Απίστευτος ισχυρισμός του ΟΗΕ μέσω της Guardian: Η πανδημία του κορωνοϊού «θα προκαλέσει πείνα βιβλικών διαστάσεων»

Ο David Beasley, εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης του ΟΗΕ, στο Συμβούλιο Ασφαλείας. UN Photo, Eskinder Debebe




«Η πανδημία του κορωνοϊού «θα προκαλέσει πείνα βιβλικών διαστάσεων» αναφέρεται σε συνέντευξη προς την εφημερίδα The Guardian (Fiona Harvey), του εκτελεστικού διευθυντή του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης του ΟΗΕ.

Ο κόσμος πρόκειται να αντιμετωπίσει εκτεταμένη πείνα «βιβλικών διαστάσεων» λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ το χρονικό περιθώριο για δράση, πριν λιμοκτονήσουν εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι, είναι πολύ μικρό, προειδοποιεί ο David Beasley, εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης του ΟΗΕ.

Περισσότερες από 30 χώρες στον αναπτυσσόμενο κόσμο είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν εκτεταμένο λιμό, ενώ σε 10 από αυτές τις χώρες υπάρχουν ήδη περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι στα όρια της πείνας, δήλωσε στον Guardian και πρόσθεσε: «Δεν μιλάμε για ανθρώπους που θα πηγαίνουν να κοιμηθούν πεινασμένοι.

«Μιλάμε για ακραίες συνθήκες, κατάσταση έκτακτης ανάγκης – ανθρώπους που κυριολεκτικά θα βαδίζουν στο χείλος της λιμοκτονίας. Αν δεν τους δώσουμε φαγητό, οι άνθρωποι θα πεθάνουν».

«Αυτό είναι πραγματικά κάτι περισσότερο από μια πανδημία – δημιουργεί μια πανδημία πείνας», δήλωσε ο Beasley. «Πρόκειται για ανθρωπιστική και τροφική καταστροφή».

ΠΗΓΗ: Coronavirus pandemic ‘will cause famine of biblical proportions’

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Η πανδημία του κορονοϊού κινδυνεύει να επιδεινώσει το 2020 την κατάσταση πολλών πληθυσμών που βρίσκονται στα πρόθυρα λιμού, ο αριθμός των οποίων σημείωσε αύξηση ήδη το 2019, προειδοποιεί ο ΟΗΕ με έκθεσή του, σύμφωνα με τα πρακτορεία AFP και Reuters.

Περίπου 135 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, σε 55 διαφορετικες χώρες που πλήττονται από συγκρούσεις και από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, βρίσκονταν σε κατάσταση “οξείας διατροφικής ανασφάλειας” το 2019, επισημαίνεται στην παγκόσμια έκθεση διατροφικών κρίσεων του 2020, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα από διάφορες υπηρεσίες του ΟΗΕ.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό που έχει καταγραφεί τα τέσσερα χρόνια που πραγματοποιείται η έρευνα, η οποία παρουσιάστηκε σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας και πραγματοποιήθηκε από το Παγκόσμιο Διατροφικό Πρόγραμμα (PAM) και τον Διεθνή Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO).

To 2019 η Αφρική παρέμεινε η χώρα που πλήρωσε το μεγαλύτερο τίμημα, με 73 εκατομμύρια ανθρώπους να πλήττονται, σχεδόν τους μισούς παγκοσμίως. Μεταξύ των χωρών που πλήττονται ιδιαίτερα είναι το Νότιο Σουδάν, η Υεμένη και το Αφγανιστάν.

“Οι συγκρούσεις ήταν πάντα η βασική αιτία των διατροφικών κρίσεων το 2019, όμως οι ακραίες κλιματικές συνθήκες και τα οικονομικά σοκ γίνονται ολοένα και πιο σημαντικά”, αναφέρει η έκθεση που προειδοποιεί για τις αρνητικές επιπτώσεις της επιδημίας του κορονοϊού.

Εξαιτίας των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί γρήγορα στις 55 χώρες που πλήττονται περισσότερο από τη διατροφική κρίση, καθώς έχουν “περιορισμένες, δηλαδή καθόλου, δυνατότητες να αντιμετωπίσουν τις υγειονομικές και τις οικονομικές συνέπειες”.

265 εκατομμύρια

Ο αριθμός των ανθρώπων που θα αντιμετωπίσουν οξεία διατροφική ανασφάλεια ενδέχεται να διπλασιαστεί φέτος και να φτάσει τα 265 εκατομμύρια εξαιτίας των οικονομικών επιπτώσεων της covid-19, προειδοποίησε το PAM.

Οι επιπτώσεις από την απώλεια τουριστικών εσόδων, η μείωση των εμβασμάτων και άλλοι περιορισμοί που συνδέονται με την πανδημία ενδέχεται να φέρουν 130 εκατομμύρια ανθρώπους στα πρόθυρα του λιμού φέτος.

“Η covid-19 ενδέχεται να αποδειχθεί καταστροφική για εκατομμύρια ανθρώπους που κρέμονται από μία κλωστή”, τόνισε Αρίφ Χουσάιν επικεφαλής οικονομολόγος και διευθυντής έρευνας στο PAM.

Πληροφορίες από: AFP-Reuters μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παρίσι, France

‘Ανευ προηγουμένου κύμα οργής: Το γυαλί έχει ραγίσει στη θυελλώδη σχέση της Ιταλίας με την Ε.Ε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: