Αν είναι δυνατόν! Η Κίνα τροποποίησε, αλλά και διέγραψε, αρνητικούς χαρακτηρισμούς της Ε.Ε. για τον κορωναϊό

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping, επισκέφθηκε την Στρατιωτική Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών στο Πεκίνο. EPA, XINHUA, JU PENG




Το δημοσίευμα της εφημερίδας Le Figaro αναφέρεται σε τηλεγράφημα του Πρακτορείου Reuters, σύμφωνα με το οποίο, η Κίνα προσπάθησε να αποτρέψει δημοσίευση έκθεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με αναληθείς πληροφορίες, εκ μέρους του Πεκίνου, ως προς την επιδημία του κορωνοϊού.

Ωστόσο, όπως σημειώνεται, η έκθεση τελικά δημοσιεύτηκε, αλλά με ορισμένες κριτικές έναντι της κινεζικής κυβέρνησης να έχουν τροποποιηθεί ή διαγραφεί, σημάδι, κατά την εφημερίδα, ότι οι Βρυξέλλες προσπαθούν να διατηρήσουν μία ισορροπία, τη στιγμή που η υγειονομική κρίση  περιπλέκει τις διεθνείς σχέσεις.

Η εφημερίδα σημειώνει, ότι μέχρι στιγμής, δεν κατάφερε να έχει κανένα σχόλιο από την κινεζική διπλωματική αποστολή στην Ε.Ε., ούτε απάντηση από το κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών σε ρωτήσεις που υπεβλήθηκαν με  φαξ, ενώ εκπρόσωπος της Ε.Ε. δήλωσε, ότι η Ένωση «δεν σχολιάζει ποτέ το περιεχόμενο ή το υποτιθέμενο περιεχόμενο εσωτερικών διπλωματικών ανταλλαγών με τους εταίρους άλλων χωρών»

Η περίληψη που δημοσιεύτηκε στην πύλη παραπληροφόρησης της Ε.Ε. την Παρασκευή, αποδίδει την παραπληροφόρηση σε «πηγές», που υποστηρίζονται από «διάφορες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και – σε μικρότερο βαθμό – της Κίνας» και κάνει πράγματι αναφορά για «σημαντικές ενδείξεις κρυφών κινεζικών ενεργειών  σε κοινωνικά δίκτυα», αλλά αυτή η αναφορά ωθήθηκε στις έξι τελευταίες παραγράφους του εγγράφου.

Υπενθυμίζεται, ότι το ζήτημα της παραπληροφόρησης για τον κορωνοϊό έχει εξελιχθεί σε πηγή έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με εκπροσώπους των δύο στρατοπέδων να κατηγορούν ο ένας τον άλλον για απόκρυψη πληροφοριών, σχετικά με την επιδημία, μία διαμάχη που, όπως σημειώνεται, έβαλε μερικές φορές τους Ευρωπαίους στη μέση. Επισημαίνεται η παρέμβαση του Πρέσβη της Κίνας στην Ε.Ε., Zhang Ming, ο οποίος, σε μια διαδικτυακή εκπομπή την Παρασκευή με το think tank «Φίλοι της Ευρώπης», δήλωσε, ότι «η παραπληροφόρηση είναι εχθρός για όλους μας και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε όλοι μας».

ΠΗΓΗ: Pékin a pressé l’UE de ne pas dénoncer de désinformation sur le virus

Σημειώνεται, ότι την τελευταία εβδομάδα, η Le Figaro αναφέρθηκε με πληθώρα  άρθρων, συνεντεύξεων με ειδικούς σε θέματα Κίνας και άρθρων γνώμης, στο ζήτημα Κίνας – κορωνοϊού,  στην  επιδείνωση των σχέσεων  Κίνας –ΗΠΑ και στις προσπάθειες της Κίνας να επιβληθεί στην διεθνή σκηνή και  ΟΗΕ.

Η πανδημία έφερε στο φως το πραγματικό πρόσωπο της Κίνας: Για το μεγάλο κινέζικο ψέμα, γράφει η Le Figaro

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: