To πογκρόμ συνεχίζεται: 9 χρόνια φυλάκιση για τον Κούρδο δήμαρχο του Ντιγιάρμπακιρ

Φωτογραφία στον λογαριασμό του Σελτσούκ Μιζρακλί στο Twitter, πριν μερικούς μήνες. Συνοδεύεται από μήνυμα αντίστασης μέσα από τη φυλακή. Photo via Twitter@selcukmizrakl




Ο ανατραπείς δήμαρχος της νοτιανατολικής επαρχίας Ντιγιάρμπακιρ που κατοικείται κατά πλειονότητα από Κούρδους, καταδικάστηκε σήμερα σε περισσότερα από εννιά χρόνια φυλάκιση με την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση, ανακοίνωσαν δικαστικές πηγές.

Ο Σελτσούκ Μιζρακλί, από το φιλοκουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP), απομακρύνθηκε βιαίως από το αξίωμά του τον περασμένο Αύγουστο κατηγορούμενος για σχέσεις με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK) μαζί με τους δημάρχους δυο ακόμη κουρδικών πόλεων.

Η δικαστική πηγή την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters δήλωσε πως ο Μιζρκλί καταδικάστηκε σε εννιά χρόνια, τέσσερις μήνες και 15 ημέρες φυλάκισης για την συμμετοχή του σε τρομοκρατική οργάνωση.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, διαρκώς κατηγορεί το HDP για δεσμούς με το PKK, το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Το HDP αρνείται κάθε σχέση.

  • Η Άγκυρα έχει διορίσει μέχρι στιγμής αντικαταστάτες σε 32 δήμους και κοινότητες που διοικούνταν από στελέχη του HDP ως αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών του Μαρτίου του 2019. Περισσότεροι από 20 αντιδήμαρχοι βρίσκονται είτε προφυλακισμένοι εν αναμονή της δίκης τους ή καταδικασμένοι για εγκλήματα σχετιζόμενα με την τρομοκρατία.

Η απομάκρυνση των δημάρχων αποτελεί απόηχο του διωγμού δεκάδων δημάρχων το 2016, στα πλαίσια των σαρωτικών διώξεων που ξεκίνησαν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν.

Περίπου 100 δήμαρχοι και χιλιάδες μέλη του HDP φυλακίστηκαν τότε.

Με πληροφορίες από Reuters
Kωνσταντινούπολη, Τουρκία

Η Τουρκία οδήγησε σε αδιέξοδο του απελπισμένους στον Εβρο, δηλώνει ο Γερμανός κυβ.εκπρόσωπος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: