Το Champions League, η Μέρα της Γυναίκας και το φάντασμα… του Φράνκο: Πώς η Ισπανία έγινε το hotspot του ιού

File photo: Οικογένεια στη Μαδρίτη συμμετέχει στο καθιερωμένο πλέον μαζικό χειροκρότημα προς τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό. EPA/Javier Blasco




O ασυνήθιστα ζεστός καιρός για την εποχή, το Champions League, οι συγκεντρώσεις για τη Μέρα της Γυναίκας, τα εξοχικά σπίτια στην παραλία, η κουλτούρα της καφετέριας και το… φάντασμα του Φράνκο: είναι μόνο λίγοι απ’ τους παράγοντες που ίσως βοήθησαν ώστε να διασπαρεί ο κορωναϊός στην νότια Ευρώπη – από χώρα σε χώρα και από πόλη σε πόλη, από την Ιταλία στην Ισπανία και την Πορτογαλία.

Η Ισπανία είναι μια από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία. Σήμερα, τα νούμερα των νέων κρουσμάτων και των θανάτων τρομάζουν όλο και περισσότερο. Ομως, ας πάρουμε τα πράγματα απ’ την αρχή.

Το ματς Αταλάντα – Βαλένθια στο Μιλάνο

Στις 19 Φεβρουαρίου, περίπου 3.000 οπαδοί της ποδοσφαιρικής ομάδας Βαλένθια ταξίδεψαν από την Ισπανία στο Μιλάνο για να δουν την ομάδα τους να παίζει με την Αταλάντα σε αγώνα για το Champions League . Περίπου 40,000 Ιταλοί παρακολούθησαν επίσης από το γήπεδο τον αγώνα, πολλοί εκ των οποίων από το Μπέργκαμο και τις γύρω πόλεις – την περιοχή “κοιτίδα’ του κορωναϊού στην Ιταλία. Επρόκειτο για σπουδαία υπόθεση για τους οπαδούς της Αταλάντα να παίζει στο Champions League για πρώτη φορά.

Το Μιλάνο “έβραζε” εκείνο το βράδυ, σύμφωνα με τον δήμαρχο του Μπέργκαμο, Τζόρτζιο Γκόρι. Εκτός από κείνους που παρακολούθησαν τον αγώνα στο γήπεδο, “άλλοι το έβλεπαν με παρέες στα σπίτια τους, σε μπαρ ή καφετέριες”. “Είναι σαφές ότι εκείνο το βράδυ ήταν μια ευκαιρία για ισχυρή μετάδοση του ιού”.

Ο Λοιμωξιολόγος Φραντσέσκο Λε Φότσε έχει την ίδια άποψη, λέγοντας στην αθλητική εφημερίδα  Corriere dello Sport: “Είναι προφανές ότι υπήρχαν πολλοί παράγοντες που πυροδότησαν την επιδημία και πολλοί καταλύτες, αλλά ο αγώνας Αταλάντα – Βαλένθια ήταν ένας απ’ αυτούς”.

“Ήταν τρέλα να παιχτεί ο αγώνας παρουσία θεατών, αλλά εκείνη την εποχή τα πράγματα δεν ήταν τόσο σαφή” προσθέτει ο Λε Φότσε.

Δυο μέρες αργότερα, στην κωμόπολη Γκοντόνιο, περίπου 60 χλμ απ’ το Μπέργκαμο, ένας 38χρονος άνδρας, γνωστός ως ο “ασθενής Ένα”  διαγνώστηκε με τον ιό. Ομως μέχρι τότε, σύμφωνα με την έρευνα που έκαναν 20 Ιταλοί ειδικοί, ο κορωναϊός ήδη είχε κάνει μακρύ δρόμο στην πορεία της διάδοσής του.

“Όταν επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα Covid-19 , η επιδημία είχε ήδη επεκταθεί στις περισσότερες κοινότητες της νότιας Λομβαρδίας” λένε οι ειδικοί στην έκθεσή τους.

Αφού εξέτασαν περίπου 6.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι υπήρχαν ήδη 388 ασθενείς στην περιοχή της Λομβαρδίας με κορωναϊό ήδη από τις 19 Φεβρουαρίου – έστω κι αν δεν είχαν προσδιοριστεί ως κρούσματα του νέου ιού τότε.
“Την επόμενη εβδομάδα, η περιοχή Κοντόνιο, καθώς και πολλές γειτονικές κωμοπόλεις στην νότια Λομβαρδία, βίωσαν μια πολύ γοργή αύξηση των κρουσμάτων” σημειώνουν οι ερευνητές.

Μέχρι τότε οι επισκέπτες από την Βαλένθια είχαν επιστρέψει στη χώρα τους. Ενας εξ αυτών ήταν ο αθλητικογράφος Κίκε Ματέου. Δήλωσε στο CNN ότι τέσσερις ημέρες μετά την επιστροφή του παρουσίασε βήχα και δυσκολία στην αναπνοή. Λίγες μέρες αργότερα, “αποφάσισα να πάω στο νοσοκομείο επειδή τότε είχε ήδη σημειωθεί έκρηξη κρουσμάτων κορωναϊού στην Λομβαρδία”.

Στις 27 Φεβρουαρίου, εκπρόσωπος του τμήματος Υγείας της περιοχής της Βαλένθια επιβεβαίωσε στο CNN έξι νέα κρούσματα του κορωναϊού στην πόλη.

Τρεις μέρες αργότερα, ένας άνδρας από την Πορτογαλία, ο οποίος είχε επισκεφτεί τη Βαλένθια βρέθηκε θετικός μετά την επιστροφή στη χώρα του.

Ο Ματέου μετέδωσε τον ιό σε τέσσερις συναδέλφους του, ενώ η ομάδα της Βαλένθια θα ανακοίνωνε αργότερα ότι περισσότερο από το 1/3 των παικτών της και του προσωπικού βρέθηκαν θετικοί στον κορωναϊό.

Την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου,  το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας διέταξε τη διεξαγωγή μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων κεκλεισμένων των θυρών, συμπεριλαμβανομένου του επαναληπτικού αγώνα Βαλένθια – Αταλάντα.

Όμως άλλες πλευρές της κοινωνικής ζωής στην Ισπανία συνεχίστηκαν ως επί ΄το πλείστον φυσιολογικά: Μπαρ και καφετέριες έμειναν ανοιχτά, ο ασυνήθιστα ζεστός καιρός έφερε πολλούς Ισπανούς να συναθροίζονται σε δημόσιους χώρους.

Συγκεντρώσεις για την Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου έφεραν σε συγχρωτισμό δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους ολόκληρης της Ισπανίας, συμπεριλαμβανομένου ενός πλήθους 120.000 ατόμων στην Μαδρίτη.

Δυο γυναίκες – μέλη του υπουργικού συμβουλίου που πήραν μέρος στις συγκεντρώσεις αυτές στη συνέχεια βρέθηκαν θετικές στον ιό. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση που επέτρεψε την διεξαγωγή τους.

Την επόμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση προχώρησε στον λεγόμενο “ενισχυμένο περιορισμό”. Το βασικό μέτρο ήταν το κλείσιμο των σχολείων και των πανεπιστημίων στην Μαδρίτη στις 11 Μαρτίου. Ομως το μέτρο αυτό ίσως δεν έφερε το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

Εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές και φοιτητές απόλαυσαν τις ξαφνικές και απρόσμενες διακοπές… Πολλοί Μαδριλένοι εγκατέλειψαν την πρωτεύουσα, πιθανόν για να προλάβουν τα πιο αυστηρά μέτρα. Οι δρόμοι ήταν γεμάτοι κόσμο όταν ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε στις 13 Μαρτίου ότι πρόκειται να κηρυχθεί η χώρα σε “κατάσταση συναγερμού”.
Όμως άφησε τις λεπτομέρειες να τις καθορίσει το υπουργικό ΄συμβούλιο την επόμενη ημέρα.

Ακόμη και πριν ανακοινωθούν αυτές οι λεπτομέρειες – ουσιαστικά πριν μπει η Ισπανία σε  lockdown –  οι τοπικές αρχές στην Μουρσία και την Βαλένθια άρχισαν να κλείνουν τις παραλίες και να ζητούν απ’ τον κόσμο να μην πηγαίνει στα εξοχικά του.

Το επόμενο σαββατοκύριακο, η Guardia Civil, η εθνική αστυνομία, έκανε ανάρτηση στο Twitter: “Μην ταξιδεύετε στην δεύτερη κατοικία σας στην παραλία, στα βουνά ή στα χωριά”.

Η κατάσταση ωστόσο είχε ήδη ξεφύγει. Ο πρωθυπουργός Σάντσεθ εμφανίστηκε να ομολογεί: “Μπορούμε να καταλάβουμε ότι τώρα κάθε μέτρο μοιάζει ανεπαρκές, όμως μια εβδομάδα πριν θα φαινόταν υπερβολικό. Ο περιορισμός της ελευθερίας είναι κάτι που μια δημοκρατική κυβέρνηση μπορεί να κάνει μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο”, δήλωσε στο κοινοβούλιο.

Είναι σαφές ότι το φάντασμα του Φράνκο πλανάται ακόμη πάνω απ’ τη Μαδρίτη. Ομως, ήδη ο εισαγγελέας της Μαδρίτης έχει διατάξει έρευνα για τις ευθύνες της κυβέρνησης όσον αφορά την ελεύθερη διεξαγωγή των συγκεντρώσεων της 8ης Μαρτίου.

Πηγή: CNN

Απατεώνες χωρίς σύνορα: Αισχροκέρδεια με μάσκες και ιατρικό υλικό στη Γερμανία – Χάος στην αγορά

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: