Αρμενική Γενοκτονία: Η Τουρκία αρνείται πεισματικά το αιματοβαμμένο της παρελθόν, λέει ο Μαχτεσιάν

Ο Βαρτκές Μαχτεσιάν, Εκπρόσωπος της Αρμενικής Κοινότητας. ΚΥΠΕ




Η Αρμενική Γενοκτονία, η πρώτη γενοκτονία του πολυτάραχου 20ου αιώνα, αναστάτωσε τον πολιτισμένο τότε κόσμο και σημάδεψε παντοτινά τη μακραίωνη πορεία του αρμενικού έθνους, δήλωσε ο Βαρτκές Μαχτεσιάν, Εκπρόσωπος της Αρμενικής Κοινότητας.

Όπως είπε στο ΚΥΠΕ, με αφορμή την συμπλήρωση σήμερα 105 χρόνων από την έναρξη της Αρμενικής Γενοκτονίας, μεταξύ 1894-1896, 300.000 Αρμένιοι σφαγιάστηκαν κατά τις χαμιτικές σφαγές, με εντολή του Σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ. Κατά τη σφαγή των Αδάνων το 1909, περίπου 30.000 Αρμένιοι σφαγιάστηκαν από τους Νεότουρκους.

“Με την έξαρση του τουρκικού-ισλαμικού εθνικισμού ύστερα από τον Ιταλοτουρκικό Πόλεμο του 1912 και τους Βαλκανικούς Πολέμους, η Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν μπορούσε πλέον να ανεχτεί την ύπαρξη μη τουρκικών ή μη μουσουλμανικών λαών στους κόλπους της. Ο ευκολότερος τρόπος ήταν η ολοκληρωτική σφαγή, την οποία εφάρμοσαν οι προηγουμένως προοδευτικοί Νεότουρκοι”, ανέφερε.

  • Ως αποτέλεσμα, είπε ο κ. Μαχτεσιάν, περισσότεροι από 1.500.000 αθώοι Αρμένιοι έχασαν τη ζωή τους μεταξύ 1915-1923, από βασανισμούς, θανατώσεις, σφαγές ή καταναγκαστικές πορείες θανάτου στην αφιλόξενη έρημο του Ντερ Ζορ.

“Όλα αυτά οδήγησαν στο διασκορπισμό 800.000 Αρμενίων προσφύγων στην υφήλιο και στη διαμόρφωση της Αρμενικής Διασποράς. Περίπου 100.000 Αρμένιοι εξισλαμίστηκαν ή υποδουλώθηκαν, με πολλαπλάσιους σήμερα να εμφανίζονται ως Τούρκοι ή Κούρδοι και να ζουν ως Κρυπτοχριστιανοί, φοβούμενοι το στιγματισμό τους”, ανέφερε.

  • Στην Κύπρο ζουν σήμερα γύρω στις 4,000 Αρμένιοι. Το μεγαλύτερο κύμα Αρμενίων έφτασε στο νησί αρχές του 1920.
  • Ο Εκπρόσωπος της Αρμενικής Κοινότητας επέκρινε το γεγονός ότι σήμερα, κάτι περισσότερο από ένα αιώνα αργότερα, η Τουρκία όχι μόνο αρνείται πεισματικά το αιματοβαμμένο της παρελθόν, “αλλά ταυτόχρονα προσπαθεί να φιμώσει κάθε προσπάθεια αποκάλυψης της αλήθειας, χρησιμοποιώντας μια πλειάδα μεθόδων πολιτικής, διπλωματίας, εκβιασμού και εκφοβισμού, μαζί με ψευδή ιστορικά στοιχεία και απειλές”.

Ο κ. Μαχτεσιάν σημείωσε ιδιαίτερα το γεγονός ότι η Κύπρος, από το 1975 αναγνώρισε ομόφωνα, από το Βήμα της Βουλής, την Αρμενική Γενοκτονία, δεύτερη χώρα στον κόσμο και πρώτη στην Ευρώπη. Υπενθύμισε ακόμη ότι το 2015 η Βουλή προχώρησε σε μια άλλη πρωτοπόρα ενέργεια, την ποινικοποίηση της άρνησης της.

“Αυτά είναι μόνο δύο από τα πάρα πολλά δείγματα έμπρακτης, αλλά και ηθικής υποστήριξης των Κυπρίων στο δίκαιο αγώνα μας, ο οποίος από το 1974 είναι κατά του κοινού μας αντιπάλου”, ανέφερε.

Μέχρι σήμερα η Αρμενική Γενοκτονία έχει αναγνωριστεί από 32 χώρες, με τελευταία τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Λόγω των μέτρων προστασίας από την πανδημία η 105η επέτειος της Αρμενικής Γενοκτονίας τιμήθηκε με σύντομη δέηση το πρωί στον Αρμενικό Καθεδρικό Ναό «Σουρπ Αστβατζατζίν» στην Ακρόπολη. Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος Χορέν Τογραματζιάν και ο κ. Μαχτεσιάν κατέθεσαν στεφάνια στο Μνημείο της Αρμενικής Γενοκτονίας. Ο κ. Μαχτεσιάν κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής. Στεφάνι κατέθεσε και ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Κυριακή Χριστοδούλου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Σε τέσσερις φάσεις η σταδιακή επιστροφή στην καθημερινότητα στην Κύπρο: Την Τρίτη οι ανακοινώσεις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: