Αύξηση των θανάτων και των κρουσμάτων στο Μεξικό: Το ΔΝΤ χορηγεί πίστωση 320 εκ. δολαρίων στη Βολιβία

Ο Mεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ. EPA, JOSE MENDEZ




Ο υφυπουργός Υγείας του Μεξικού Λόπες-Γκατέλ ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι ο απολογισμός των νεκρών της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα ανέρχεται πλέον σε 650, ενώ το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης έφθασε τα 7.497.

Προχθές Παρασκευή οι μεξικανικές αρχές έκαναν λόγο για 546 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 6.875 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Την Πέμπτη, ο Λόπες-Γκατέλ είχε τονίσει πως ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό στο Μεξικό πιθανόν είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που επιβεβαιώνεται επίσημα, εκτιμώντας πως μπορεί να ανέρχεται ακόμη και σε 56.000.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χορήγησε πίστωση 320 εκατομμυρίων στη Βολιβία για να τη βοηθήσει να καλύψει έκτακτες δαπάνες στο πλαίσιο της προσπάθειας αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού.

«Απευθυνθήκαμε στο ΔΝΤ και αυτό ενέκρινε δάνειο 320 εκατομμυρίων δολαρίων, που θα συμβάλλει στον προϋπολογισμό και επίσης σε όλα όσα αφορούν τον κορονοϊό. Δεν τέθηκε κανένα προαπαιτούμενο», είπε χθες Σάββατο ο υπουργός Οικονομίας της μεταβατικής κυβέρνησης της Βολιβίας, ο Χοσέ Λουίς Παράδα.

«Η πανδημία της COVID-19 θα έχει σοβαρές συνέπειες στη Βολιβία. Η επείγουσα βοήθεια του ΔΝΤ θα συμβάλλει να χρηματοδοτηθούν υγειονομικές δαπάνες και έκτακτα μέτρα αρωγής» ώστε να καλυφθούν «οι ανάγκες της χώρας», ανέφερε το Ταμείο σε ανακοίνωσή του.

Η χώρα της Λατινικής Αμερικής δεν είχε ζητήσει ποτέ δανεισμό από τον διεθνή χρηματοπιστωτικό οργανισμό όσο πρόεδρος ήταν ο σοσιαλιστής Έβο Μοράλες (2006-2019), ο οποίος απέρριπτε το ενδεχόμενο για ιδεολογικούς λόγους.

Ο πρώην αρχηγός του κράτους αντέδρασε έντονα μέσω Twitter. «Αφήσαμε μια Βολιβία σταθερή, με οικονομική ανάπτυξη, που δεν είχε δανειστεί ούτε δολάριο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», αλλά «τώρα, η de facto κυβέρνηση στράφηκε στο ΔΝΤ για να πάρει δάνειο με όρο να θέσει σε εφαρμογή την ευελιξία στην εργασία, να μειώσει το κράτος, να ιδιωτικοποιήσει (δημόσιες) υπηρεσίες», στηλίτευσε.

Η μεταβατική κυβέρνηση στη Βολιβία, όπου καταγράφονταν μέχρι χθες σχεδόν 500 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και πάνω από 30 θάνατοι εξαιτίας της ασθένειας COVID-19, επιβάλλει μέτρα περιορισμού.

Πληροφορίες από Reuters μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μεξικό, Mexico – Λα Πας, Bolivia

Ο Μπολσονάρου ζει στον φανταστικό κόσμο του: Άλλοι 206 θάνατοι, 2.917 νέα κρούσματα στη Βραζιλία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: