Τρίμηνη αναστολή δόσεων και για όσους έχουν υπαχθεί στο νόμο για υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ζητούν βουλευτές του ΚΙΝΑΛ

File Photo: Από εκδήλωση του ΚΙΝΑΛ. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παντελής Σαίτας




Να επεκταθεί η ευεργετική διάταξη της τρίμηνης αναστολής καταβολής δόσεων των δανειακών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες λόγω της οικονομικής κρίσης από την πανδημία του κορονοϊού, και για όσους έχουν υπαχθεί στο Ν.3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ζητούν 4 βουλευτές του ΚΙΝΑΛ με ερώτηση τους προς τους υπουργούς, Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και Ανάπτυξης ‘Αδωνη Γεωργιάδη.

Όπως τονίζουν στην ερώτηση τους οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, Κώστας Σκανδαλίδης, Γιώργος Μουλκιώτης και Βασίλης Κεγκέρογλου, η παράλειψη να μην ισχύσει η τρίμηνη αναστολή και για όσους έχουν ενταχθεί στο Ν.3869/2010 «δημιουργεί τον κίνδυνο για χιλιάδες συνεπείς ως τώρα δανειολήπτες να βρεθούν άδικα εκτός δικαστικής απόφασης για την προστασία της πρώτης κατοικίας τους».

  • «Αν καθυστερήσουν να καταβάλουν δόσεις τριών μηνών θα κληθούν από τους πιστωτές τους να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους εντός 30 ημερών, διαφορετικά θα εκπέσουν από τη ρύθμιση. Οι οφειλέτες θα μπορούσαν να ζητήσουν από το ειρηνοδικείο να μην τεθούν εκτός δικαστικής απόφασης, εφόσον η μη καταβολή οφείλεται σε γεγονός ανωτέρας βίας, όμως λόγω της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων η προσφυγή στα ειρηνοδικεία δεν είναι δυνατή», υπογραμμίζουν οι 4 βουλευτές του ΚΙΝΑΛ και προσθέτουν:

«Για τον ίδιο λόγο οι οφειλέτες δεν μπορούν να ζητήσουν με αίτηση στο ειρηνοδικείο τροποποίηση της δικαστικής ρύθμισης των μηνιαίων καταβολών, σε περίπτωση που δικαιολογείται από μεταγενέστερα γεγονότα ή μεταβολές, όπως είναι η σημερινή κρίση. Σε παρόμοια θέση βρίσκονται κι οι οφειλέτες που υπάγονται σε προσωρινή προστασία. Στην περίπτωση, μάλιστα, ρύθμισης οφειλής που γίνεται στο πλαίσιο του άρθρου 9 του Ν. 3869/2010 για την προστασία της κύριας κατοικίας αν ο οφειλέτης καθυστερήσει τέσσερις δόσεις, τότε οι πιστωτές μπορούν να ξεκινήσουν διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος του, ενώ δεν προβλέπεται καν στο νόμο δυνατότητα αίτησης για να προσαρμοστούν οι δόσεις στα νέα δεδομένα, με άμεσο κίνδυνο να χάσουν την προστασία της κατοικίας τους».

«Η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών λόγω της κρίσης που σαρώνει τη χώρα , με τη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων να έχουν κλείσει, με τη χώρα σε κατάσταση πλήρους απαγόρευσης της κυκλοφορίας, με αδύνατη τη προσφυγή στα ειρηνοδικεία λόγω της αναστολής λειτουργίας τους και κάτω από αυτές τις συνθήκες ανωτέρας βίας, χιλιάδες δανειολήπτες κινδυνεύουν να βρεθούν άδικα εκτός ρύθμισης, ενώ ήταν συνεπείς ως τώρα στις υποχρεώσεις τους εκτελώντας τη δικαστική απόφαση», καταλήγουν οι βουλευτές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα
Νατάσα Θωμά

Τσίπρας: Απαράδεκτη τουρκική κλιμάκωση η μονομερής κατάθεση συντεταγμένων εις βάρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: