Το δικό της δρόμο ακολουθεί η Σουηδία: Ανοικτά καταστήματα, μπαρ, εστιατόρια και κάποια σχολεία

Σουηδοί πολίτες συνανθροίζονται στα μπαρ και στα εστιατόρια στη Στοκχόλμη. EPA, Ali Lorestani SWEDEN OUT




Ο Σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν ήταν σαφής: «Ο ιός εξαπλώνεται όλο και περισσότερο. Η ζωή, η υγεία και οι θέσεις εργασίας τίθενται σε κίνδυνο.

Στο εξής περισσότεροι άνθρωποι θα νοσήσουν και περισσότεροι θα πουν το τελευταίο αντίο στους ανθρώπους τους», είπε το βράδυ της Κυριακής σε τηλεοπτικό του διάγγελμα προς το έθνος.

Σύμφωνα με τη σουηδική υγειονομική υπηρεσία, στη Σουηδία έχουν καταγραφεί στο μεταξύ πάνω από 2.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα ενώ ο αριθμός των θυμάτων ανέρχεται στους 25.

Παρά τους αριθμούς αυτούς όμως και σε αντίθεση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες ο δημόσιος βίος στη Σουηδία δεν έχει παραλύσει. Μέχρι στιγμής η συγκυβέρνηση στη Στοκχόλμη δεν ανακοίνωσε απαγορεύσεις κυκλοφορίας και περιορίζεται μόνον σε συστάσεις. Οι πολίτες καλούνται απλώς να παραμένουν σπίτια τους, να αποφεύγουν τις περιττές μετακινήσεις και να περιορίσουν τις κοινωνικές τους επαφές με ηλικιωμένους.

Ανοικτά καταστήματα

  • Εστιατόρια και καταστήματα παραμένουν ανοιχτά, η είσοδος ευρωπαίων πολιτών στη Σουηδία εξακολουθεί να επιτρέπεται, όπως και εκδηλώσεις έως και 500 ατόμων. Παιδικοί σταθμοί και σχολεία έως και την ένατη τάξη λειτουργούν κανονικά ενώ εν όψει των διακοπών του Πάσχα τα χιονοδρομικά κέντρα ετοιμάζονται να πλημμυρίσουν από κόσμο.

Ωστόσο δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν όλοι οι Σουηδοί με την ίδια χαλαρότητα την πανδημία που έχει σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. «Αυτό είναι τρέλα! Φοβάμαι να είμαι στη Σουηδία την εποχή του κορωνοϊού», αναφέρει μια οργισμένη ανάρτηση στο Twitter που συνοδεύεται από μια φωτογραφία από γεμάτα μπαρ και εστιατόρια και νεαρούς να συνωστίζονται.

  • Η συντάκτρια της σουηδικής ειδησεογραφικής πλατφόρμας The Local ελπίζει ότι η χώρα της θα ακολουθήσει σύντομα το παράδειγμα της Γερμανίας. «Πιστεύω ότι το χρειαζόμαστε και εμείς», γράφει η Κάθριν Έντουαρντς, επικρίνοντας την ίδια ώρα το διάγγελμα του πρωθυπουργού, χαρακτηρίζοντάς το «ανεπαρκές».

Υπό ασφυκτικές πιέσεις τελεί τις τελευταίες μέρες ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος της χώρας Άντερς Τεγκνέλ. Στις 5 Μαρτίου είχε ανακοινώσει ότι η εξάπλωση της επιδημίας είχε φτάσει πλέον προφανώς στο αποκορύφωμά της.

  • Εκείνη τη μέρα η χώρα μετρούσε μόλις 94 κρούσματα. Σήμερα είναι πάνω από 2.000. Στις 18 Μαρτίου εξηγούσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι μέλη οικογενειών που ζουν κάτω από την ίδια στέγη μπορούν να συνεχίσουν να πηγαίνουν ακίνδυνα στο σχολείο ή στη δουλειά τους. Η συνέντευξη είχε προκαλέσει καταιγισμό αντιδράσεων.

Γεμάτα χιονοδρομικά
Εν όψει των επικείμενων διακοπών του Πάσχα οπότε πολλοί Σουηδοί πάνε παραδοσιακά για σκι, αρκετοί διαχειριστές χιονοδρομικών κέντρων ζητούν από μόνοι τους να μπει ένα πιο αυστηρό πλαίσιο.

Όπως μετέδωσε ο δημόσιος τηλεοπτικός σταθμός SVT, το χιονοδρομικό κέντρο Jämtland Härjedalen ζητά από τις υγειονομικές υπηρεσίες να προχωρήσει στη λήψη μέτρων όσον αφορά τις μετακινήσεις και συναθροίσεις. Μέχρι και το περασμένο Σαββατοκύριακο εκατοντάδες τουρίστες διασκέδαζαν στα Après-Ski-Clubs της περιοχής. Μετά τη γενική κατακραυγή που προκάλεσε το θέμα, πολλά εστιατόρια, μπαρ και κλαμπ έκλεισαν.

  • Πάντως, όπως σημειώνει η δημοσιογράφος Κάθριν Έντουαρντς, οι τρομακτικές εικόνες από την Ιταλία οδηγούν στο μεταξύ όλο και περισσότερους Σουηδούς να μένουν σπίτια τους από μόνοι τους, ανεξάρτητα από τις συστάσεις των αρχών. Στη Στοκχόλμη οι δρόμοι είναι άδειοι ενώ τα περισσότερα σινεμά και θέατρα έχουν κλείσει παρότι δεν υπάρχει σχετική κυβερνητική απόφαση.

Στη γειτονική Δανία, αντίθετα, η κυβέρνηση επέβαλε γενικό shutdown. Στις 14 Μαρτίου η πρωθυπουργός Φρέντεριξεν, την οποία τοπικά μέσα αποκαλούν «στρατηγό στη μάχη κατά του κορωνοϊού», διέταξε το κλείσιμο των συνόρων. Εκδηλώσεις άνω των 100 ατόμων έχουν απαγορευτεί ενώ πανεπιστήμια, σχολεία, παιδικοί σταθμοί, βιβλιοθήκες και πολιτιστικά κέντρα έχουν κατεβάσει ρολά.

Με πληροφορίες από DW-Άστριντ Πράνγκε ντε Ολιβέιρα
Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης

Σε κατάσταση “υγειονομικής έκτακτης ανάγκης” για δύο μήνες τέθηκε η Γαλλία

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: