Άρθρο-κόλαφος: Ο κορωναϊός ωθεί την Ευρωζώνη στην κατάρρευση: Εάν η Ιταλία φύγει το ευρώ θα καταστραφεί…

FILE PHOTO: Στιγμιότυπο από παλαιότερη συνεδρίαση του Eurogroup. Φωτογραφία EPA via ΑΠΕ-ΜΠΕ




Πολλοί είναι οι οικονομολόγοι  που στρέφουν την προσοχή τους στις βαθύτερες επιπτώσεις της έξαρσης του Covid-19 στην Ευρώπη στις ήδη πληγείσες από το υπερβολικό χρέος μεσογειακές χώρες, αναφέρει η εφημερίδα Telegraph σε κείμενο των CharlesHenri Gallois και Alexandra Phillips.

Τα αυστηρά μέτρα περιορισμού που υιοθετήθηκαν για την ανάσχεση της εξάπλωσης θα οδηγήσουν, αναπόφευκτα σε επώδυνη ύφεση και θα επιδεινώσουν τα ήδη υψηλά ποσοστά των ελλειμμάτων προϋπολογισμού. Τα μεσογειακά κράτη της ευρωζώνης γνωρίζουν πολύ καλά τον επικείμενο οικονομικό κίνδυνο και ζήτησαν από την  Ε.Ε. την έκδοση ‘’κορωνο-ομολόγων’’, ωστόσο οι χώρες με ισχυρότερη οικονομία, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία απέρριψαν αυτήν την ιδέα ίσως για πολιτικούς λόγους.

Αν δεν υπάρξει συμφωνία για τη σταθεροποίηση του χρέους στην ευρωζώνη, μια εναλλακτική λύση θα ήταν η εφαρμογή μαζικών μετακινήσεων χρέους εντός του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Ωστόσο, δεδομένων των συνθηκών, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία θα αναγκάζονταν να καλύψουν μεγάλο τμήμα του προϋπολογισμού και, από πολιτική άποψη, αυτή η επιλογή δεν πρόκειται να ευσταθήσει.

Αντιθέτως, τα ευπορότερα κράτη πρότειναν την εφαρμογή του ΕΜΣ για τη διασφάλιση πρόσβασης σε φθηνότερα δάνεια. Ωστόσο, αντί να παράσχει ένα ελιξήριο για την τόνωση της δημοσιονομικής υγείας, η χρήση του συγκεκριμένου εργαλείου συνοδεύεται από πρωτοφανείς όρους που επιφέρουν διαρκή καταστροφή στην οικονομία.

Κατά τη διάρκεια κρίσης της ευρωζώνης η Ελλάδα έλαβε τρία δάνεια από τον ΕΜΣ το 2010, 2012 και 2015 ύψους 289δις. Το πολιτικό κόστος ήταν τεράστιο καθώς το άρθρο 12 του ΕΜΣ απαιτεί σχεδόν τον πλήρη έλεγχο της οικονομικής και κοινωνικής πολιτική.   

Η Γερμανία ανέλαβε ουσιαστικά την ελληνική οικονομία, επιβάλλοντας λιτότητα για να δώσει παράδειγμα σε άλλα έθνη της ευρωζώνης. Το ελληνικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 25% σε μια δεκαετία, έγιναν περικοπές μέχρι και 40% επί των συντάξεων, σημειώθηκε άνοδος των αυτοκτονιών κατά 45%.  Ο  συμβιβασμός για την πρόσβαση στον ΕΜΣ σημαίνει ουσιαστικά  τον θάνατο της αυτοδιοίκησης μιας χώρας με τους πολίτες της να να βρίσκονται σε καθεστώς δουλείας.

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η Ιταλία δεν θέλει να δεχθεί τον ΕΜΣ και αυτό αφήνει μόνο μια επιλογή: την επιστροφή στη λίρα και τη χρηματοδότηση του χρέους της μέσω πρωτογενών αγορών και μέσω της ιταλικής κεντρικής τράπεζας.  

Εάν η Ιταλία εγκαταλείψει το ευρώ, ως η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, το ενιαίο νόμισμα θα καταστραφεί. Η Ισπανία, ο πλησιέστερος άμεσος ανταγωνιστής της Ιταλίας, θα αναγκαστεί να ακολουθήσει το παράδειγμά της μετά από το τεράστιο σοκ που θα προκύψει. 

Η κλίμακα των εφιαλτικών οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων του κορωναϊού είναι μέχρι τώρα απρόβλεπτη. Αλλά αυτό που έχει καταδειχθεί είναι ότι – ενώπιον μιας τέτοιας κρίσης-  το κάθε κράτος μένει μόνο του στην αντιμετώπισή της. Η ευρωζώνη, και ίσως η ίδια η ΕΕ, θα μπορούσε να είναι ένα από τα θύματα του Covid-19.

Τίτλος: Coronavirus is edging the Eurozone towards collapse

Οι βαθιές ρίζες της κρίσης στη Δύση: Όταν τα κέρδη της ευημερίας καρπώνονται οι λίγοι εις βάρος των πολλών…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: