Ξεκαθαρίζει το σκηνικό στους Δημοκρατικούς: Ο Πιτ Μπούτιτζετζ αποσύρθηκε από την κούρσα για το χρίσμα

Ο Πιτ Μπούτιτζετζ αποσύρθηκε από την κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών. EPA, JIM LO SCALZO




Ο 38χρονος Πιτ Μπούτιτζετζ, διεκδικητής του χρίσματος των Δημοκρατικών για να είναι ο υποψήφιος του κόμματος στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, αποφάσισε να αποσυρθεί από την κούρσα, μετέδωσαν αμερικανικά ΜΜΕ.

Ο υποψήφιος, μόλις τρία χρόνια μεγαλύτερος από το ηλικιακό όριο για να εκλεγεί πρόεδρος, γνωστός με το προσωνύμιο «δήμαρχος Πιτ», έκανε στην πρώτη εσωκομματική ψηφοφορία την έκπληξη, κερδίζοντας στην Άιοβα με οριακή διαφορά τον Μπέρνι Σάντερς.

Βετεράνος του πολέμου του Αφγανιστάν, ο Μπούτιτζετζ είναι ο πρώτος ανοικτά ομοφυλόφιλος πολιτικός που θεωρήθηκε πως είχε πραγματικές πιθανότητες να γίνει ο υποψήφιος κάποιου από τα δύο μεγάλα κόμματα. Αυτοπροσδιορίζεται ως κεντρώος και έχει προειδοποιήσει εναντίον της επιλογής κάποιου στελέχους της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών.

Ο πρώην δήμαρχος της πόλης Σάουθ Μπεντ, στην πολιτεία Ιντιάνα (μεσοδυτικά), επρόκειτο να ανακοινώσει σε ομιλία στη γενέτειρά του ότι αποσύρεται από την εκστρατεία για να αναδειχθεί ο υποψήφιος ή η υποψήφια που θα αναμετρηθεί με τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ την 3η Νοεμβρίου.

Η απόφαση του Μπούτιτζετζ ακολουθεί τη βαριά ήττα του στη Νότια Καρολίνα — ήρθε τέταρτος — που αποκάλυψε πως δυσκολεύεται να προσελκύσει την υποστήριξη φυλετικών μειονοτήτων, κάτι που θεωρείται γενικά αναγκαία προϋπόθεση για οποιονδήποτε διεκδικητή του χρίσματος των Δημοκρατικών θέλει να γίνει ένοικος του Λευκού Οίκου.

Η εγκατάλειψη του Μπούτιτζετζ μολαταύτα ήταν κεραυνός εν αιθρία για αρκετούς στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, δύο ημέρες πριν από τη «Σούπερ Τρίτη», στην οποία διεξάγονται ταυτόχρονα εσωκομματικές ψηφοφορίες σε 14 πολιτείες.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, ο οποίος προσμένει να κερδίσει δεύτερη τετραετή θητεία και παρακολουθεί στενά την εσωκομματική διαδικασία των Δημοκρατικών, προεξόφλησε ότι ο μεγάλος ωφελημένος της απόφασης του Μπούτιτζετζ θα είναι ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

«Ο Πιτ Μπούτιτζετζ είναι εκτός κούρσας. Όλες οι ψήφοι που θα κέρδιζε τη Σούπερ Τρίτη θα πάνε στον νυσταγμένο Τζο Μπάιντεν. Σπουδαίο τάιμινγκ. Τώρα αρχίζουν οι ελιγμοί των Δημοκρατικών για να εξασφαλίσουν ότι ο Μπέρνι (Σάντερς) θα τεθεί εκτός παιγνιδιού. Για άλλη μια φορά, δεν θα είναι ο υποψήφιος», προφήτευσε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Μετά την καθαρή νίκη του στην εσωκομματική διαδικασία στη Νότια Καρολίνα το Σάββατο, ο Τζο Μπάιντεν βρίσκεται σήμερα σε πιο ισχυρή θέση παρά ποτέ στην κούρσα απέναντι στον Μπέρνι Σάντερς και ευελπιστεί να πάρει αύριο τόσο μεγάλο προβάδισμα που ο γερουσιαστής του Βερμόντ πρακτικά δεν θα μπορεί να τον ανταγωνιστεί.

Πληροφορίες από AFP-Reuters-dpa μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ουάσινγκτον, United States

Ο Μπάιντεν δηλώνει έτοιμος για τη «μάχη με τον Τραμπ»: Εξασφάλισε επιτέλους την πρώτη του νίκη στη Νότια Καρολίνα,

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: