«Απέναντι στο Πεκίνο, να ενωθούμε», καλούν οι Ηνωμένες Πολιτείες τους συμμάχους: Η Κίνα έχει πολλές εξηγήσεις να δώσει…

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Φίλιπ Ρίκερ με αντιπρόσωπο των Σκοπίων στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. State Department photo by Freddie Everett




Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Philip Reeker, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Figaro, υπεραμύνεται της διατλαντικής σχέσης και προβλέπει την ανάκαμψή της.

Τόνισε, ότι πάντα σε αυτή τη 75ετή σχέση υπήρχαν σκαμπανεβάσματα, ενώ υποστηρίζει, ότι και στην κρίση του Κορωνοϊού “είμαστε και πάλι μαζί.”

Στην ερώτηση, αν οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν στην παγκόσμια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το Σάββατο από τον ΠΟΥ, με την υποστήριξη της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιαπωνίας, της Σαουδικής Αραβίας,επισημαίνει τη σκληρή προσπάθεια Αμερικανών επιστημόνων για το εμβόλιο, οι οποίοι είναι σε επαφή όχι μόνο με την Ευρώπη, αλλά και με ομολόγους στην Αυστραλία και την Ασία, σημειώνοντας ταυτόχρονα τις «πραγματικές ανησυχίες τους ως προς την αποτελεσματικότητα του ΠΟΥ, λαμβάνοντας υπόψη ορισμένες πρόσφατες σοβαρές παραβιάσεις, που πυροδότησαν την πανδημία.

Ως προς την έκκληση των ΗΠΑ προς την Κίνα για διαφάνεια, σχετικά με την προέλευση της πανδημίας, αλλά και ως προς την εμφάνιση της Κίνας ως ηγέτιδας στην υγεία και την παρουσία την στην Ευρώπη, με ιατρικό εξοπλισμό, σαν να ήθελε να υποκαταστήσει την αμερικανική ηγεσία, αναφέρει, ότι εάν ο ιατρικός εξοπλισμός είναι καλή ποιότητας και είναι όντως δωρεά η ΗΠΑ τον χαιρετίζουν, αλλά, όπως παρατηρεί, συχνά πρόκειται για εμπορικές αγορές.

Τονίζοντας ταυτόχρονα, την ανυπαρξία διαφάνειας από την Κίνα, από την αρχή αυτής της κρίσης, θεωρεί, ότι «ο ευρωπαϊκός λαός δεν έχει απαραίτητα ξεγελασθεί  από τους λόγους αυτής της γενναιοδωρίας και αυτής της διπλωματίας, οι οποίες συνδέονται άμεσα με επιχειρήσεις παραπληροφόρησης, που πραγματοποιεί το Πεκίνο στη Γαλλία, στο οποίο, όπως σημειώνει αναφέρθηκαν ο υπουργός Εξωτερικών Le Drian και ο ίδιος ο Πρόεδρος Macron.

«Η Κίνα έχει πολλές εξηγήσεις να δώσει. Αλλά πίσω από τις εικόνες φορτίων κινεζικών μασκών, ποια είναι η εικόνα; Η κινεζική προσπάθεια στη Γαλλία ή αλλού δεν είναι σχέδιο Marshall. Πρέπει να συνεργαστούμε για να προχωρήσουμε, ιδίως στο οικονομικό μέτωπο.», σημειώνει ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Για το αν υπάρχει ένα σχέδιο για τον τερματισμό της οικονομικής κρίσης Ευρώπης- ΗΠΑ, ελλείψει ενός σχεδίου Marshall, επισημαίνει την ανάγκη συνεργασίας προς αυτήν την κατεύθυνση, αναφέροντας ταυτόχρονα, ότι οι Κεντρικές  Τράπεζες και οι υπουργοί Οικονομικών είναι σε επαφή και  ότι και ως προς τη γενική υγεία, η δέσμευση παραμένει τόσο ισχυρή, όσο ήταν πάντα. Αναφέρεται στην ανακοίνωση από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ βοήθεια ύψους 775 εκατομμυρίων δολαρίων για τις πληγείσες χώρες στην Ευρώπη, αλλά και μιας ιδιαίτερης προσπάθειας προς την Ιταλία, προσθέτοντας, ότι οι ΗΠΑ  προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο δυνατό, ακόμα κι αν οι ίδιες έχουμε πληγεί πολύ.

Σχετικά με ενδεχόμενη επανεξέταση ορισμένων ευρωπαϊκών του ανοίγματος των αγορών στο κινεζικό 5G, επισημαίνει την ανάδυση του θέματος από ορισμένες δηλώσεις Γάλλων ηγετών και σχολιαστών, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα και την δήλωση του Αμερικανού ΥΠΕΞ Mike Pompeo, περί αργοπορημένης επίγνωσης του θέματος.

«Αντιλαμβανόμαστε, καθώς προχωρήσαμε από το 2G στο 3G και μετά στο 4G, από την άποψη της τεχνολογικής υποδομής, ότι βάζουμε τα δεδομένα μας σε κατάσταση ευπάθειας, έναντι του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Αυτό προσπαθήσαμε να πούμε στους συνεργάτες μας, κοινοποιώντας τις ανησυχίες μας και ζητώντας τους να το σκεφτούν. Αυτό που είδαμε από την Κίνα σε αυτήν την κρίση, θα τροφοδοτήσει τον προβληματισμό.»

Ως προς το κατά πόσο αυτή η κρίση θα μπορούσε να είναι το σημείο εκκίνησης μιας κοινής πρωτοβουλίας για την ανάπτυξη μιας εναλλακτικής από το κινεζικό 5G και αν το ΝΑΤΟ εργάζεται ως προς αυτό το θέμα, σημειώνει, ότι το ΝΑΤΟ είναι πολύ ενεργό και η σύνοδος κορυφής του Δεκεμβρίου, περιελάμβανε την Κίνα ως μία από τις απειλές, προσθέτοντας, ότι και η ίδια η Συμμαχία δέχτηκε επίσης απειλές στον κυβερνοχώρο.

Φέρνει την ένταξη, εν μέσω κρίσης, της Βόρειας Μακεδονίας ως «απόδειξη, ότι η κοινότητα και οι αξίες της Συμμαχίας είναι ζωντανές», ενώ χωρίς να υποτιμά τα βιομηχανικά επιτεύγματα της Κίνας, τονίζει, ότι είναι γνωστό πως «κλέβει βιομηχανικές πληροφορίες και πνευματική ιδιοκτησία, ενώ η ποιότητα των προϊόντων της είναι  μερικές φορές αμφισβητήσιμη».

«Είτε πρόκειται για εμβόλια, είτε για τεχνολογία, η πιο ζωντανή επιχειρηματικότητα, ο μεγαλύτερος όγκος συναλλαγών, παραμένει μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού. Αντιμέτωποι με την Κίνα και την κρίση, θα κάνουμε επομένως, ό, τι κάναμε πάντα: να ενωθούμε για να προχωρήσουμε με έξυπνο και πρακτικό τρόπο. Θα αξιοποιήσουμε την εμπειρία του παρελθόντος για να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις του παρόντος.» αναφέρει καταλήγοντας ο Αμερικανός ΥφΥΠΕΞ

ΠΗΓΗ: Philip Reeker: «Face à la Chine, nous allons nous unir»

Η πανδημία καταργεί την hanko στην Ιαπωνία: Την πανάρχαια σφράγιση όλων των εγγράφων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: