Το Υπουργείο Εργασίας διευκρινίζει ποιοι δικαιούνται το Ειδικό Επίδομα Ασθενείας και πως υπολογίζεται

Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αναφέρει ότι το Ειδικό Επίδομα Ασθενείας ισχύει μέχρι τις 12/4/2020 για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα ή αυτοτελώς εργαζομένους που εμπίπτουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες προσώπων και εξηγεί πως υπολογίζεται το Επίδομα νοουμένου ότι πληρούνται όλοι οι όροι και προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο, τις οποίες μεταδίδει το ΓΤΠ, το Επίδομα παραχωρείται σε πρόσωπα που εμπίπτουν στις εξής κατηγορίες:

i. πρόσωπα που εμπίπτουν στον κατάλογο των ευπαθών ομάδων, όπως έχουν καθοριστεί από το Υπουργείο Υγείας στο δελτίο τύπου ημερομηνίας 16/3/2020 ή και σε οποιαδήποτε μελλοντική αναθεώρησή του και κατέχουν πιστοποιητικό από τον προσωπικό τους ιατρό (μόνο αν η φύση της εργασίας δεν επιτρέπει την τηλεργασία ή την εργασία από το σπίτι ή την εργασία με ευέλικτο ωράριο).

ii. πρόσωπα που βρίσκονται σε καθεστώς υποχρεωτικού περιορισμού (καραντίνα) και καθεστώς αυτοπεριορισμού (μόνο αν η φύση της εργασίας δεν επιτρέπει την τηλεργασία ή την εργασία από το σπίτι ή την εργασία με ευέλικτο ωράριο) βάσει οδηγιών του Υπουργείου Υγείας και κατέχουν Ιατρικό Πιστοποιητικό, το οποίο εκδίδεται από το Υπουργείο Υγείας, ή ανάλογα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας από τον προσωπικό γιατρό,

iii. πρόσωπα τα οποία έχουν προσβληθεί από τον ιό COVID 19 και κατέχουν πιστοποιητικό από το Υπουργείο Υγείας,

iv. πρόσωπα ηλικίας μεταξύ 63-65 ετών οι οποίοι δεν λαμβάνουν θεσμοθετημένη σύνταξη, οι οποίοι περιλαμβάνονται στις κατηγορίες (i), (ii) και (iii) ανωτέρω και κατέχουν το αντίστοιχο πιστοποιητικό.

Το Υπουργείο ξεκαθαρίζει ότι το Ειδικό Επίδομα Ασθενείας παραχωρείται μόνο σε πρόσωπα που εργάζονται κατά την περίοδο για την οποία αιτούνται το Ειδικό Επίδομα Ασθενείας και είναι ασφαλισμένα στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, είναι ηλικίας μέχρι 65 ετών και δεν λαμβάνουν θεσμοθετημένη σύνταξη.

Εξηγεί στη συνέχεια πως υπολογίζεται το Ειδικό Επίδομα Ασθενείας νοουμένου ότι πληρούνται όλοι οι όροι και προϋποθέσεις.

Για μισθωτά πρόσωπα και αυτοτελώς εργαζόμενα πρόσωπα για τα οποία πληρούνται οι ασφαλιστικές προϋποθέσεις με βάση τον περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμο, στο 60% της αξίας των ασφαλιστικών μονάδων σύμφωνα με τον πιο πάνω Νόμο.

Για μισθωτά πρόσωπα για τα οποία δεν πληρούνται οι ασφαλιστικές προϋποθέσεις με βάση τον περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμο και είναι ασφαλισμένοι στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων τον Ιανουάριο 2020, θα καταβάλλεται Ειδικό Επίδομα Ασθενείας υπό προϋποθέσεις, το ύψος του οποίου θα καθοριστεί με μεταγενέστερη απόφαση.

Για αυτοτελώς εργαζόμενα πρόσωπα για τα οποία δεν πληρούνται οι ασφαλιστικές προϋποθέσεις, θα ανέρχεται στο 60% του ποσού του εβδομαδιαίου ύψους των ασφαλιστέων αποδοχών τους με βάση το εισόδημα για το οποίο το τέταρτο τρίμηνο του 2019 είχαν υποχρέωση καταβολής εισφορών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Σημειώνεται ότι το ανώτατο ποσό που δύναται να καταβληθεί ως ειδικό επίδομα ασθενείας για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και για αυτοτελώς εργαζόμενους για περίοδο ενός μήνα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα €1.214.

Το Ειδικό Επίδομα Ασθενείας, προστίθεται, δεν παρέχεται για περίοδο για την οποία ο αιτητής λαμβάνει Ανεργιακό Επίδομα, Ειδικό Ανεργιακό Επίδομα, Επίδομα Ασθενείας, Επίδομα Ειδικής Άδειας για Φροντίδα Παιδιών.

Η περίοδος για την οποία παρέχεται το Ειδικό Επίδομα Ασθενείας, όπως αναφέρεται, θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό και την παροχή του Επιδόματος Ασθενείας που προνοείται από τις διατάξεις των περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμων.

Για την περίοδο για την οποία θα καταβληθεί το Ειδικό Επίδομα Ασθενείας, προστίθεται, ο εργοδότης απαλλάσσεται από την υποχρέωσή του για την καταβολή του μισθού στους εργοδοτούμενους του που έλαβαν το εν λόγω Ειδικό Επίδομα Ασθενείας.

Σύμφωνα, τέλος, με τις πληροφορίες από το Υπουργείο, η περίοδος του Ειδικού Επιδόματος Ασθενείας θα θεωρείται περίοδος εξομοιούμενης ασφάλισης για σκοπούς εισφορών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και θα πιστωθεί αναλόγως ο ασφαλιστικός λογαριασμός του δικαιούχου.

ΚΥΠΕ, ΓΤΠ
Λευκωσία, Κύπρος

 

Ιωάννου: Το Σάββατο στην Κύπρο το φορτίο αναλωσίμων που παραγγέλθηκαν από την Κίνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: