Από τις 15 Απριλίου το επίδομα των 800 ευρώ: τι θα γίνει τελικά με το δώρο του Πάσχα

Πολίτες τηρώντας αποστάσεις λόγω των μέτρων για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωναϊού, αθλούνται στο Παναθηναϊκό Στάδιο, Κυριακή 5 Απριλίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας




Στις 10 Απριλίου κλειδώνουν οι αιτήσεις για το επίδομα των 800 ευρώ, ενώ ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, έδωσε στη δημοσιότητα τις ημερομηνίες καταβολής των 800 ευρώ.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ ο κ. Βρούτσης θα δοθεί «στις 15, 16 και 17 Απριλίου το πρώτο κύμα πληρωμών των 800 ευρώ αφορολόγητα, ακατάσχετα, καθαρά, μη συμψηφιστέα με μια δόση είτε για τους εργαζομένους που ανήκουν στις επιχειρήσεις που ανεστάλη η λειτουργία τους ή στις επιχειρήσεις που έχει υποστεί πλήγμα η επιχείρησή τους λόγω της κρίσης», ξεκαθάρισε ο υπουργός.

Οι επιστήμονες, όπως είπε, θα λάβουν τα 400 ευρώ τη Μεγάλη Πέμπτη και τα υπόλοιπα 200 ευρώ μέσα στον Απρίλιο. «Στις 10 Απριλίου κλειδώνει το σύστημα, θα σταματήσουμε να δεχόμαστε αιτήσεις, και έως τις 12 Απριλίου θα δεχθούμε διορθώσεις.

Στις 14 Απριλίου θα υπάρξει κενή μέρα για να προετοιμαστούμε», τόνισε και στη συνέχεια παρέθεσε τις ημερομηνίες καταβολής των επιδομάτων.

Για τους αυτοαπασχολούμενους ο υπουργός Εργασίας εξήγησε ότι έχει τεθεί θέμα καταβολής 600 ευρώ επίσης αφορολόγητα, ακατάσχετα, καθαρά μη συμψηφιστέα μέσα από ξεχωριστό πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο μέσω πόρων του ΕΣΠΑ.

Μέχρι την περασµένη Παρασκευή στην «Εργάνη» είχαν δηλωθεί 460.000 επιχειρήσεις (αναστολές συµβάσεων για 720.000 εργαζόµενους), ενώ στην πλατφόρµα supportemployees.yeka. gr είχαν υποβάλει δήλωση για τα 800 ευρώ 130.000 µισθωτοί.

Από την εβδομάδα που ξεκινά αύριο Δευτέρα θα µπορούν και οι ελεύθεροι επαγγελµατίες – ατοµικές επιχειρήσεις µε έως πέντε εργαζόµενους να υποβάλουν αίτηση για τα 800 ευρώ. ∆εδοµένου ότι το πρώτο 800άρι αφορά την περίοδο περίπου έως τα τέλη Απριλίου και ανάλογα µε το πότε ανέστειλε τη λειτουργία του ο κάθε κλάδος, το δεύτερο 45ήµερο αναµένεται να καταλαµβάνει κατά κύριο λόγο τον Μάιο και να εκτείνεται και στον Ιούνιο, ανάλογα πάντα µε τη διάρκεια των έκτακτων µέτρων.

Στο µεταξύ, την ίδια εβδοµάδα και έως τη Μεγάλη Τετάρτη πρέπει να πληρωθεί το ∆ώρο Πάσχα στους εργαζόµενους των επιχειρήσεων που λειτουργούν κανονικά (εκτός ΚΑ∆).

Οι εργαζόµενοι επιχειρήσεων που πλήττονται και έκλεισαν ή υπολειτουργούν βάσει ΚΑ∆ θα λάβουν το ∆ώρο το καλοκαίρι, έως τις 30 Ιουνίου. Στο ποσό θα συµµετέχει φέτος και το κράτος, πληρώνοντας το τµήµα του ∆ώρου για τη χρονική περίοδο από την αναστολή της σύµβασης έως 30/4. Οι δηλώσεις των εργαζοµένων υποβάλλονται στην ψηφιακή πλατφόρµα supportemployees.yeka.gr µε βάση τον λήγοντα του ΑΦΜ του µισθωτού.

Οσοι δεν πρόλαβαν να υποβάλουν δήλωση εντός της προβλεπόµενης ηµέρας ή οι εργοδότες τους δεν υπέβαλαν εγκαίρως τη ∆ήλωση Αναστολής Συµβάσεων στην «Εργάνη», θα έχουν δεύτερη ευκαιρία από 11 Απριλίου και µετά.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: