Aνακάμπτουν τα ελληνικά ομόλογα: Η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε στο 2,29% από 2,54% χθες

File Photo: Σε επανέκδοση ομολόγων προχωρά το Ελληνικό Δημόσιο. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ




Οι αγορές ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη δευτερογενή αγορά μέσω του προγράμματος PEPP, σε συνδυασμό με την μη υποβάθμισή τους από τον οίκο αξιολόγησης Fitch (o oποίος αναθεώρησε επί τα χείρω μόνο την προοπτική της ελληνικής οικονομίας), είχαν ως αποτέλεσμα να υποχωρήσουν οι αποδόσεις των ομολόγων και να βελτιωθεί η εικόνα της αγοράς.

Σε μη προγραμματισμένη έκθεση της η Fitch αναθεώρησε επι τα χείρω την προοπτική της ελληνικής οικονομίας (από θετική σε σταθερή) προβλέποντας ότι φέτος το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 8,1% και το δημοσιονομικό έλλειμμα θα φθάσει το 7,5% του ΑΕΠ. Σήμερα εξάλλου, είναι πολύ πιθανόν να ακολουθήσει το ίδιο παράδειγμα και η Standard & Poors.

Παρά ταύτα, εντός και εκτός ΗΔΑΤ οι τιμές των ομολόγων κινήθηκαν ανοδικά, με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου να υποχωρήσει στο 2,29% από 2,54% χθες, του 5ετους στο 1,83% από 2,09% και του 15ετούς στο 2,30% από 2,53%.

Στο ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 40 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 36 εκατ.ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 2,37% απο 2,54% χθες, έναντι -0,46% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να περιοριστεί στο 2,83% από 2,97%.

Στην αγορά συναλλάγματος ανακάμπτει ελαφρώς το ευρώ μετά τη χθεσινοβραδυνή του “βουτιά”, με αποτέλεσμα να τελεί υπό διαπραγμάτευση έναντι του δολαρίου νωρίς το απογεύμα στα 1,0802 δολ., από τα 1,0756 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Το ευρώ υποχώρησε σημαντικά χθες μετά τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τους τομείς μεταποίησης και υπηρεσιών, τα οποία ήταν δυσμενέστερα των αναμενόμενων. Αρνητικά επηρέασε επίσης το ευρωπαϊκό νόμισμα και η αναφορά της προέδρου της ΕΚΤ ότι η ύφεση της οικονομίας της ευρωζώνης θα μπορούσε να αγγίξει το 15%.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,0800 δολ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Γεωργιάδης: Οι τράπεζες πρέπει να καταλάβουν ότι δουλεύουν σε ένα εξαιρετικά διαφορετικό περιβάλλον

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: