Αγκυροβολημένα εκτός ναυστάθμων πλοία της Τουρκίας: Πληροφορίες για πληρώματα με Κορωναϊό, δεν σταματούν όμως οι προκλήσεις

Πυραυλάκατος της Τουρκίας. Δίπλα της πετά επιθετικό ελικόπτερο του Τουρκικού Στρατού. Πηγή φωτογραφίας: Τουρκικό υπουργείο Άμυνας




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ. HELLAS JOURNAL

Ακόμη και με μονάδες επιφανείας αρόδο, φυσικά εκτός λιμανιών, προσπαθεί η Τουρκία να «ξορκίσει» τον Κορονοϊό.

Όπως σημειώνουν καλά πληροφορημένες πηγές, δεν είναι λίγες οι Τουρκικές μονάδες επιφανείας όπου τα πληρώματά τους έχουν τεθεί σε καραντίνα. Για να υπάρξει ένα ασφαλές πλαίσιο κατά της εξάπλωσης του ιού, η γειτονική χώρα αποφάσισε όσοι έχουν τα συμπτώματα της νόσου, να παραμείνουν στο καράβι, μόνο με τους συναδέλφους τους που αργά ή γρήγορα και παρά τα όποια μέτρα μπορούν να ληφθούν σ’ ένα πολεμικό πλοίο με τους κλειστούς και μη αεριζόμενους χώρους, θα νοσήσουν και εκείνοι.

Οι ίδιες πηγές περιγράφουν μάλιστα ότι οι μονάδες επιφανείας της γείτονος έχει παρατηρηθεί ότι βρίσκονται ήδη για μέρες εκτός των ναυστάθμων Ακσάζ, Φώκαιας και Ιζμίτ. Είναι είτε στις άκρες κάποιων λιμανιών ή αγκυροβολημένα εκτός λιμένων και σε καμία περίπτωση δεμένα σε κάποιον προβλήτα.

  • Και αυτή η εικόνα αποτελεί μια ακόμη απόδειξη μετά τις κινήσεις που είχαν καταγραφεί προ ημερών κατά τη διάρκεια ασκήσεων μονάδων επιφανείας της Τουρκίας, όπου τα πλοία γύριζαν άρον-άρον προς τους ναυστάθμους, με μέλη των πληρωμάτων να ψήνονται στον πυρετό και να έχουν όλα τα συμπτώματα του Κορονοϊού.

Ήδη η σελίδα μας είχε αναφερθεί και στο πρόβλημα που ανέκυψε στην 221η Μοίρα μεταφορών της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας με τα αεροσκάφη Α400 που είχαν επαναπατρίσει νοσούντες Τούρκους πολίτες από την Κίνα κι από εκεί είχε ξεκινήσει ένα ντόμινο στις τάξεις των αεροπόρων και μηχανικών της γείτονος.

Το γεγονός πάντως της ύπαρξης πολλών κρουσμάτων στη γείτονα δεν είναι κάτι που κάνει τους Επιτελείς στην Αθήνα να εφησυχάζουν, τόσο για τα Εθνικά θέματα και τις προκλήσεις, όσο και για το μεταναστευτικό που η Τουρκία το μετέτρεψε σ’ όλο το μήκος των συνόρων σε μια ασύμμετρη απειλή για την Ελλάδα.

  • Παραμένει με αυξημένη παρουσία το ΠΝ σε όλο το μήκος του Αιγαίου

Περισσότερες από δεκαπέντε μονάδες επιφανείας του Ελληνικού Στόλου παραμένουν στο ακριτικό Αιγαίο. Επίδειξη σημαίας, αίσθημα ασφάλειας στους νησιώτες- κυρίως των μικρών ακριτικών νησιών- παρουσία αποτροπής και υψίστη επιφυλακή, είναι ορισμένες από τις αποστολές των μικρών και μεγάλων μονάδων που βρίσκονται στο Αρχιπέλαγος αυτή την εποχή.

Πληροφορίες μάλιστα λένε ότι τα αυξημένα μέτρα και οι ασκήσεις για το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλο το μήκος του Αιγαίου θα συνεχιστούν το αμέσως επόμενο διάστημα καθώς αυτό ως μέθοδος αποτροπής , πριν έναν μήνα που αναμενόταν μεταναστευτική έξαρση, έπιασε τόπο.

  • Και το σημαντικό μάλιστα όπως επισημαίνεται από τα ίδια τα στελέχη που βρίσκονται σε υπηρεσία στο Αιγαίο αυτή την εποχή, είναι ότι ο πλους αυτός είναι και μια θωράκιση κατά του ιού που εξαπλώνεται.
  • Δεν θα υποστηρίξει κανείς ότι δεν υπάρχουν κρούσματα Κορονοϊού και στις Ένοπλες Δυνάμεις, όμως είναι αισθητά περιορισμένα σε σχέση με ότι συμβαίνει ακριβώς απέναντι μας.

Στις τάξεις του Πολεμικού Ναυτικού μάλιστα τα κρούσματα είναι σε πολύ χαμηλά ποσοστά, τα οποία μάλιστα δεν έχουν να κάνουν με τις μονάδες επιφανείας. Αρχικά είχε υπάρξει ανησυχία για μια μόνο περίπτωση, όμως η πολύ έγκαιρη απομάκρυνση από όλους τους υπόλοιπους και η κατ’ οίκον καραντίνα αποσόβησε ένα ντόμινο που κανείς δεν θα το ήθελε στον Στόλο και με την Τουρκική προκλητικότητα να μην σταματά.

Η αξία και τ’ αντανακλαστικά του Πολεμικού Ναυτικού φάνηκαν σε μια εντελώς αθόρυβη επιχείρηση που διεξάγονταν νοτιοδυτικά του Καστελόριζου στην οποία τον πρώτο λόγο τον είχε Γαλλική μονάδα επιφανείας, η οποία με τον τρόπο της ανάγκασε πλοίο που μετέφερε οπλισμό στην Τρίπολη της Λιβύης από την Τουρκία, ν’ αλλάξει ρότα.

  • Με αυτό έγινε κατανοητό από τη γείτονα πως έχει πέσει στα δίχτυα των συμμαχικών δυνάμεων και όχι μόνο της Ελλάδας, για ότι πράττει και θα επιχειρήσει και στο μέλλον με την εκμετάλλευση του Τουρκο-λιβυκού μνημονίου.

Αφού η Τουρκία τα βρήκε σκούρα στον Έβρο, με τον Κορονοϊό από την μια να θερίζει μετανάστες και στρατοχωροφυλακή κι’ από την άλλη με την Ελληνική πυγμή που δεν την περίμεναν οι Τούρκοι, θέλουν και επιδιώκουν με αρκετούς τρόπους να διατηρούν ζοφερό το ενδιαφέρον των Ενόπλων Δυνάμεων γι’ αυτούς…

Πως θα γίνει η παρέμβαση της Ε.Ε. με την Ναυτική Επιχείρηση «IRINI» για το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη: Η συμβολή της Ελλαδας

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: