Το απόγευμα η μάχη του κορωνο-ομολόγου απέναντι στην άκαμπτη Μέρκελ: Τηλεδιάσκεψη των «27» στις 5 μμ

File photo: Από την τηλεδιάσκεψη κορυφής της 17ης Μαρτίου κατά την οποία αποφασίστηκε εντός δεκαημέρου να επανέλθει η ΕΕ για την μορφή αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορωναϊού στην Ευρώπη. EPA, Filippo Attili – Chigi Palace Pr




Στην τηλεδιάσκεψη των «27» το απόγευμα  που αντικαθιστά την προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής θα γίνει η πραγματική «μάχη» συζητηθεί για το ζήτημα των κορωνο – ομολόγων, όπως έχει ονομαστεί το αίτημα για έκδοση ευρωοομολόγου προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.

Το ζήτημα των «κορωνο-ομολόγων», δεν συζητήθηκε ιδιαίτερα στο Eurogroup – «υπερβαίνει τις αρμοδιότητες των υπουργών Οικονομικών», εξηγεί στην εφημερίδα «Καθημερινή» αξιωματούχος με γνώση των διαβουλεύσεων.

Ως χθες, που οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών-μελών συνέχιζαν τις διαπραγματεύσεις για την τελική του μορφή, το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος δεν περιελάμβανε κάποια αναφορά σε κοινή έκδοση χρέους. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πηγές, οι πιθανότητες ήταν ελάχιστες να αλλάξει αυτό.

Στην τηλεδιάσκεψη που ξεκινά στις 5: 00 το απόγευμα θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος χθες  συνυπέγραψε  με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel με την οποία ζητούν έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό του κορωναϊού και για να αμβλυνθούν οι αρνητικές επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες τονίζουν ότι είναι ανάγκη να ευθυγραμμιστούν οι πρακτικές εναντίον της πανδημίας και μεταξύ άλλων καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταλήξει σε σαφείς, συμφωνημένες κατευθυντήριες γραμμές, σε μια κοινή βάση για τη συλλογή και την ανταλλαγή ιατρικών και επιδημιολογικών πληροφοριών. Επίσης σε μια ενιαία στρατηγική που θα αντιμετωπίζει στο άμεσο μέλλον την κλιμακωτή εξέλιξη της επιδημίας.

Με πληροφορίες από Αθηναϊκό Πρακτορείο, Καθημερινή

Ο Μητσοτάκης είπε όχι στην Επίτροπο Γιόχανσον για την μετακίνηση μεταναστών από τα ελληνικά νησιά…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: