Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί τίμησαν τους μαχητές της Καλλίπολης από τα σπίτια τους

Αποτίμηση φόρου τιμής στην Νέα Ζηλανδίας στους στρατιώτες της ΑΝΖΑΚ. Το Αυστραλιανό και Νεοζηλανδέζικο Εκστρατευτικό Σώμα ((ANZAC) συγκροτήθηκε το 1915 και έλαβε μέρος και στην μάχη της Καλλίπολης. EPA, DEAN LEWINS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT




Στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία χιλιάδες άνθρωποι τίμησαν από τα σπίτια τους στρατιώτες τους που πολέμησαν στη Μάχη της Καλλίπολης.

Χιλιάδες άνθρωποι στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία βγήκαν σήμερα στα μπαλκόνια και τις αυλές των σπιτιών τους για να τιμήσουν τους στρατιώτες τους που πολέμησαν στην Μάχη της Καλλίπολης, καθώς η επιδημία του νέου κορονοϊού ανάγκασε τις αρχές να ματαιώσουν τις δημόσιες εκδηλώσεις μνήμης για την σημερινή επέτειο της απόβασης των στρατιωτών του ANZAC (Αυστραλιανό και Νεοζηλανδικό Εκστρατευτικό Σώμα) στην χερσόνησο της Καλλίπολης στην Τουρκία κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τη λεγόμενη “Ημέρα ANZAC”.

Κάθε χρόνο πλήθη Αυστραλών και Νεοζηλανδών τελούν τα ξημερώματα της 25ης Απριλίου λειτουργίες για να τιμήσουν τους πεσόντες στην αιματηρή Μάχη της Καλλίπολης του 1915, ενώ η “Ημέρα ANZAC” είναι μια από τις πιο σημαντικές εθνικές επετείους και στις δύο χώρες.

Ωστόσο λόγω της απαγόρευσης των δημόσιων συγκεντρώσεων για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού, φέτος ζητήθηκε από τους πολίτες να τιμήσουν την ημέρα αυτή από τα σπίτια τους.

“Οι εκδηλώσεις μνήμης σήμερα θα είναι μικρές, ήσυχες και από το σπίτι”, δήλωσε απευθυνόμενος στους Αυστραλούς πολίτες ο πρωθυπουργός τους Σκοτ Μόρισον. Αυτός ήταν ένας από τους ελάχιστους στους οποίους επετράπη να παραστούν σε τελετή που έγινε στην Καμπέρα στο μνημείο πεσόντων.

Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία έχουν και οι δύο κατορθώσει να περιορίσουν την εξάπλωση του νέου κορονοϊού προτού η επιδημία εξαντλήσει τα δημόσια συστήματα υγείας τους, αλλά οι αξιωματούχοι και στις δύο χώρες εξακολουθούν να ανησυχούν.

Η Νέα Ζηλανδία θα προχωρήσει την ερχόμενη εβδομάδα στην χαλάρωση ορισμένων εκ των αυστηρών περιοριστικών μέτρων που έχει επιβάλλει για την αναχαίτιση της εξάπλωσης της Covid-19, ενώ και στην Αυστραλία οι αυστηροί κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης που έχουν επιβληθεί παραμένουν σε ισχύ.

Φέτος οι εκδηλώσεις μνήμης στη Νέα Ζηλανδία περιορίστηκαν στο να σταθούν οι άνθρωποι στις αυλές και τα μπαλκόνια των σπιτιών τους την αυγή για να τιμήσουν την “Ημέρα ANZAC”. Η πρωθυπουργός της χώρας Τζασίντα Άρντερν βγήκε και στάθηκε μπροστά από το σπίτι της μαζί με τον σύζυγό της και τον πατέρα του.

“Φέτος όλα τα έθνη αντιμετωπίζουν μια νέα απειλή καθώς ο αντίκτυπος από τον κορονοϊό μεγαλώνει παγκοσμίως”, σημείωσε η πρωθυπουργός Άρντερν σε δήλωσή της που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

“Την ώρα που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αυτές τις σημαντικές προκλήσεις, θυμόμαστε το θάρρος αυτών που υπηρέτησαν για την ειρήνη και τη δικαιοσύνη”, πρόσθεσε.

“Αν και οι δρόμοι μας είναι άδειοι, οι βετεράνοι δεν ξεχάστηκαν”, δήλωσε παράλληλα ο Μόρισον. “Δεν τους ξεχάσαμε και δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ”, πρόσθεσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός.

Στις 25 Απριλίου του 1915 χιλιάδες στρατιώτες του Αυστραλιανού και Νεοζηλανδικού Εκστρατευτικού Σώματος (ANZAC) και των συμμαχικών δυνάμεων αποβιβάστηκαν στην χερσόνησο της Καλλίπολης σε μια αποτυχημένη εκστρατεία κατά των Τούρκων, η οποία στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 130.000 ανθρώπους.

Με πληροφορίες Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σίδνεϊ, Αυστραλία

Η Μέρκελ λέει ότι επί Γερμανική προεδρίας η ΕΕ θα ασχοληθεί με τον κορωναϊό και το περιβάλλον

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: