Ζώντας το πρωτόγνωρο: Πρωταγωνιστές σε μια ανηφορική διαδρομή της οποίας κανείς δεν γνωρίζει το τέλος…

Ο αρχαιολογικός χώρος του Σουνίου όπως και οι υπόλοιποι αρχαιολογικοί χώροι, παραμένουν κλειστοί λόγω των προληπτικών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ




Του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΚΑΡΑΠΑΝΟΥ (*)

Ποιος θα περίμενε ότι θα λαμβάνει ειδήσεις και εικόνες όπως οι σκληρές τωρινές, ότι θα βιώσει και θα γίνει μέτοχος μιας ζοφερής πραγματικότητας πόνου και απρόβλεπτων εξελίξεων;

Η ανθρωπότητα είναι πλέον αντιμέτωπη με έναν αόρατο θηριώδη εχθρό που απειλεί να καταστρέψει συθέμελα τον καθημερινό μας βίο και γεννά φόβο.

Σε αυτή όμως τη μεγάλη απειλή και πρόκληση δεν είμαστε μόνοι.

Είναι σημαντικό το κράτος να ανταποκρίνεται θετικά και να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων με όποια όπλα διαθέτει. Να δίνει έναν καθημερινό αγώνα για να προσαρμόσει και να παράγει πολιτικές και να διοικήσει με τρόπο που θα προσφέρει τα μέγιστα αποδεικνύοντας ότι βρίσκεται πλάι στον πολίτη, σε όλους μαζί και στον καθένα ξεχωριστά. Και βέβαια η προσπάθεια του αυτή να αποδεικνύει την πραγματική του ισχύ και τις ανεξάντλητες δυνατότητες και να εμπνέει αισιοδοξία και ελπίδα. Κι αυτό αντιλαμβανόμαστε ότι εν πολλοίς αρχίζει να συμβαίνει.

Υφίσταται νέα συνολικά κατάσταση και καινούργια δεδομένα που οι περισσότεροι ούτε καν έως τώρα φανταστήκαμε.

  • Πρωταγωνιστές σε μια ανηφορική διαδρομή της οποίας κανείς δεν γνωρίζει το τέλος. Οφείλουμε και πρέπει να αντιληφθούμε τον ρόλο μας ως πρόσωπα, να σεβαστούμε την συνολική προσπάθεια και να υπομείνουμε τα μέτρα της Πολιτείας «μένοντας σπίτι». Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι πιο πολύ από κάθε άλλη φορά η συνέχιση της ζωής σε ατομικό και ευρύτερο επίπεδο είναι κυρίως προσωπικό μας θέμα.

Και σε αυτές τις ώρες αγωνίας και απομόνωσης, αντίδοτο είναι η αλληλεγγύη, ο αναστοχασμός,  η δημιουργικότητα, ο ανασχεδιασμός των στόχων μας. Στο τέλος αυτής της σύγχρονης δοκιμασίας πρέπει να βγούμε νικητές και  πιο ώριμοι, περισσότερο πλούσιοι πνευματικά.

Είναι λοιπόν υπό τις παρούσες συνθήκες αδύνατο να μην αισθανθούμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε από καρδιάς τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, τους συνανθρώπους της καθαριότητας, των προμηθειών τροφίμων, τους υπαλλήλους των καταστημάτων που δεν μπορούν να μείνουν σπίτι, τους απασχολούμενους στις μεταφορές προσώπων και κυρίως αγαθών και όλες-όλους εκείνους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και δεν μπορούν να προφυλαχτούν με την έννοια που το κάνουμε οι περισσότεροι και σταθερά δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για την ομαλή εξέλιξη της ζωής στην κοινότητα.

Ιδιαίτερα για την πατρίδα μας, δεν πρέπει να λησμονούμε το ηρωικό ένστολο προσωπικό που επιτελεί στο ακέραιο το καθήκον και στα ακριτικά σύνορά μας συνεχίζει να φυλάσσει Θερμοπύλες, τους χιλιάδες αστυνομικούς και στρατιωτικούς που δεν σταμάτησαν λεπτό να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα.

  • Αυτό που ζούμε δεν είναι μια απλή εθνική ή διεθνική δοκιμασία, είναι μια τεράστια παγκόσμια δοκιμασία που από την αρχή έως το τέλος καλεί τους πάντες στην πατρίδα μας, την Ευρώπη και σε όλο στον πλανήτη να λειτουργήσουμε ενωμένοι, να μετατρέψουμε τη φαινομενική ίσως αρχική αδυναμία σε δύναμη τελικά. Να αποκτήσουμε συνείδηση ποιο είναι το πραγματικό νόημα και η ουσία της ανθρωπιάς και της αγάπης.

Είναι πλέον η στιγμή να γίνουμε πιο αλληλέγγυοι από ποτέ, να γίνουμε τα πολλά διαφορετικά πρόσωπα του πανανθρώπινου Ένα!

(*) Ο Χαράλαμπος Καραπάνος είναι δικηγόρος, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου και του Δικηγορικού Συλλόγου Σλέσβιχ-Χόλσταϊν Γερμανίας, καθώς και μέλος της Επιτροπής Διεθνούς Πολιτικής FDP Σλέσβιχ-Χόλσταϊν.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Η πανδημία του COVID-19 αποτελεί μια ασύμμετρη απειλή: Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις συνέπειες προς το παρόν

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: