Το καλοκαίρι ίσως μας δώσει μία «ανάσα» στη μάχη με τον κορωναϊό λέει Ελληνας καθηγητής του Imperial

File Photo: Το καλοκαίρι ίσως δώσει μία ανάσα στη μάχη κατά του κορωναϊού. EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA




Μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση, όχι μόνο για τις στατιστικές πιθανότητες εξέλιξης του ιού, αλλά και για το ρόλο που παίζει η ατομική ευθύνη και τα μέτρα υγιεινής ώστε να κερδηθεί χρόνος στο σύστημα υγείας.

Συντάκτης της ο καθηγητής του Imperial College Χριστόφορος Αναγνωστόπουλος.

Αναφέρει μεταξύ άλλων: «Αφού σχεδόν όλοι θα το κολλήσουμε κάποια στιγμή – ό,τι είναι να γίνει ας γίνει», είναι συχνή αντίδραση αυτή. Θεωρείται μάλιστα συχνά και θαρραλέα: “εγώ δεν θα αλλάξω την συμπεριφορά μου, δεν θα αλλάξουμε κι όλη τη ζωή μας για έναν ιό”. Η αντίδραση αυτή είναι λανθασμένη και θα εξηγήσω γιατί αμέσως. Το ζήτημα δεν είναι ο απόλυτος αριθμός που θα κολλήσουν μέσα στα επόμενα χρόνια. Αυτό το παιχνίδι χάθηκε. Το ζήτημα είναι η ταχύτητα με την οποία θα κολλήσουν – η οποία καθορίζει τον βαθμό στον οποίο το δημόσιο σύστημα υγείας μπορεί να αντεπεξέλθει».

Σημειώνει επίσης πόσο σοβαρότερος είναι ο ιός από την επιδημική γρίπη, αλλά καταλήγει με μια αισιόδοξη εκτίμηση: «Υπάρχει επίσης ακόμη η ελπίδα, και κάποιες μικρές ενδείξεις, ότι ο ιός μπορεί να είναι σε κάποιο βαθμό εποχικός, όπως η γρίπη. Αν αυτό συμβεί, το καλοκαίρι θα μας δώσει μια ανάσα και θα επιτρέψει στους επιστήμονες να ετοιμαστούν για τον ερχόμενο χειμώνα. Σε κάθε περίπτωση, η επιστημονική κοινότητα παλεύει σύσσωμη και με αυτοθυσία να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί, και θα δαμάσει και αυτόν τον ιό, όπως τόσους άλλους. Δώστε τους χρόνο».

Δείτε ολόκληρη την ανάρτησή του, στον σύνδεσμο που ακολουθεί.

Πιο ανθεκτικός ο κορωναϊός λέει νέα έρευνα: Ζει 3 ώρες στον αέρα και 3 μέρες στα υλικά

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: