Ξεκινούν από αύριο οι ψηφιακές υπεύθυνες δηλώσεις των εργοδοτών για την αποζημίωση των 800 ευρώ




Από αύριο Τρίτη 24 Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή των ειδικών ψηφιακών υπεύθυνων δηλώσεων από τους εργοδότες στο σύστημα «Εργάνη», με την οποία θα λάβουν οι εργαζόμενοί τους την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ.

Οι ψηφιακές υπεύθυνες δηλώσεις των εργοδοτών θα μπορούν να υποβάλλονται για μια εβδομάδα έως την επόμενη Τρίτη 31 Μαρτίου. Οι μισθωτοί αλλά και όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση το πρώτο 20ήμερο του Μαρτίου αναμένεται να πάρουν την σκυτάλη των ηλεκτρονικών αιτήσεων το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου, ώστε να δηλώσουν ΙΒΑΝ και να λάβουν τα 800 ευρώ.

Tην ειδική ψηφιακή υπεύθυνη δήλωση που αφορά στις επιπτώσεις της εξάπλωσης του κορωνοϊού COVID-19 πρέπει να κάνουν :

Οι εργοδότες επιχειρήσεων που έχουν τεθεί σε αναστολή λειτουργίας από το κράτος και παραμένουν προσωρινά κλειστές. Την επιδότηση των 800 ευρώ λαμβάνουν όλοι οι εργαζόμενοι της επιχείρησης.

  • Οι εργοδότες επιχειρήσεων που δεν έχουν τεθεί σε αναστολή λειτουργίας και συνεχίζουν να λειτουργούν αλλά ο ΚΑΔ τους (Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας) συμπεριλαμβάνεται στην λίστα που έχει ήδη δημοσιοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών, εφόσον θέτουν οι ίδιοι σε αναστολή τις συμβάσεις μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους. Σε αυτή την περίπτωση, την επιδότηση των 800 ευρώ λαμβάνουν οι εργαζόμενοι, οι συμβάσεις των οποίων μπαίνουν σε αναστολή. Οι υπόλοιποι πρέπει να πληρωθούν από τον εργοδότη.

Σύμφωνα με την σχετική ΠΝΠ :

– ο εργοδότης υποχρεούται να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας, με την οποία δηλώνει τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, είτε λόγω απαγόρευσης της λειτουργίας της επιχείρησης με εντολή δημόσιας αρχής, είτε λόγω εφαρμογής του νέου μέτρου περί αναστολής συμβάσεων εργαζομένων σε επιχειρήσεις εν λειτουργία.
– Προσοχή, οι επιχειρήσεις-εργοδότες δεν αναφέρουν μόνο τους εργαζόμενους που τελούν σε αναστολή σύμβασης, αλλά υποχρεούνται να συμπεριλάβουν στην υπεύθυνη δήλωση και τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει λυθεί, από 1ης Μαρτίου 2020 έως 20 Μαρτίου 2020, είτε με καταγγελία από τους ίδιους, είτε με οικειοθελή αποχώρηση του εργαζόμενου. Δηλαδή πρέπει υποχρεωτικά να αναγράψουν και τους εργαζόμενους που απέλυσαν ή τους εργαζόμενους που παραιτήθηκαν.
-Σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα δεν υποβάλλουν την υπεύθυνη δήλωση, αποκλείονται από την υπαγωγή τους στα μέτρα αναστολής οφειλών δόσεων ή ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής και κάθε είδους βεβαιωμένων οφειλών προς το Δημόσιο.

Προσοχή η σειρά των ενεργειών είναι ως εξής :

1.Πρώτοι υποβάλλουν την ειδική ψηφιακή υπεύθυνη δήλωση οι εργοδότες και ακολούθως
2.Υποβάλλουν την δική τους αίτηση οι εργαζόμενοι ώστε να λάβουν τελικά στον τραπεζικό τους λογαριασμό τα 800 ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση οι επιχειρήσεις-εργοδότες υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν – όπως ρητά αναφέρει η σχετική ΠΝΠ – την υπεύθυνη δήλωση που υπέβαλλαν στο σύστημα «Εργάνη» , εγγράφως ή ηλεκτρονικά, αυθημερόν στον εργαζόμενο, δηλώνοντάς του και τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της πράξης τους στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ». Ο εν λόγω αριθμός πρωτοκόλλου είναι σημαντικό στοιχείο απαραίτητο για την διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει στη συνέχεια ο εργαζόμενος η οποία είναι :

-οι δικαιούχοι – εργαζόμενοι για να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που τηρείται στη Γενική Διεύθυνση Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και Ένταξης στην Εργασία της Γενικής Γραμματείας Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
-Στην υπεύθυνη δήλωση των δικαιούχων εργαζομένων συμπεριλαμβάνονται, εκτός των προσωπικών τους στοιχείων, τα οποία αντλούνται αυτόματα από το Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού IBAN, καθώς και ο αριθμός πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ»
Η ΚΥΑ που θα εξειδικεύει τις επιμέρους λεπτομέρειες αναμένεται να δημοσιευτεί – εκτός απροόπτου – σήμερα. Οι εργαζόμενοι αναμένεται να μπορούν να υποβάλουν την δική τους ψηφιακή αίτηση το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου ενώ δεν αποκλείεται να υιοθετηθεί ένα σύστημα αντίστοιχο με αυτό των φορολογικών δηλώσεων, ώστε κάθε μισθωτός – άνεργος να υποβάλλει αίτηση μια μέρα ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ του. Στόχος είναι να μην πέσουν όλες οι αιτήσεις μαζί.

Η αναστολή των συμβάσεων εργασίας μπορεί να εφαρμοστεί μέχρι 1 μήνα δηλαδή μέχρι 20 Απριλίου, με δυνατότητα παράτασης ανάλογα με την πορεία εξέλιξης του φαινομένου. Οι εργοδότες που κάνουν χρήση της ρύθμισης απαγορεύεται ρητά να απολύσουν. Επίσης υποχρεούνται μετά τη λήξη του χρόνου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού τους, να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας για χρονικό διάστημα ίσο με εκείνο της αναστολής.

Το επίδομα των 800 ευρώ, συνολικού κόστους 2 δισ. ευρώ θα χορηγηθεί:

1. Σε περίπου 500.000 μισθωτούς των επιχειρήσεων που έκλεισαν με εντολή του κράτους

2. Σε περίπου 1 εκ. μισθωτούς επιχειρήσεων που λειτουργούν με μείωση τζίρου και θα τεθούν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης. Η αναστολή μπορεί να διαρκέσει έως τις 30/4 με δυνατότητα παράτασης ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου.

3. Σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που πλήττονται

4. Οι πολλαπλώς απασχολούμενοι εργαζόμενοι θα λάβουν μία φορά την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ.

5. Το επίδομα θα το λάβουν τόσο οι πλήρως απασχολούμενοι, όσο και οι απασχολούμενοι με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση.

6. Το επίδομα επίσης θα λάβουν οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από 1η Μαρτίου μέχρι και 18 Μαρτίου

7. Παρατείνεται για ένα επιπλέον δίμηνο η επιδότηση ανεργίας για άλλους 120.000 ανέργους η επιδότηση των οποίων έληξε ή λήγει το πρώτο 3μηνο του 2020, δηλαδή από 1/1 έως και 31/3. Συνεπώς και αυτοί θα λάβουν 800 ευρώ. Η εξυπηρέτηση του κοινού στον ΟΑΕΔ με φυσική παρουσία είναι δυνατή μόνο με προγραμματισμένο ραντεβού που ορίζεται μέσω της διεύθυνσης www.oaed.gr/menoumespiti. Όλοι όσοι θα υποβάλουν αίτηση για επίδομα ανεργίας έως την Παρασκευή 3 Απριλίου, η επιδότησή τους θα ξεκινάει αναδρομικά από την 7η ημέρα μετά την ημερομηνία απόλυσής τους, ανεξάρτητα από την ημερομηνία της αίτησης.

8. Το κράτος θα καλύψει τις ασφαλιστικές εισφορές των εν λόγω εργαζομένων υπολογιζόμενες στο ύψος των αποδοχών των εργαζόμενων.

Πώς θα αποδεικνύεται ποιες επιχειρήσεις ή κλάδοι (ΚΑΔ) πλήττονται και πρέπει να ενισχυθούν;

Το υπουργείο οικονομικών ήδη δημοσίευσε τους ΚΑΔ που θα λάβουν ενίσχυση αλλά όπως διευκρινίστηκε στο πακέτο θα ενταχθούν και άλλοι κλάδοι. Οι παράμετροι για να καθοριστούν οι κλάδοι είναι:

– η πτώση του τζίρου (πχ άνω του 20% ή 30%)

– ο αριθμός των εργαζομένων τους

– η δομή κόστους του κάθε κλάδου

– τυχόν καταστροφή αποθεμάτων ή άλλα συμπληρωματικά κριτήρια.

Η εξέταση γίνεται μέσω των ηλεκτρονικών συναλλαγών των τραπεζών και των δηλώσεων και στοιχείων στον ΦΠΑ και στον ΕΦΚΑ.

Θα συνεχιστεί η χορήγηση του έκτακτου επιδόματος;

Τα 800 ευρώ αφορούν κάλυψη εισοδήματος δύο μηνών, δηλαδή Μαρτίου και Απριλίου. Εάν τα περιοριστικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας παραταθούν και μετά τον Απρίλιο, θα δοθούν και πάλι 400 ευρώ τον μήνα, από τον Μάιο και για κάθε μήνα που τυχόν θα παρατείνονται τα μέτρα.

Το έκτακτο επίδομα των 400 ευρώ το μήνα (800 στο δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου) δεν θεωρείται εισόδημα και δεν φορολογείται. Δεν θα οφείλονται ασφαλιστικές εισφορές, θα παραμένει ακατάσχετο και δεν συμψηφίζεται με χρέη κ.λπ.

Το έκτακτο επίδομα δίδεται για να καλύψει υπαλλήλους που θα μείνουν απλήρωτοι. Αλλά ακόμα και εάν πληρώσει ο εργοδότης ένα μέρος ή ολόκληρο το μηνιάτικο, ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει κανονικά και επιπρόσθετα το επίδομα των 800 ευρώ τον Απρίλιο. Ωστόσο η κυβέρνηση καλεί όλους όσοι δεν έχουν άμεση ανάγκη στήριξης να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και κοινωνική υπευθυνότητα ώστε να μη κάνουν χρήση καμίας διευκόλυνσης ή προνομίου που εκτάκτως δίδεται.

Ακόμα, για τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις που αναστέλλουν την δραστηριότητά τους με κρατική εντολή αναστέλλεται η πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων Μαρτίου, για 4 μήνες. Δηλαδή η δόση του Μαρτίου θα μπορεί να καταβληθεί έως 31 Ιουλίου.

Hellas Journal με πληροφορίες και από Έθνος-Γιάννης Φώσκολος

12 προβλέψεις για τις οικονομίες του αύριο μετά τον κορωναϊό: Η επιστροφή στην “κανονικότητα”

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: