Το Κορωνο-ομόλογο θα μπορούσε να αποτελέσει το τέλειο εργαλείο: Ο σωστός χρονισμός είναι το παν

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel (Α) συνομιλεί με την πρόεδρο της Κομισιόν Ursula Von der Leyen (Δ) μέσω τηλεδιάσκεψης στις 26 Μαρτίου στις Βρυξέλλες. EPA, FRANCOIS WALSCHAERTS




Των ΚΑΝΤΑΡΤΖΗ ΙΩΑΝΝΗ(*) και William Gianopulos(**)

Την εβδομάδα αυτή, κάποιες από τις περισσότερο πληγείσες χώρες της Ευρωζώνης από τον νέο κορωνοϊό(1) ανακοίνωσαν ότι βρίσκονται στο στάδιο δημιουργίας ενός Κορωνο-ομολόγου έτσι ώστε να συμβάλλουν στη βοήθεια με εκτεταμένες ενέσεις ρευστότητας και με κεφάλαια για μια κοινή αγορά όπως αυτή—και άμεσα. Υποψιαζόμαστε πως αυτά τα κεφάλαια θα κατευθυνθούν προς τον ιδιωτικό τομέα.

Αντιπαραβάλετέ το, όμως, αυτό με την απόφαση της ΕΚΤ, η οποία εγκρίθηκε αυτήν την εβδομάδα, να παρέχει 750 δις ευρώ σε Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ως μέτρο στήριξης για την κρίση.

Μένει να δούμε εάν και κατά πόσο η Γερμανία θα εγκρίνει τελικά αυτήν την προσπάθεια έκδοσης του νέου ομολόγου, αλλά τα πρώτα σημάδια υποδηλώνουν ότι προτιμά να εστιάσει στις κυβερνήσεις που χρειάζονται άμεσα βοήθεια, και να παρακάμψει τον ιδιωτικό τομέα μέχρι να υπάρξουν περισσότερες ενδείξεις για να στηρίξουν αντιθέτως μια τέτοια πρωτοβουλία. Για άλλη μια φορά, οι γραφειοκράτες της Ευρώπης στις Βρυξέλλες δείχνουν την ικανότητά τους να εμποδίσουν την πρόοδο, ειδικότερα στις επιχειρήσεις.

Η δημιουργία ενός τέτοιου ομολόγου έρχεται σε μια από τις καλύτερες στιγμές της πρόσφατης ιστορίας, ειδικότερα λαμβάνοντας υπόψιν και τα τωρινά επιτόκια αλλά και τις δυνατότητες μιας παγκόσμιας κοινοπραξίας. Όπως ο καθένας στην αγορά γνωρίζει, το να δημιουργήσεις την προσφορά για ομόλογα είναι η μια όψη του νομίσματος; το να βρεις τους αγοραστές είναι κάτι διαφορετικό.

  • Ένα από τα γνωστά αποφθέγματα του Σαίξπηρ στον Ιούλιο Καίσαρα είναι, «Το λάθος, αγαπητέ μου Βρούτε, δε βρίσκεται στ’ αστέρια μας, αλλά μέσα μας». Στην περίπτωση του Κορωνο-ομολόγου, τα αστέρια πιθανόν να μας λένε κάτι αρκετά σημαντικό.
    Μόλις αυτήν την εβδομάδα, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τουλάχιστον τρεις σημαντικές εξελίξεις έλαβαν χώρα, θέτοντας τις βάσεις για την δημιουργία ενός τέτοιου ομολόγου.
  • Πρώτα απ’ όλα, το επιτόκιο βραχυπρόθεσμου δανεισμού γνωστό και ως US Treasury Bills (90 ημερών) βρέθηκε σε αρνητικό επίπεδο για πρώτη φορά στην ιστορία. Η ιδέα ότι οι Αμερικάνικες τράπεζες και κυβερνήσεις παίρνουν τα χρήματα των αποταμιευτών – κυρίως συνταξιούχων – είναι τώρα μια πραγματικότητα, αντικατοπτρίζοντας την αντίστοιχη εμπειρία της Ευρώπης.

Επίσης αυτήν την εβδομάδα το Αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών, συμβαδίζοντας με το γκρουπ των Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων σχετικά με την έκδοση του Κορωνο-ομολόγου, ανακοίνωσε ότι διερευνά την έκδοση ενός καινούριου 50ετούς Αμερικανικού κυβερνητικού ομολόγου, σπάζοντας έτσι την παράδοση. Σήμερα στην Αμερική, το μεγαλύτερης διάρκειας κυβερνητικό ομόλογο διαθέσιμο προς συναλλαγές είναι αυτό των 30 ετών. Παρατηρούμε, όμως, τώρα τις κυβερνήσεις – αλλά και τις επιχειρήσεις – να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα επιτοκίων και να επιμηκύνουν τη διάρκεια πέραν του συνηθισμένου, με σκοπό να επιτύχουν τα μέγιστα. Πρόκειται για μια έξυπνη κίνηση σε μια τέλεια συγκυρία.

Τέλος, βλέπουμε το πιθανό σενάριο το Αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών να μην είναι πλέον και τόσο διατεθειμένο να επιδοκιμάζει μια πολιτική ενός δυνατού Δολαρίου. Υπάρχουν ενδείξεις που υπονοούν ότι το Αμερικανικό δολάριο μπορεί και να πλησιάζει στη δημιουργία μιας προσωρινής κορυφής έναντι του κοινού νομίσματος. Συνδυάστε τα ανωτέρω συστατικά και ας δούμε το εξής σενάριο:

Είστε ένα Συνταξιοδοτικό Ταμείο στην Αμερική το οποίο προτίθεται ν’ αγοράσει κυβερνητικά ομόλογα ή Έντοκα γραμμάτια όπου μπορεί να βρει μόνο αρνητικές αποδόσεις σε αυτά. Επίσης σας απασχολεί και η μεσοπρόθεσμη πορεία του Δολαρίου και θα επιθυμούσατε να επιτύχετε μια διασπορά στα νομίσματα στο χαρτοφυλάκιό σας έτσι ώστε να επιτύχετε μια βελτίωση στο προφίλ ρίσκου σας.

Το Κορωνο-ομόλογο θα μπορούσε να αποτελέσει ακριβώς αυτό το εισιτήριο προς την επίτευξη όλων των παραπάνω. Εάν το δολάριο διολισθήσει, τα ομόλογά σας εκπεφρασμένα σε Ευρώ τα πηγαίνουν καλύτερα σε όρους αποδόσεων, ακόμη και με ένα πολύ μικρό ή και αρνητικό επίπεδο στα επιτόκια. Πράγματι, υποψιαζόμαστε ότι οι Αμερικάνικες τράπεζες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία θα είναι οι πρώτοι ενδιαφερόμενοι χτυπώντας την πόρτα του ομολόγου αυτού.

  • Μόλις ξεκαθαρίσει η κατάσταση με τον κορωνοϊό, προφανώς οι αγορές αξιών θα έχουν ήδη σχηματίσει έναν πυθμένα στα παγκόσμια χρηματιστήρια. Ιδιαίτερα με τις τιμές των μετοχών να γκρεμίζονται τις τελευταίες εβδομάδες, πιστεύουμε ότι σταδιακά θα δούμε μεγαλύτερες ευκαιρίες για αγορές σε Ευρωπαϊκές μετοχές απ’ ότι τα προηγούμενα χρόνια (προφανώς δεν αποκλείουμε μια περαιτέρω καθοδική κίνηση προς τα πρόσφατα χαμηλά των αγορών, παρόλα αυτά πρόκειται για μια ξεχωριστή συζήτηση η οποία εξαρτάται από το προφίλ ρίσκου και τον χρονικό ορίζοντα του καθενός/καθεμιάς).

Το Κορωνο-ομόλογο θα μπορούσε να αποτελέσει το τέλειο εργαλείο που θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις ν’ απεξαρτηθούν από την κυβερνητική βοήθεια. Η Γερμανία θα πρέπει να ανεβεί σ’ αυτό το τραίνο ή ν’ αναγκαστεί να χάσει την επόμενη στάση με τις αγορές να ξαφνιάζουν τους περισσότερους επι τα βελτίω.

(1) Οι χώρες έκδοσης του Κορωνο-ομολόγου περιλαμβάνουν την: Ελλάδα, Βέλγιο, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία, Σλοβενία και Ισπανία

(*) Options strategist- συνιδιοκτήτης του TRADERS’ magazine, www.ikantartzis.com
(**) Managing Director Artex Value Limited

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΟΣΑ: Κάθε μήνας καραντίνας μειώνει 2 μονάδες την ανάπτυξη στις μεγάλες οικονομίες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: