Μπάνιο στη θάλασσα, από Ιούνιο και βλέπουμε: Ακόμη πιο αργά στις πισίνες

File Photo: Λουόμενοι κάνουν μπάνιο σε παραλία στο Ναύπλιο. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Σε πλήρη εφαρμογή βρίσκεται το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας, με τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών να έχει συμμορφωθεί με τις οδηγίες για την αποτροπή της περαιτέρω διάδοσης του κορωναϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, η κυβέρνηση προτίθεται να αυστηροποιήσει το πλαίσιο της απαγόρευσης κυκλοφορίας, λόγω περιπτώσεων πολιτών που κάνουν κατάχρηση των μέτρων που δίνουν τη δυνατότητα μετακίνησης.

Το τελευταίο διάστημα πολλοί είναι οι πολίτες που ρωτούν αν το κολύμπι στη θάλασσα -και άλλες δραστηριότητες, όπως το ερασιτεχνικό ψάρεμα- εξαιρείται από την απαγόρευση κυκλοφορίας και μπορεί να θεωρηθεί ως σωματική άσκηση.

Για το ζήτημα έδωσε στη δημοσιότητα νέες οδηγίες η Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας δίνει συγκεκριμένες διευκρινίσεις σε θέματα που δεν είχαν καλυφθεί από την ΚΥΑ για την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις οποίες προκύπτει ότι απαγορεύονται:

  • το μπάνιο στη θάλασσα
  • η χρήση ιδιωτικών θαλασσίων μέσων αναψυχής (κανό, καγιάκ, wind surf, kite surf, SUP, ιστιοπλοΐα κ.λπ.)
  • η υποβρύχια αλιεία (ψαροντούφεκο)
  • το ψάρεμα από ξηράς

Η απαγόρευση για τις παραπάνω δραστηριότητες ισχύει έως και τις 6 Απριλίου 2020 «ή όσο ισχύσει ο περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών λόγω εξάπλωσης του κορωνοϊού» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τις 21 Απριλίου απαγορεύεται, επιπρόσθετα, «η κυκλοφορία κάθε τύπου σκάφους καθώς και ο απόπλους και ο κατάπλους ιδιωτικών πλοίων και σκαφών αναψυχής και επαγγελματικών τουριστικών πλοίων ανεξαρτήτως σημαίας, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, πλην συγκεκριμένων εξαιρέσεων, όπως αυτές προβλέπονται στην προαναφερόμενη ΚΥΑ και αποδεικνύονται με τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα που ο Νόμος ρητά ορίζει».

Πάντως τόσο στο υπουργείο Υγείας όσο και στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής διεξάγονται συζητήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί. Με όσους ήρθαμε σε επικοινωνία δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση, άλλα ένα σενάριο που μελετάται είναι να μην ανοίξουν κατευθείαν οι οργανωμένες παραλίες αλλά κι όταν ανοίξουν αυτό να γίνει με την παρουσία συγκεκριμένου αριθμού ατόμων, να κοπούν για παράδειγμα λιγότερα εισιτήρια ώστε να είναι αραιά ο ένας από τον άλλο, κάτι μου μόνο εύκολο δεν ακούγεται γιατί κάποιος θα πρέπει να επιτηρεί αυτό το «αραιά».

Προφανώς και δεν μπορεί να υπάρχει ένας αστυνομικός σε κάθε παραλία, οπότε θα πρέπει να βρεθεί άλλη λύση, χωρίς να αποκλείεται αυτή που θέλει όλο τον Μάιο να απαγορεύεται η κολύμβηση στη θάλασσα και όταν μειωθεί ο κίνδυνος μεταδοτικότητας τότε θα οδηγηθούμε σε άρση του μέτρου. Από Ιούνιο δηλαδή και βλέπουμε.

Το ίδιο φυσικά θα ισχύσει και για τις πισίνες που μπορεί όμως να μείνουν κλειστές λόγω του Covid-19 για μεγαλύτερο διάστημα σε σχέση με τις παραλίες, αφού εκ των πραγμάτων η τήρηση αποστάσεων μεταξύ των κολυμβητών είναι σχεδόν αδύνατη, εκτός εάν υπάρχει ένα άτομο σε κάθε διάδρομο, αλλά έτσι μιλάμε για ελάχιστους συμμετέχοντες.

Ενώ η αρχική εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας έκανε λόγο για την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων αποφυγής διάδοσης του κορονοϊού στις εγκαταστάσεις των κολυμβητικών δεξαμενών και κοινοποιήθηκε σε όλες τις Υπηρεσίες Περιβαλλοντικής Υγιεινής των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, ακολούθως κρίθηκε σκόπιμο να σφραγιστούν για την αποφυγή μετάδοσης της νόσου. Το πότε θα ανοίξουν και πάλι παραμένει άγνωστο.

HJ με πληροφορίες από ΕΡΤ, ethnos.gr και newsbeast.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: