Αυτό είναι το πρόβλημα: Η νέα πανδημία δεν θα προκαλέσει κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, αλλά ένα χάσμα Βορρά-Νότου

File Photo: Το Eurogroup συνεδριάζει στις Βρυξέλλες. ΑΠΕ-ΜΠΕ, CONSILIUM.EUROPA.EU, ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΟΓΑΣ




Στο επίκεντρο της συζήτησης των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη τίθεται ο τρόπος διασφάλισης ίσων ευκαιριών για την ανάκαμψη των οικονομιών, δεδομένης της πολύ διαφορετικής αφετηρίας τους ως προς το δημόσιο χρέος, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters σε ανάλυση του Jan Strupczewski.

Διακυβεύεται το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της ΕΕ – η ενιαία αγορά 450 εκατομμυρίων καταναλωτών που δεν μπορεί να λειτουργήσει καλά εάν οι διαφορές μεταξύ χωρών είναι πολύ μεγάλες.

Το δημόσιο χρέος της ευρωζώνης θα αυξηθεί φέτος λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά ενώ μια άλλη δημοσιονομική κρίση είναι απίθανη, οι μεγάλες διαφορές στο χρέος καθώς οι χώρες βγαίνουν από την ύφεση η ενότητά τους κινδυνεύει να δοκιμαστεί σοβαρά.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει ότι το χρέος στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ θα αυξηθεί κατά περισσότερο από 13% του ΑΕΠ στο 97% φέτος, καθώς τα lockdown σε πανευρωπαϊκό επίπεδο προκαλούν μια άνευ προηγουμένου ύφεση στη ζώνη του ευρώ κατά 7,5%.

Ωστόσο, παρά τον μαζικό αναμενόμενο δανεισμό, η επίδραση στις αποδόσεις ήταν μέχρι στιγμής μικρή. Το ενδιαφέρον για ομόλογα των ήδη υπερχρεωμένων Ιταλίας, Ισπανίας, Ελλάδας ή Πορτογαλίας αυξάνεται μόνο κατά 40-50 bps – διατηρείται υπό έλεγχο από τις μαζικές αγορές ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

«Καθώς η ΕΚΤ καθαρίζει κυριολεκτικά όλη τη δευτερογενή αγορά … ο κίνδυνος κρίσης δημοσίου χρέους πλησιάζει το μηδέν», δήλωσε ο οικονομολόγος της Saxo Bank Christopher Dembik, απηχώντας την άποψη πολλών οικονομολόγων και αξιωματούχων.

Η μεγαλύτερη διαφορά σε σύγκριση με την κρίση χρέους της ζώνης του ευρώ κατά την περίοδο 2010-2012 είναι η ΕΚΤ. Τότε, δεν υπήρχε άνευ όρων δέσμευση της ΕΚΤ να κάνει «ό, τι χρειάζεται» για τη στήριξη του ευρώ. Μόλις δημιουργήθηκε, στα μέσα του 2012, η ​​κρίση έληξε. Ούτε υπήρχε το σχέδιο απελευθέρωσης κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ για απεριόριστες αγορές κρατικών ομολόγων ή έμπειρο ταμείο διάσωσης με αχρησιμοποίητη ικανότητα δανεισμού 410 δισεκατομμυρίων ευρώ, έτοιμο να δανείσει φθηνά και πρακτικά χωρίς όρους.

Όμως, παρά τον πανικό της αγοράς, είναι το γεγονός ότι ο Νότος θα πρέπει να ανακάμψει από την ύφεση, ενώ επωμίζεται τεράστιο χρέος, σε αντίθεση με τον Βορρά, που ανησυχεί εξίσου τις αγορές και τους αξιωματούχους της ζώνης του ευρώ.

Ο βασικός κίνδυνος είναι πολιτικός: για να παραμείνει αρραγής, η ευρωζώνη  δεν πρέπει να επιτρέψει στα εθνικιστικά και ευρωσκεπτικιστικά κόμματα στο Νότο να επωφεληθούν από τις δυσκολίες ανάκαμψης με τεράστια επίπεδα χρέους και να στρέψουν την κοινή γνώμη ενάντια στην ΕΕ, ανέφεραν οι οικονομολόγοι.

Η αντίδραση θα μπορούσε να λάβει τη μορφή λαϊκής δυσαρέσκειας στην Ιταλία λόγω της σχετικά περιορισμένης ικανότητάς της να ανταποκριθεί στην επιδημία σε σύγκριση με τη Γερμανία ή την Ολλανδία. Η άμεση δημοσιονομική απάντηση της Γερμανίας στην πανδημία ήταν σχεδόν επτά φορές μεγαλύτερη από ό, τι στην Ιταλία, όπου η κρίση ήταν πιο σκληρή, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της ευρωζώνης, Mario Centeno, προσθέτοντας ότι αυτός ο «κατακερματισμός» υπονομεύει την ενιαία αγορά και το ευρώ. Ωστόσο, οι μελλοντικές διαφορές χρέους θα είναι μεγάλες. 

Το ΔΝΤ βλέπει το ελληνικό χρέος να εκτοξεύεται σχεδόν 22 μονάδες στο 200% του ΑΕΠ φέτος, το ιταλικό σχεδόν 21 μονάδες στο 156% και το ισπανικό 18 μονάδες σε πάνω από 113%. Γαλλία, Πορτογαλία και Βέλγιο θα πληγούν επίσης σοβαρά. Αντίθετα, η Γερμανία αναμένεται να αυξήσει το χρέος της μόνο κατά 9 μονάδες στο 69% και η Ολλανδία κατά 10 μονάδες στο 58%.

Η Αυστρία, η Φινλανδία, η Σλοβακία και οι Βαλτικές χώρες θα σημειώσουν παρόμοιες ή ελαφρώς μεγαλύτερες αυξήσεις, αλλά σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τα νότια κράτη.

ΠΗΓΗ: Pandemic won’t cause euro debt crisis, but a North-South divide

Έκανε πίσω η κυβέρνηση: Αυξάνονται οι δικαιούχοι των 800 ευρώ… Και σε ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: