Αντιπαράθεση στον Έβρο: Τούρκοι στρατιώτες φέρονται να έβαλαν στο στόχαστρο Γερμανούς υπαλλήλους της Frontex

FILE PHOTO: Από παλαιότερη επίσκεψη του κ. Χρυσοχοϊδη στον Έβρο. ΑΠΕ ΜΠΕ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ




Άρθρο του ανταποκριτή στην Ελλάδα Γιώργου Χρηστίδη, του επικεφαλής ρεπόρτερ του SPIEGEL Online Matthias Gebauer, του συντάκτη εξωτερικών θεμάτων Steffen Lüdke, του αναπληρωτή επικεφαλής του τμήματος Εξωτερικών Θεμάτων Maximilian Popp και του συντάκτη Wolf Wiedmann-Schmidt με κύριο θέμα ένα επικίνδυνο περιστατικό μεταξύ Τούρκων και Γερμανών συνοριοφυλάκων το οποίο έλαβε χώρα στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα.

Τούρκοι στρατιώτες έβαλαν στο στόχαστρο  Γερμανούς υπαλλήλους της Frontex και πυροβόλησαν τουλάχιστον μία φορά. Παραμένει ασαφές το πού πήγε η σφαίρα. Αυτό προκύπτει από εσωτερικό έγγραφο της Frontex, το οποίο βρίσκεται στη διάθεση του SPIEGEL. Κανείς δεν τραυματίστηκε στο περιστατικό.

Το γερμανικό Υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαιώνει το περιστατικό. Ένας Τούρκος στρατιώτης πυροβόλησε μία φορά στις 7:15 μ.μ. της Τρίτης, όταν Γερμανοί υπάλληλοι της Frontex βρίσκονταν στην άλλη πλευρά των συνόρων.

Οι Γερμανοί αστυνομικοί τοποθετήθηκαν στην Ελλάδα ως μέρος μιας αποστολής του Frontex. Το περιστατικό συνέβη κοντά στην ελληνική πόλη Τυχερό. Σύμφωνα με πληροφορίες ένας Γερμανός συνοριοφύλακας άκουσε πυροβολισμό από την τουρκική πλευρά των συνόρων την Τρίτη το βράδυ. Τότε ο Γερμανός αστυνομικός ανέλαβε δράση αμέσως.

Μέσα από ένα ζευγάρι κιάλια, οι Γερμανοί συνοριοφύλακες είδαν έναν Τούρκο στρατιώτη να στοχεύει με αυτόματο όπλο στην ελληνική πλευρά στην άλλη πλευρά της ακτής.

Τότε ο Τούρκος στρατιώτης έδειξε το δεξί μεσαίο δάχτυλό του και επέστρεψε στη σκηνή του. Άλλοι στρατιώτες του φώναζαν «έλα, έλα». Λίγο αργότερα, εμφανίστηκαν έξι ακόμη Τούρκοι στρατιώτες και για άλλη μια φορά στόχευσαν τα όπλα τους στους γερμανούς και τους Έλληνες συνοριοφύλακες.

Η Frontex είπε κατόπιν αιτήματος του περιοδικού ότι όλα τα γεγονότα σχετικά με το συμβάν ήταν σε γνώση των ελληνικών αρχών. Η τουρκική κυβέρνηση δεν ήταν διαθέσιμη για σχόλιο την Πέμπτη.

Την επομένη του περιστατικού, ο Έλληνας υφυπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος τηλεφώνησε στο αφεντικό της Frontex, Fabrice Leggeri. Μεταξύ άλλων, συζήτησαν τη δυνατότητα αποστολής και άλλων αξιωματούχων του Frontex στην Ελλάδα.

Ο αριθμός των προσφύγων που προσπαθούν να διασχίσουν τα χερσαία σύνορα ή στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου αυξάνεται συνήθως το καλοκαίρι.

Μετά από μια πρόσκληση για βοήθεια από την Αθήνα, η Γερμανία δεσμεύτηκε να στείλει άλλους 20 αστυνομικούς και ένα ελικόπτερο στις αρχές Μαρτίου για να παρατηρήσει τις μετακινήσεις των προσφύγων στη Μεσόγειο. Εκείνη την εποχή, η Ελλάδα φοβόταν ότι η Τουρκία θα μπορούσε να ανοίξει εντελώς τα σύνορα, ειδικά στους Σύρους πρόσφυγες.

Η σχέση μεταξύ της Frontex και της Τουρκίας ήταν ήδη τεταμένη μετά από ένα επιθετικό συμβάν τον Μάρτιο. Εκείνη την εποχή, δύο τουρκικά αεροπλάνα παρακολουθούσαν ένα δανέζικο αεροσκάφος αναγνώρισης, το οποίο χρησιμοποιούσε η Frontex, για αρκετά λεπτά.

Στη Γερμανία, η δράση θεωρήθηκε επιθετική πράξη. Το ιστορικό από την οπτική της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης αφορά μακροχρόνιες διαμάχες σχετικά με την ακριβή πορεία των συνόρων.

ΠΗΓΗ: SPIEGEL Online

Οι ελληνικές αρχές αποτρέπουν την είσοδο λέμβου με μετανάστες στα ανοιχτά της Λέσβου

Οι ελληνικές αρχές ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι απέτρεψαν απόπειρα της τουρκικής ακτοφυλακής να συνοδεύσει λέμβο με μετανάστες εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, στα ανατολικά της Λέσβου, αναφέρεται σε ανταπόκριση του πρακτορείου AP  που φιλοξενείται και στην ηλεκτρονική σελίδα των NYT.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Λιμενικού, η λέμβος εντοπίστηκε στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας, νωρίς την Τετάρτη, με τις τουρκικές αρχές να αγνοούν επανειλημμένες προσπάθειες επικοινωνίας να σταματήσουν τη λέμβο, προτού τελικά περισυλλέξουν τους μετανάστες, ώρες αργότερα. “η λέμβος δεν εισήλθε καθόλου στα ελληνικά χωρικά ύδατα, παρά τις προσπάθειες των τουρκικών ακταιωρών να την προωθήσουν εντός αυτών”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για ένταση στις σχέσεις των δύο ιστορικά αντίπαλλων χωρών, με αφορμή τα δικαιώματα θαλασσίων εξορύξεων και μια απόπειρα εισβολής στην Ελλάδα, φέτος, χιλιάδων αιτούντων ασύλου και σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει ενισχύσει, από τον Φεβρουάριο, την ασφάλεια στα θαλάσσια και χερσαία σύνορά της με την Τουρκία.

ΠΗΓΗ: Greece claims Turkey tried to help migrants enter its waters

Χαρδαλιάς: Μόνο μέσα στον νομό της μόνιμης κατοικίας η ελεύθερη μετακίνηση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: