Αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη δοκιμασία από την ίδρυσή της η ΕΕ: “Σφίγγα” η Μέρκελ για τα ευρωομόλογα

File Photo: Η Άνγκελα Μέρκελ. EPA, CHRISTIAN MARQUARDT , POOL




Εν μέσω σοβαρών διαφωνιών για τα εργαλεία διαχείρισης της οικονομικής κρίσης λόγω κορωνοϊού, συνεδριάζει σήμερα το Eurogroup προκειμένου να αποφασίσει για το σχέδιο στήριξης των κρατών – μελών από πλήττονται από την πανδημία.

Ιταλία και Γαλλία επιμένουν στην έκδοση ευρωομολόγων ενώ η Γερμανία και η Ολλανδία προκρίνει χρηματοδότηση από τον ESM χωρίς δημοσιονομικές δεσμεύσεις».

Σε μια συμβιβαστική λύση ελπίζει η Αθήνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, να δηλώνει ότι η ιδέα του ευρωομολόγου δεν είναι «νεκρή» καθώς υπάρχει «μία συζήτηση για αμοιβαιοποίηση του χρέους μέσα από ένα εργαλείο, από ένα ταμείο αλληλεγγύης».

Έτσι, τα εργαλεία που, σύμφωνα με τις πληροφορίες, μπαίνουν σήμερα στο τραπέζι των υπουργών Οικονομικών είναι:

1. Η προληπτική πιστωτική γραμμή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ECCL). Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, υπάρχει συμφωνία κατά 95% για χρήση του ECCL με «ελαφριά» αιρεσιμότητα, αλλά μεσοπρόθεσμα κάποιες χώρες επιμένουν να επιβληθούν όροι μακροοικονομικής και δημοσιονομικής προσαρμογής, στα πρότυπα δηλαδή του μνημονίου, όπως προβλέπεται άλλωστε από τους κανόνες του ESM. Προτείνεται, δηλαδή, από τους θιασώτες της δημοσιονομικής πειθαρχίας να επιβληθούν προγράμματα σε δύο στάδια, έτσι ώστε μεσοπρόθεσμα να αυστηροποιούνται οι όροι. «Δεν έχουμε καταφέρει καν να τα συζητήσουμε αυτά, γιατί κάποιες χώρες θέλουν απλώς φθηνά δάνεια χωρίς όρους», παραπονιέται αξιωματούχος μιας εκ των «σκληρών» χωρών του Βορρά. Στον αντίποδα, ο κ. Σταϊκούρας είπε χθες στον ΑΝΤ1 ότι «ζητάμε να μην έχει τις προϋποθέσεις του παρελθόντος» η προληπτική γραμμή του ESM. Είναι σαφές ότι για την Ελλάδα η επιστροφή σε μνημονιακούς όρους αποτελεί κόκκινο πανί και πάντως οι επιτελείς της κυβέρνησης αναφέρουν ότι η χώρα δεν θα είναι επισπεύδουσα στη χρησιμοποίηση του εργαλείου αυτού.

Σημειώνεται ότι η Γερμανία έχει κάνει βήματα υποχώρησης στο θέμα των μνημονιακών όρων, αλλά αυστηρές εμφανίζονται αυτή τη στιγμή άλλες χώρες, κυρίως η Αυστρία και η Φινλανδία.

Ερωτήματα υπάρχουν, επίσης, ως προς το ποσό που θα χρησιμοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε να αυστηροποιούνται οι όροι αν η χώρα που θα καταφύγει χρειαστεί μεγαλύτερη πιστωτική γραμμή από το 2% του ΑΕΠ της, που έχει αναφερθεί αρχικά.

2. Η  Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Αν και απομένει να διασαφηνιστούν αρκετά σημεία σε τεχνικό επίπεδο, υπάρχει ευρεία στήριξη για την αύξηση της δανειοδοτικής ικανότητάς της για την αντιμετώπιση της κρίσης – με ορισμένες χώρες να μιλούν για ποσά άνω των 200 δισ. ευρώ.

3. Το πρόγραμμα επιδότησης εργασίας SURE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που προβλέπει την παροχή δανείων ύψους 100 δισ. ευρώ στα κράτη-μέλη για τη στήριξη της απασχόλησης. Και στο θέμα αυτό υπάρχει ευρεία συμφωνία, αν και εκκρεμεί το αν οι πόροι θα κατευθυνθούν αποκλειστικά σε προγράμματα βραχυπρόθεσμης εργασίας ή και σε άλλες πρωτοβουλίες, ενώ κάποιες χώρες θα επιμείνουν να καθοριστεί αυστηρά η προσωρινή φύση του.

4. Ο νέος επταετής κοινοτικός προϋπολογισμός (2021-2027). Θα εξετασθεί πώς θα μπορέσει να εστιάσει στην άμβλυνση των συνεπειών της νέας κρίσης. Παράλληλα, θα εξετασθεί η εισήγηση της Επιτροπής για τη διάθεση 2,7 δισ. ευρώ από τον τρέχοντα προϋπολογισμό της Ε.Ε. μέσω του μηχανισμού στήριξης εκτάκτου ανάγκης για την προμήθεια και τη διανομή ιατρικών ειδών πρώτης ανάγκης, τη μεταφορά ιατρικού εξοπλισμού και ασθενών σε διασυνοριακές περιοχές και την ανέγερση κινητών νοσοκομείων. Ένα από τα ενδεχόμενα που συζητιούνται είναι χώρες που θέλουν να συμβάλουν με πόρους για την κάλυψη άμεσων υγειονομικών αναγκών, στη λογική της ολλανδικής πρότασης για ένα ταμείο μεταβιβάσεων προς τη Νότια Ευρώπη, να συνεισφέρουν εθελοντικά στην ενίσχυση του υφιστάμενου μηχανισμού στήριξης εκτάκτου ανάγκης.

Σφίγγα η καγκελάριος για τα ευρωομόλογα

Σε ξεχωριστές συνεντεύξεις τύπου η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και οι υπουργοί Οικονομικών Όλαφ Σολτς και Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ παρουσίασαν τα αποτελέσματα της συνεδρίασης της διυπουργικής επιτροπής για τον κορωνοϊό τη Δευτέρα το πρωί.

Τα μέτρα που συζητήθηκαν αφορούν τόσο τον υγειονομικό όσο και τον τομέα της οικονομίας. Εικασίες που κυκλοφόρησαν ότι θα ανακοινωνόταν ημερομηνία χαλάρωσης των περιορισμών δεν επιβεβαιώθηκαν. Μάλιστα η καγκελάριος άφησε να εννοηθεί ότι ενδεχομένως να θεσπιστεί η υποχρέωση χρήσης μάσκας σε δημόσιους χώρους. Όπως κατέστησε σαφές, η επιστροφή στην καθημερινότητα που επικρατούσε στη δημόσια ζωή πριν από την κρίση θα εξαρτηθεί από την πορεία της υγειονομικής κατάστασης. Πάντως οι περιορισμοί θα παραμείνουν σε ισχύ ως τις 19 Απριλίου και η άρση τους θα γίνει σταδιακά.

Σιωπή για τα ευρωομόλογα
Σύμφωνα με την καγκελάριο, «με την κρίση του κορωνοϊού η ΕΕ αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη δοκιμασία από την ίδρυσή της». Το ζητούμενο τώρα είναι όλα τα κράτη μέλη «να βγουν πιο δυνατά από αυτή τη δοκιμασία».

«Η Γερμανία θα ευημερεί όσο θα ευημερεί και η Ευρώπη» διαβεβαίωσε για να αναφερθεί στη συνέχεια στην αυριανή συνεδρίαση στο Eurogroup που αφορά ευρωπαϊκά μέτρα στήριξης προς τα κράτη-μέλη προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

  • Αναπτύσσοντας τις γερμανικές προτάσεις η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε μεταξύ άλλων ότι το Βερολίνο υποστηρίζει την πρόταση μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΣΜ) προς κράτη-μέλη της ευρωζώνης «με λιγότερους όρους». Επίσης συμφωνεί με την πρόταση της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για ενεργοποίηση του άρθρου 122 των Ευρωπαϊκών Συνθηκών που προβλέπει «ειδικά μέτρα» σε περίπτωση φυσικών καταστροφών. Σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσαν να διατεθούν ως και 100 δις ευρώ προκειμένου τα κράτη-μέλη να διασφαλίσουν θέσεις εργασίας, για παράδειγμα χρηματοδοτώντας την εκ περιτροπής εργασία. Το Βερολίνο είναι επίσης διατεθειμένο να συμβάλει σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την ανόρθωση της οικονομίας μετά το τέλος της κρίσης του κορωνοϊού. Η καγκελάριος απέφυγε όμως κάθε αναφορά στο αίτημα εννέα κρατών-μελών του Eurogroup για την έκδοση ευρωομολόγου.

Ανάλογες δηλώσεις με την κ. Μέρκελ έκανε προηγουμένως σε ξεχωριστή συνέντευξή τύπου και ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς. Αναφερόμενος στον ΕΣΜ τόνισε ότι έχει δημιουργηθεί για την αντιμετώπιση καταστάσεων όπως αυτή που επικρατεί σήμερα.

  • Όπως επισήμανε, ο Μηχανισμός έχει τη δυνατότητα παροχής προληπτικών πιστωτικών γραμμών ως και 2% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος κάθε χώρας ξεχωριστά. Αυτή η βοήθεια ανέρχεται στην περίπτωση της Ιταλίας στα 39 δις ευρώ και στην περίπτωση της Ισπανίας στα 28 δις ευρώ. Όπως διαβεβαίωσε ο κ. Σολτς, σε αντίθεση με την ελληνική κρίση χρέους τώρα δεν πρόκειται να υπάρξουν έλεγχοι από καμία τρόικα και ούτε κανόνες για την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσουν οι χώρες, οι οποίες θα ενταχθούν σε προγράμματα προληπτικής πιστωτικής γραμμής. Ο Όλαφ Σολτς εξέφρασε πάντως τη πεποίθηση ότι ως την Τρίτη οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα καταλήξουν «σε μια κοινή γραμμή».

Επιπλέον μέτρα για τις επιχειρήσεις

Στη συνέντευξη τύπου που έδωσε από κοινού με τον υπουργό Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ ο κ. Σολτς παρουσίασε επιπλέον μέτρα στήριξης για τις μεσαίες επιχειρήσεις (10-500 απασχολούμενοι). Προκειμένου να διευκολυνθούν και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες δανειοδότησης για εταιρείες που έχουν πρόβλημα ρευστότητας οι τράπεζες απελευθερώνονται από τη δέσμευση να ελέγχουν την οικονομική βιωσιμότητα των εταιρειών. Για αυτό το λόγο το κράτος εγγυάται μέσω της κρατικής τράπεζας KfW πλήρως τα δάνεια ως και 800.000 ευρώ. Με αυτό το μέτρο η γερμανική κυβέρνηση καταργεί πρόσφατη απόφασή της που προέβλεπε κρατική εγγύηση ύψους 90% για δάνεια σε μεσαίες επιχειρήσεις. Όπως διαπιστώθηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδες, παρά το υψηλό ποσοστό εγγύησης οι τράπεζες δίσταζαν να παρέχουν δάνεια λόγω της τρέχουσας κρίσης.

Αναφορικά με την αντιμετώπιση των ελλείψεων που διαπιστώθηκαν στον ιατρικό τομέα, για παράδειγμα μάσκες, αναπνευστικά μηχανήματα, γάντια κ.τ.λ., ανακοινώθηκε ότι ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ θα καταθέσει την Πέμπτη σχέδιο για τους τρόπους, με τους οποίους θα ενθαρρυνθεί η παραγωγή τους από εταιρείες στη Γερμανία. Ένα πιθανό μέτρο είναι κρατικές εγγυήσεις για την αγορά ιατρικών προϊόντων όπου υπάρχει ανάγκη.

Με πληροφορίες από skai.gr 
και DW-Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Απορρίπτει εκ νέου τα ευρωομόλογα η Γερμανία: Ο Σολτς ομιλεί για πρόγραμμα «ευρωπαϊκής ανοικοδόμησης» μετά την κρίση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: