27 οι νεκροί στη Ν. Αφρική, η Νιγηρία παρατείνει την καραντίνα, νέο κρούσμα στη Λιβύη κι η Κίνα “βλέπει” εισαγόμενους

Τα περιοριστικά μέτρα παρατείνονται στη Νότια Αφρική για την πανδημία. Στη φωτογραφία, άστεγοι στη σειρά στις 13/4 περιμένοντας για συσίτιο, έξω από την αγορά Mai Mai στο Johannesburg της Νότιας Αφρικής. EPA/KIM LUDBROOK




Η Νότια Αφρική κατέγραψε δύο νέους θανάτους εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, με τον απολογισμό των θυμάτων να ανέρχεται πλέον σε 27, και 99 νέα κρούσματα μόλυνσης, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να ανέρχεται σε 2.272, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο υπουργός Υγείας Ζουέλι Εμκίζε.

Ο Εμκίζε ανακοίνωσε τα νεότερα στοιχεία κατά τη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης μέσω της πλατφόρμας Zoom στην οποία συμμετείχαν επιστήμονες, κρατικοί λειτουργοί και εκπρόσωποι μέσων ενημέρωσης. Η βιντεοδιάσκεψη μεταδόθηκε απευθείας από τη δημόσια τηλεόραση.

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας παρατείνει τα μέτρα περιορισμού για 14 ημέρες

Οι αρχές της Νιγηρίας παρατείνουν τα μέτρα που έχουν επιβάλει για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού για 14 ημέρες στις πολιτείες Λάγκος, Αμπούτζα και Ογκούν, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο πρόεδρος Μουχαμαντού Μπουχάρι κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του προς το έθνος, αναγνωρίζοντας τις «θυσίες» που συνεπάγονται για τους φτωχότερους συμπολίτες του.

Τα πρώτα μέτρα περιορισμού επιβλήθηκαν στις τρεις πολιτείες την 30ή Μαρτίου. Ο Μπουχάρι υπογράμμισε ότι είναι απολύτως απαραίτητο να παραταθούν, εξαιτίας της «πολύ ανησυχητικής» αύξησης των κρουσμάτων σε διάφορες πολιτείες.

«Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου», είπε ο Μπουχάρι. «Οι συνέπειες του πρόωρου τερματισμού των περιορισμών της κίνησης θα ήταν αδιανόητες», πρόσθεσε.

Μέχρι χθες, οι αρχές έκαναν λόγο για δέκα θανάτους από την ασθένεια COVID-19 και 323 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στη Νιγηρία, εκ των οποίων σχεδόν τα τρία τέταρτα έχουν επιβεβαιωθεί στο Λάγκος και στην πρωτεύουσα Αμπούτζα.
Με 200 εκατομμύρια κατοίκους, η Νιγηρία είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στην Αφρική. Το Λάγκος έχει πληθυσμό που φθάνει τους περίπου 20 εκατομμύρια κατοίκους.

Ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας κρούουν εδώ και καιρό τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο εξάπλωσης του κορονοϊού στη Νιγηρία, καθώς το απροετοίμαστο σύστημα υγείας της χώρας, που υποχρηματοδοτείται συστηματικά επί δεκαετίες, θεωρείται ότι δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει.

Ωστόσο ο οικονομικός αντίκτυπος του lockdown για τα εκατομμύρια των φτωχότερων Νιγηριανών που εξαρτώνται από το μεροκάματο για να ζήσουν, ειδικά στο Λάγκος, είναι αβάσταχτος για πολλούς. Από την αναστολή λειτουργίας των περισσότερων επιχειρήσεων και υπηρεσιών εξαιρούνται μόνο εργαζόμενοι σε τομείς που χαρακτηρίζονται κρίσιμοι — όσοι παράγουν ή πωλούν τρόφιμα, νερό, φάρμακα… — όμως τα μέτρα συνεπάγονται πως πολλοί δεν έχουν χρήματα ούτε καν για να αγοράσουν τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Σε γειτονιές του Λάγκος καταγράφονται ένοπλες ληστείες, λεηλασίες, πυρκαγιές και μικρής έκτασης ταραχές, όπως μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης και εικονίζουν βίντεο που έχουν μεταφορτωθεί σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.
Νωρίτερα χθες, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει ενισχύσεις στο Λάγκος και στην Ογκούν, για να αντιμετωπιστούν οι ταραχές και η έξαρση της εγκληματικότητας που αποδίδονται στα μέτρα.

Η πολιτειακή κυβέρνηση στο Λάγκος λέει πως μοιράζει πακέτα με τρόφιμα σε 200.000 από τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και σκοπεύει να διπλασιάσει τη βοήθεια που διανέμει.

Ο Μπουχάρι, χωρίς να αναφερθεί άμεσα στις ταραχές, περιορίστηκε να πει πως έχει δώσει εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να επιδείξουν «τη μέγιστη επαγρύπνηση», ωστόσο αναγνώρισε τις δυσκολίες που προκαλούν τα μέτρα σε πολλούς από εκείνους που προσπαθούν να τα τηρήσουν.

«Λάβαμε αυτή την πολύ δύσκολη απόφαση γνωρίζοντας πολύ καλά ότι θα πλήξει πολλούς από εσάς, ότι θα σας προκαλέσει δεινά που δεν άξιζαν ούτε σε εσάς, ούτε στους αγαπημένους σας, ούτε στις κοινότητές σας», παραδέχθηκε ο Μπουχάρι, πριν επιμείνει πως «αυτές οι θυσίες είναι αναγκαίες για να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας στη χώρα μας».

Επιβεβαιώθηκε νέο κρούσμα στη Λιβύη

Το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών της Λιβύης ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι επιβεβαίωσε ένα νέο κρούσμα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί στην εμπόλεμη χώρα να ανέρχεται πλέον — επισήμως, τουλάχιστον — σε 26.
Με ανακοίνωσή του που δημοσιοποίησε το βράδυ της Δευτέρας, το Κέντρο εξήγησε ότι εξετάστηκαν δείγματα δέκα ανθρώπων που θεωρούνταν πιθανά κρούσματα και σε μία περίπτωση η διάγνωση ήταν θετική.
Από το σύνολο των ανθρώπων που έχει επιβεβαιωθεί ότι μολύνθηκαν από τον SARS-CoV-2 στη Λιβύη, οι οκτώ έχουν αναρρώσει, ενώ έχει καταγραφεί ένας θάνατος από την ασθένεια COVID-19, την 8η Απριλίου.
Το πρώτο κρούσμα μόλυνσης εντοπίστηκε στη λιβυκή επικράτεια την 24η Μαρτίου.
Οι λιβυκές αρχές, τόσο η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση όσο και η παράλληλη κυβέρνηση στο ανατολικό τμήμα της χώρας, έχουν ανακοινώσει σειρά μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας: έκλεισαν τα αεροδρόμια, τα σύνορα, τα τεμένη, τα σχολεία, απαγόρευσαν τις δημόσιες συγκεντρώσεις και τις μετακινήσεις από πόλη σε πόλη κι επέβαλαν περιορισμούς στην κυκλοφορία μέχρι νεοτέρας.

111 κρούσματα μεταξύ υπηκόων χωρών της Αφρικής που ζουν στην Γκουάνγκτζου

Συνολικά 111 πολίτες κρατών της Αφρικής που ζουν στην πόλη Γκουάνγκτζου, στη νότια Κίνα, είχε επιβεβαιωθεί πως μολύνθηκαν από τον νέο κορονοϊό ως τα μεσάνυχτα χθες Δευτέρα, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Ανάμεσά τους, 19 ασθενείς συγκαταλέγονται στα κρούσματα που οι κινεζικές αρχές αποκαλούν «εισαγόμενα», πρόκειται δηλαδή για ταξιδιώτες που επιβεβαιώθηκε ότι μολύνθηκαν αφού έφθασαν στην ηπειρωτική Κίνα, είπε στο πρακτορείο ο Τσεν Τζιγίνγκ, αντιδήμαρχος της Γκουάνγκτζου.

Συνολικά 4.553 υπήκοοι κρατών της Αφρικής που ζουν στην πόλη έχουν υποβληθεί σε εξετάσεις νουκλεϊνικού οξέος από την 4η Απριλίου, πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος.

Το Πεκίνο απέρριψε χθες Δευτέρα κατηγορίες που διατυπώθηκαν από διπλωμάτες κρατών της Αφρικής, καθώς και των ΗΠΑ, σύμφωνα με τις οποίες οι κινεζικές αρχές υποχρεώνουν αλλοδαπούς που θεωρούν πως μοιάζουν με Αφρικανούς να υποβάλλονται παρά τη θέλησή τους σε εξετάσεις, τους θέτουν σε καραντίνα και τους κακομεταχειρίζονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες από Reuters – Xinhua μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Γιοχάνεσμπουργκ, Νότια Αφρική / Λάγκος, Νιγηρία / Τρίπολη, Λιβύη / Πεκίνο, Κίνα

Μέχρι τις 7 Μαϊου και …βλέπουμε τα μέτρα στη Βρετανία: Συνολικά 11.329 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: