύστημα υγείας να μπορέσει να ανταποκριθεί, για να μην βιώσουμε ποτέ τις δραματικές εικόνες που είδαμε στα νοσοκομεία άλλων χωρών.

Μέχρι τώρα, είπε, ο στόχος αυτός φαίνεται να επιτυγχάνεται χάρη στην ανταπόκριση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών, τους οποίους ευχαρίστησε για μια ακόμη μια φορά. «Κερδίσαμε ζωτικό χρόνο που μας επέτρεψε να προετοιμάσουμε τα νοσηλευτήρια και με την περιφρούρηση των επαγγελματιών υγείας, οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του καθήκοντος, ακοίμητοι φρουροί του πολύτιμου αγαθού της υγείας. Τους τιμούμε και τους ευγνωμονούμε», είπε.

Μετά από πολλές προσπάθειες και παρά την παγκόσμια έλλειψη εξασφαλίσαμε μεγάλες ποσότητες σε ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό και σε αναλώσιμα για να εφοδιάσουμε τα νοσηλευτήρια, τους επαγγελματίες υγείας και τους ασθενείς, ανέφερε ο Υπουργός Υγείας.

Επίσης εγκρίθηκε έγκαιρα το θεραπευτικό πρωτόκολλο για ενήλικες και παιδιά και αναμένονται το επόμενο διάστημα τα αποτελέσματα από τη χορήγησή του και «είμαστε μια εκ των είκοσι χωρών στις οποίες εγκρίθηκε η χορήγηση θεραπευτικού φαρμάκου ΑVIGAN, το οποίο αναμένεται στην Κύπρο τις προσεχείς ημέρες».

Ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε ότι «έχουμε την απαραίτητη επάρκεια για να αντεπεξέλθουμε», με επάρκεια να παρατηρείται και σε κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, οι οποίες αυξάνονται αριθμητικά ώστε να προστεθούν κι άλλες για παν ενδεχόμενο. Ελπίζουμε ότι ποτέ δεν θα χρειαστούν αλλά οφείλουμε να μεριμνήσουμε ώστε να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε το χειρότερο σενάριο, σημείωσε.

Παράλληλα, βρισκόμαστε, είπε, σε συνεχή συνεννόηση με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), παρακολουθούμε τις διεθνείς εξελίξεις, παίρνουμε πρωτοβουλίες και επικαιροποιούμε συνεχώς τις ενέργειές μας.

Η διασφάλιση της ζωής του κάθε πολίτη είναι βαρύτατη υποχρέωση κάθε πολιτισμένου κράτους κι εμείς ιεραρχούμε αυτή την ευθύνη ως κορυφαία προτεραιότητα, ανέφερε ο Υπουργός υγείας, για να σημειώσει ότι η απώλεια κάθε ανθρώπινης ζωής μας προκαλεί θλίψη και ταυτόχρονα μας πεισμώνει για να συνεχίσουμε την προσπάθεια. «Οι σκέψεις μας είναι με εκείνους που νοσούν, με εκείνους που ταλαιπωρούνται από τον ιό και από κάθε άλλη ασθένεια. Αυτός είναι και ο λόγος των καθημερινών μας εκκλήσεων προς όλους για κοινωνική αποστασιοποίηση. Αυτός είναι και ο λόγος των δραστικών μέτρων που εφαρμόζουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Η στρατηγική της αυστηρής ιχνηλάτησης που εφαρμόζουμε εξ αρχής στην Κύπρο κρίνεται ως ιδιαίτερα αποτελεσματική και είναι η ίδια που βοήθησε ασιατικά κράτη να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά την πανδημία, είπε.

Επίσης, ανέφερε ότι τις επόμενες μέρες το υπουργείο προχωρεί και σε επιδημιολογική έρευνα, από την οποία επίσης «θα συγκεντρώσουμε δεδομένα για τη διασπορά του ιού».

Από τα μέχρι τώρα δεδομένα είμαστε πεπεισμένοι ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο και επεξεργαζόμαστε το πλάνο για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, είπε ο κ. Κωνσταντίνου, σημειώνοντας ωστόσο ότι «όλα όμως εξαρτηθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα. Οι αποφάσεις μας καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τις υποδείξεις και τις εκτιμήσεις της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής, η οποία ενισχύει το έργο της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης». Δεν πρόκειται, επεσήμανε, «να πάρουμε βιαστικές αποφάσεις. Δεν έχουμε το δικαίωμα να εφησυχάσουμε. Και δεν πρόκειται να αποκλίνουμε από το στόχο μας».

Με οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας το σύνολο των υπουργών και γενικότερα η κρατική μηχανή, βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των πολλαπλών προκλήσεων που προκαλεί αυτή η δύσκολη κατάσταση. Διαβεβαίωσε ότι «κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν ώστε να ξεπεράσουμε αυτή τη δοκιμασία. Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά ότι κορυφαία προτεραιότητα είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και η προστασία του κάθε πολίτη χωριστά, της οικογένειάς του, της περιουσίας του, της εργασίας του».

Σ᾽αυτή τη μεγάλη προσπάθεια είναι αδύνατον να μην υπάρξουν λάθη και ζητούμε την κατανόηση των πολιτών, σημείωσε ο Υπουργός Υγείας. Αντλούμε, είπε, «κουράγιο από την πίστη ότι κάνουμε αυτό που είναι το σωστό. Μάς γεμίζει δύναμη η θέληση του λαού μας και η στήριξη του κόσμου. Μας συγκινούν οι οικονομικές εισφορές και οι προσφορές ιατρικού εξοπλισμού από εταιρείες, οργανισμούς, κόμματα, οργανώσεις, επώνυμους αλλά και απλούς πολίτες. Μάς ικανοποιεί η κινητοποίηση εθελοντών, μας εμπνέει η θέληση του λαού μας, μάς γεμίζει αισιοδοξία η στήριξη από φίλιες χώρες. Όλα αυτά μαζί μάς επιτρέπουν να αισιοδοξούμε ότι θα βγούμε νικητές και θα τα καταφέρουμε. Το οφείλουμε στους εαυτούς μας, στους γονείς μας, στα παιδιά μας. Αυτό το Πάσχα είναι διαφορετικό. Ας το κάνουμε αφετηρία για κάτι που θα μας κάνει περήφανους», κατέληξε ο Υπουργός Υγείας.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Θετικοί στον κορωνοϊό έξι εργαζόμενοι στο ΓΝ Πάφου μετά τον επαναληπτικό έλεγχο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: