Ζούμε πρωτόγνωρες στιγμές σαν πλανήτης: Οφείλουμε να εμπιστευτούμε τους ειδικούς, και να πειθαρχήσουμε…

File Photo: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχει σε τηλεδιάσκεψη με τους αρχηγούς των κρατών και των κυβερνήσεων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Μέγαρο Μαξίμου, με κύριο αντικείμενο τις εξελίξεις με τον κορωναϊό και την αντιμετώπισή του. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΑΝΑΣΙΟΥ

Κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος, ζώντας αυτή την πρωτοφανή κρίση, δεν μπορεί να μην προβληματίζεται, να μην αγχώνεται για την επόμενη μέρα, αλλά και να μην προσπαθεί να βρει λύσεις.

Δε σημαίνει ότι οι σκέψεις του, που καταλήγουν πολλές φορές σε προτάσεις, είναι απόλυτα σωστές κι εφαρμοστέες. Είναι όμως τροφή για σκέψη σε άλλους, πηγή ερωτημάτων, διαλόγου και αρχή προσπάθειας για επίλυση προβλημάτων.

Από την αρχή της κρίσης, έχω πει πως το υγειονομικό κομμάτι, είναι κάτι που οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουμε, οφείλουμε να εμπιστευτούμε τους ειδικούς, και να πειθαρχήσουμε. Στην οικονομική και κοινωνική ζωή, συμμετέχουμε όλοι. Κι οφείλουμε τον επόμενο πόλεμο που έρχεται, τον οικονομικό, να τον κερδίσουμε.

  • Ζούμε πρωτόγνωρες στιγμές σαν πλανήτης, ζούμε όμως και σε μια χώρα ανοχύρωτη οικονομικά περισσότερο από πολλές, και πρέπει διπλά να σκεφτούμε λύσεις, διπλά να προσπαθήσουμε, διπλά να πιεστούμε. Είναι θέμα επιβίωσης.

Οι πρώτοι μήνες του 20, εν μέσω κρίσης κορωναϊού, μας έχουν δείξει ήδη κάποια πράγματα:

– Η πολυεθνική με κάποια δις αποθεματικό, με τον πολίτη που χρωστάει στεγαστικό, απέχουν ούτε δυο βδομάδες από τον ίδιο τερματισμό: Την χρεοκοπία.

– Οι συμφωνίες των κρατών, εμπορικές, πολιτικές, ίσως και στρατιωτικές (θα το δουμε το επόμενο διάστημα) είναι μόνο για τους καλούς καιρούς. Στους δύσκολους καιρούς, ο καθένας κοιτάει το σπίτι του. Με κάθε τρόπο.

-Οι πολιτικές ιδεολογίες για να αναπτυχθούν και να συγκριθούν, προϋποθέτουν ευημερία, άνεση χρόνου και “κανονικές συνθήκες”. Στις περιπτώσεις σαν αυτή που ζούμε, αποδεικνύονται λίγες, και καμιά σημασία δεν έχουν στην επίλυση των προβλημάτων.

  • Με καλό η κακό σενάριο, η υγειονομική κρίση θα τελειώσει. Και τότε θα έρθουμε αντιμέτωποι, με το restart. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ασφαλή σενάρια για την επόμενη μέρα. Δημιουργούνται εύλογα απορίες για μια σειρά από πράγματα, τόσο στο οικονομικό όσο και στο κοινωνικό κομμάτι. Απορίες που θα λυθούν στην πράξη, τώρα μόνο σενάρια μπορούμε να κάνουμε, και πρέπει να κάνουμε ώστε να προσπαθήσουμε να έχουμε τις πιθανές λύσεις για κάθε σενάριο…

Θα υπάρχει σε έξι μήνες ή ένα χρόνο από τώρα Ευρωπαϊκή Ένωση?

Αν υποθέσουμε πως σε 2 μήνες η Ιταλία η Ισπανία και η Γαλλία επανέρχονται σιγά σιγά, τα ποσοστά ανεργίας θα αγγίξουν το 20% και πάνω. Κοινωνικά τραυματισμένες θα ζήσουν πιθανότατα κοινωνικές αναταραχές, που θα πηγάζουν από μια σειρά λόγων όπως η απώλεια εργασίας και εισοδήματος, αλλά κι η απόδοση ευθυνών για τα θύματα του υγειονομικού πολέμου. Μην τρέφετε αυταπάτες πως αυτό θα είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο…

  • Δεν θα μου φαινόταν απίθανο, αμέσως μετά από το τρίμηνο της κρίσης του ιού, να ζήσουμε άλλο ένα τρίμηνο κοινωνικών αναταραχών σε όλη την Ευρώπη, με διαρκή αμφισβήτηση της ύπαρξης της Ένωσης, ειδικά όταν λαοί βιώνουν σήμερα τη δέσμευση υγειονομικού υλικού από χώρες συμμάχους. Και μην ξεχνάμε πως στη Γαλλία, τα κίτρινα γιλέκα υπήρχαν ήδη… Τι θα γίνει όταν σε κάποια χώρα από αυτές που είχαν πλήρως ανταποδοτικό ασφαλιστικό, η κυβέρνηση τους πει πως πρέπει να κοπεί η σύνταξή τους..
  • Πιθανόν αναταραχές να έχουμε και στην Ελλάδα, αφού ξεπεράσουμε το υγειονομικό θέμα. Θα πρέπει να δούμε πώς θα τις αποφύγουμε, και πως θα πάρουμε μπρος, όσο το δυνατό νωρίτερα.

Σε τέτοιες περιπτώσεις χρειάζεται σχέδιο, και μια ηγεσία να το εφαρμόσει. Δε μιλάω για την κυβέρνηση, αλλά για όσο το δυνατό μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού κόσμου, που χρειάζεται να συμφωνήσει άμεσα, και παράλληλα με τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης να καταστρώσει σχέδια και να τα θέσει άμεσα σε εφαρμογή. Λέω σχέδια, γιατί ένα σχέδιο μπορεί να είναι και λάθος.

Θέλουμε και δεύτερο και τρίτο!

Σε πρώτη φάση κυβέρνηση κι αντιπολίτευση, θα πρέπει να παραμερίσουν τις όποιες ιδεολογικές διαφορές κι αγκυλώσεις, και να δουν την πραγματικότητα. Και για να δεις την αλήθεια, δεν πρέπει να γράφεις και να αναπαράγεις στα social media βλακείες τύπου, “αν σήμερα είχαμε Τσίπρα κυβέρνηση” και hastag “θα_λογαριαστούμε_μετα”. Περιορίστε τους ανεγκέφαλους στα κόμματά σας.

Σε δεύτερη φάση, σπάστε αυγά. Χωρίς να σπάσετε αυγά, ομελέτα δεν γίνεται.

  • Θα ζήσουμε τα επόμενα χρόνια μια μείωση του ΑΕΠ. Ο δανεισμός θα φτάσει στα επίπεδα του 2010. Η ανεργία θα φτάσει στα ύψη. Βγείτε και πείτε στον κόσμο την αλήθεια. Σοκάρετέ τον. Δε θα πάθει τίποτα. Στις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που καθημερινά βλέπετε, θα τρομάξετε.

Αλλά προσπεράστε το. Μη σας νοιάζει.

Έτσι κι αλλιώς αν κάποια στιγμή γίνουν εκλογές θα συγκυβερνήσετε. Με απλή αναλογική θα πάμε. Κάντε το μια ώρα αρχύτερα, όντας υπεύθυνοι!

Στο δια ταύτα.. Προσωπική γνώμη πάντα, ο χρόνος θα δείξει πόσο μέσα πέφτει ο καθένας μας αλλά και πάλι δεν είναι αυτό το ζητούμενο.

1.Κρατικοποίηση τραπεζών. Θα χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση, είναι σίγουρο, πάρτε στα χέρια του κράτους το μοχλό επανεκκίνησης της εθνικής οικονομίας. Με την κατάσταση που ζούμε, στα χέρια των τραπεζών είναι όλα τα γραναζια λειτουργίας της οικονομίας. Επιχειρήσεις, ξενοδοχεία, ακίνητα, υποδομές, μεταφορές, τροφοδοσία.

Όλοι εξαρτώνται από τις τράπεζες, όλοι χρωστάνε σε αυτές. Δε θα ήθελα να τις δω κοψοχρονια σε ξένα χέρια, και να αποφασίζουν ποιος θα επιβιώσει οικονομικά και ποιος όχι, με βάση τα συμφέροντα των ιδιοκτητών τους.

2. Τρώμε όλοι από την ίδια κατσαρόλα. Αυτή είναι δεν έχει άλλη. Θα πρέπει όλοι να φάμε κι ας μην χορτάσουμε. Αν κάποιος χορτάσει, κάποιος θα πεινάσει. Εξηγήστε άμεσα στους δημοσίους υπαλλήλους και στους συνταξιούχους, ότι θα δουν μειώσεις. Ακόμη και τα 800 ευρώ του επιδόματος, από κάπου θα πρέπει να βρεθούν.

  • Τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, κανένας μισθός και καμιά σύνταξη του δημοσίου, πάνω από 1000 ευρώ. Εφαρμόστε το χωρίς καμιά εξαίρεση με πρώτους τους βουλευτές και τους δικαστικούς. Χωρίς παραθυράκια. Χωρίς αναστολές, χωρίς προσφυγές, χωρίς αντισυνταγματικότητες. Οι υπόλοιποι θα δεχτούν να δώσουν και παραπάνω. Και δεν είναι λαϊκισμός. Σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα, ανάλογα με τη μείωση του ποσοστού ανεργίας και την αύξηση του ΑΕΠ.

3. Πάγωμα για 2 χρόνια των οφειλών στις τράπεζες. Κάθε είδους.
Πάγωμα των πλειστηριασμών. Αναχρηματοδότηση επιχειρηματικών δανείων, καθώς κι επιπλέον άτοκος δανεισμός για την επαναλειτουργία επιχειρήσεων, με αντίστοιχη δέσμευση διατήρησης των θέσεων εργασίας και οικονομικές ρήτρες.

4. Μονομερής αναπροσαρμογή των συμβάσεων του ιδιωτικού
τομέα, μέχρι και 30%, χωρίς να πέφτει κάτω από τον βασικό. Διάρκεια μέχρι 6 μήνες. Υποχρέωση του εργοδότη να διατηρήσει το 80% των εργαζομένων.

5. Αναστολή πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών, για 6 μήνες και μετά ρύθμιση σε 48 δόσεις. Για το διάστημα των 6 μηνών, σε όσους έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν, έκπτωση: 30% αν πληρώνουν κάθε μήνα και στην ώρα τους, 50% αν πληρώσουν τις εισφορές 6 μηνών τον πρώτο μήνα εφάπαξ κι επανυπολογισμός της τελικής οφειλής με βάση τις ΑΠΔ στο τέλος του 6μήνου.

6. Πάγωμα των επιταγών που πάνε για σφράγισμα, για 4 μήνες, και χρηματοδότησή τους μεσω πλαφόν από τις τράπεζες σε ποσοστό 70% για αλλο ενα χρόνο μετά.

7. Φορολόγηση των καταθέσεων, με κριτήριο το εισόδημα (δε γίνεται με σύνταξη 1000 € να εχεις καταθέσεις 250 χιλ. και να μην πέφτει στην αγορά αυτό το χρήμα) ώστε να τονωθεί η κατανάλωση.

8. Μείωση του ΦΠΑ. Ιδανική θα ήταν η φορολόγηση επί του τζίρου με ένα μικρό ποσοστό (πχ 6%), ως αντικατάσταση όλων των φόρων, για 2 χρόνια. Επιμερισμός αυτού του ποσού σε ασφαλιστικές εισφορές και γενικό φόρο. Εκεί η ατομική ευθύνη της απόδειξης, θα αποκτήσει
άλλο νόημα για τον καταναλωτή.

9. Μέριμνα για τις επιχειρήσεις που η λειτουργία τους βασιζόταν στο ΕΣΠΑ. Αυτά τα χρήματα ήδη πάνε αλλού. Τι θα γίνει όμως πχ όταν ανοίξουν οι παιδικοί σταθμοί?

10. Στρατηγικό σχεδιασμό για τον Τουρισμό. Έχει τη μεγαλύτερη συμμετοχή στο ΑΕΠ, χρειάζεται να σηκώσει κεφάλι το συντομότερο. Ο σχεδιασμός θα πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει ρήτρα πληρότητας στα ξενοδοχεία των νησιών ως εξής: Αυξημένη φορολόγηση, αν η πληρότητα κατά τη διάρκεια λειτουργίας είναι μειωμένη. Οι τιμές θα πρέπει να είναι τέτοιες ώστε να φέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο.το συντομότερο δυνατόν. Το value for money έχει εθνική σημασία κι όχι επιχειρηματική.

Πριν όμως από όλα αυτά ή και παράλληλα, ρίξτε το βάρος στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

  • Διπλασιάστε τους μισθούς στους γιατρούς, δώστε αυξήσεις στο νοσηλευτικό προσωπικό και δώστε επιπλέον κίνητρο στον επαναπατρισμό των γιατρών που έφυγαν τα τελευταία χρόνια. Δεκαετή φοροαπαλλαγή σε όσους γιατρούς έρθουν και εργαστούν άμεσα στο ΕΣΥ απ το εξωτερικό. Το brain gain θα μετουσιωθεί σε πράξη. Πραγματική ενίσχυση της Δημόσιας υγείας, κι ολική αναδιάρθρωση του σχεδιασμού λειτουργίας αλλά κυρίως διοίκησης των μονάδων υγείας.

Διάλογος και αποφάσεις σε επίπεδο κομμάτων. Δεν γίνεται αυτές τις στιγμές τα κομματα να έχουν συμπεριφορές παρατάξεων φοιτητικού συλλόγου που προσπαθεί να πάρει απόφαση για ένα δελτίο τύπου.

Τέλος, κάτι που οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε…

Προετοιμασία για επιστροφή σε εθνικό νόμισμα. Ίσως γίνει, πιθανόν γιατί θα μας προλάβουν άλλοι…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Μεσοπέλαγα με χάρτη… ενυδρείου η Ε.Ε.! Ο κορωναϊός είναι μια πρωτοφανής πρόκληση για την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal