Η μεγαλύτερη ευθύνη της UNFICYP για τους καυγάδες στη Λήδρας: Κάποιοι επιδιώκουν να γίνουν σοβαρά επεισόδια

Διαδηλωτές που τάσσονται υπέρ του ανοίγματος των οδοφραγμάτων, τα οποία έκλεισαν προσωρινά για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο του κορωνοϊού, συγκεντρώθηκαν στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα., Λευκωσία 07 Μαρτίου 2020. ΚΥΠΕ




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΕΝΤΑ

Πριν από μερικές μέρες η UNFICYP έκδωσε ανακοίνωση με την οποία εξέφρασε ανησυχία για την αναστολή λειτουργίας σημείων διέλευσης.

Ορθά η ανακοίνωση εκείνη έτυχε συζήτησης και επίκρισης. Ξέφευγε από τους όρους εντολής της UNFICYP και λάμβανε πολιτική θέση για ζητήματα εκτός αρμοδιότητας της.

Στις 7 Μαρτίου 2020, υπήρξαν επεισόδιά στην οδό Λήδρας. Ομάδα Τουρκοκυπρίων διαδηλωτών κινήθηκε με πρόθεση να συγκρουστεί με την Αστυνομία της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία επιτηρούσε την εφαρμογή της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου να αναστείλει τη λειτουργία του οδοφράγματος αυτού για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

Η UNFICYP ήταν ενήμερη για το γεγονός και ενήμερη για την πρόθεση διαδήλωσης. Δεν έλαβε όμως τα δέοντα μέτρα που έχει υποχρέωση να λάβει σε τέτοιες περιπτώσεις. Η UNFICYP έχει αποκλειστική ευθύνη διαφύλαξης της σταθερότητας και της ασφάλειας εντός της νεκρής ζώνης. Μέρος της αποστολής της είναι και η παρεμπόδιση οποιωνδήποτε έχουν πρόθεση να διέλθουν της ουδέτερης ζώνης για να προκαλέσουν επεισόδια βίας ή να συγκρουστούν με την Αστυνομία ή τον στρατό στην άλλη πλευρά της γραμμής καταπαύσεως του πυρός.

  • Εν όψει των πρόσφατων γεγονότων και της σαφής πρόθεσης Τουρκοκύπριων διαδηλωτών να προχωρήσουν σε ενέργειες βίαιου τερματισμού των μέτρων αναστολής της λειτουργίας του σημείου διέλευσης στη Λήδρας, η UNFICYP όφειλε να αναπτύξει μια ανάλογη δύναμη αντρών και γυναικών.

Αντί να πράξει τα δέοντα και να εκτελέσει την αποστολή της, η UNFICYP απέστειλε στο σημείο, εντός της ουδέτερης ζώνης, ένα μονοψήφιο αριθμό μελών της με πολιτική περιβολή, τα οποία παρατάχθηκαν. Δεν υπήρξε όμως σχέδιο ή πρόθεση αποτροπής των Τουρκοκυπρίων διαδηλωτών να κινηθούν βίαια ενάντια στην Αστυνομία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν τοποθετήθηκαν φυσικά εμπόδια που θα παρεμπόδιζαν τη διέλευση τους. Δεν υπήρχε προσωπικό με αντιδιαδηλοτική εξάρτηση.

Σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, όταν διαδήλωναν Ελληνοκύπριοι σε οδοφράγματα, η UNFICYP λάμβανε μέτρα αποτροπής κινήσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σύγκρουση. Το γεγονός ότι λειτουργούν σημεία διέλευσης, δεν έχει καταργήσει την ουδέτερη ζώνη. Ούτε απάλλαξε την UNFICYP από τις υποχρεώσεις που υπαγορεύονται από την αποστολή της.

  • Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει να συστήσει την προσοχή στην UNFICYP (θα έπρεπε να το είχε κάνει ήδη). Δεν είναι καθόλου σοφό να επιτρέπεται η άμεση επαφή ή/και σύγκρουση Τουρκοκυπρίων διαδηλωτών με την Αστυνομία της Κυπριακής Δημοκρατίας ή την Εθνική Φρουρά στη γραμμή καταπαύσεως του πυρός.

Κάποιοι φαίνεται να επιδιώκουν σοβαρά επεισόδια για πολιτικούς λόγους. Είναι καλύτερα να αναλάβουν όλοι την ευθύνη τους. Η UNFICYP έχει σαφώς ευθύνη για την αμέλεια που επέδειξε στην αποτροπή των επεισοδίων.

Τέτοιου είδους περιπτώσεις δοκιμάζουν την αξιοπιστία της UNFICYP και τη βούλησή της να φέρει σε πέρας την αποστολή της.

(*) Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής και Διακυβέρνησης, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Πως πρέπει να αντιμετωπιστεί η τουρκική ασύμμετρη απειλή από τους Ευρωπαίους; Ελλάδα και Κύπρος στο “κόκκινο”

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: