Την άμεση απόσυρση της ΠΝΠ για την αναστολή πρόσβασης στο άσυλο ζητούν 121 ΜΚΟ

File Photo: Πρόσφυγες και μετανάστες επιβιβάζονται στο οχηματατωγό “Ρόδος” στο λιμάνι της Μυτιλήνης. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ




Ανοικτή επιστολή προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρόεδρο της Βουλής, τον πρωθυπουργό, τους προέδρους των ευρωπαϊκών θεσμών, τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τον γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και τους επιτρόπους για τα ανθρώπινα δικαιώματα του ΟΗΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης απευθύνουν 121 ανθρωπιστικές οργανώσεις ζητώντας την απόσυρση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία αναστέλλεται η πρόσβαση στο άσυλο για τους νεοεισερχόμενους μετά την 1η Μαρτίου, και την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών εν μέσω πανδημίας.

Οι οργανώσεις υπογραμμίζουν τον κίνδυνο από τις τρέχουσες ρυθμίσεις της ΠΝΠ, οι οποίες «παραβιάζουν το εθνικό, ενωσιακό και διεθνές δίκαιο, αλλά αποτελούν και μείζονα κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, λόγω του υπερσυνωστισμού στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και στα κέντρα κράτησης της Ελλάδας».

Όπως σημειώνουν, «μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών κρατείται σε φυλακές και σε επίσημα και ανεπίσημα κρατητήρια που συνεχίζουν να δημιουργούνται σε όλη τη χώρα, χωρίς να υπάρχει μέριμνα για τη διασφάλιση των στοιχειωδών όρων υγιεινής ή προστασίας, εν μέσω της υγειονομικής κρίσης».

Επίσης, καταγγέλλουν ότι μετά την αναστολή της λειτουργίας της Υπηρεσίας Ασύλου στο πλαίσιο των μέτρων για τον κορωναϊό οι εκκρεμείς υποθέσεις ασύλου για όσους εισήλθαν στη χώρα πριν από την 1η Μαρτίου αυξάνονται διαρκώς.

Οι οργανώσεις ζητούν από τις ελληνικές αρχές να λάβουν άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας όσων διαβιούν και εργάζονται στους καταυλισμούς, με στόχο τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας στο σύνολό της, με πρώτο βήμα την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών και προτεραιότητα στη μεταφορά των πλέον ευάλωτων στην ενδοχώρα ή σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

Επίσης, να καταργήσουν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αποκαθιστώντας την απρόσκοπτη πρόσβαση στο άσυλο και το σεβασμό της αρχής της μη επαναπροώθησης.

Επιπλέον, ζητούν να εφαρμοστούν εναλλακτικά της κράτησης μέτρα για όσους κρατούνται διοικητικά στην Ελλάδα, για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία.

Τέλος, υπογραμμίζουν την ανάγκη να ληφθούν μέτρα ώστε όσοι επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση ασύλου να μπορούν να το πράξουν με τρόπο που να διαφυλάσσει την υγεία των αιτούντων άσυλο και των εργαζομένων.

Απευθυνόμενες στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα κράτη μέλη της οι οργανώσεις ζητούν τη διαφύλαξη του δικαιώματος στο άσυλο, την εγκαθίδρυση μηχανισμών μετεγκατάστασης των ευάλωτων από τα ελληνικά νησιά και την ενίσχυση της ελληνικής κυβέρνησης στην προσπάθεια της διαφύλαξης της δημόσιας υγείας. Τέλος, ζητούν από τα όργανα του Συμβουλίου της Ευρώπης και του ΟΗΕ να παράσχουν κάθε δυνατή συνδρομή στην Ελλάδα για την αποφυγή μιας κρίσης στη δημόσια υγεία, που θα μπορούσε να προκύψει, ιδίως, λόγω της υφιστάμενης κατάστασης στους καταυλισμούς και να εντείνουν τις διαδικασίες ελέγχου και επίβλεψης της συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών αυτής με τις διεθνείς συμβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Την ανοιχτή επιστολή συνυπογράφουν ανθρωπιστικές οργανώσεις από την Ελλάδα, τη Δανία, την Ιταλία, τη Νορβηγία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Ελβετία, το Λουξεμβούργο, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία, την Ισπανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Πορτογαλία, τη Φινλανδία, την Πολωνία, την Κύπρο, την Τουρκία και τη Σουηδία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Με ΚΥΑ οι 28 δομές φιλοξενίας της ενδοχώρας υπό τον έλεγχο του υπ. Μετανάστευσης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: