Τι ακριβώς δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ για τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία και την Ελλάδα

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ στο Πεντάγωνο. DoD photo by Lisa Ferdinando




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Το τουρκικό πρακτορείο Αναντολού έβαλε στο στόμα του υπουργού Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Μαρκ Έσπερ, μία κουβέντα που δεν είναι βέβαιο ότι αφορούσε την απαράδεκτη κατάσταση που δημιούργησε η Τουρκία στα σύνορα με την Ελλάδα.

Κατά τη γνώμη μας πρόκειται για ένα ακόμα fake news από την πλευρά του τουρκικού πρακτορείου, καθώς ο κ. Έσπερ δεν φαίνεται από το βίντεο να θεωρεί ότι καλώς έπραξε η Τουρκία που άνοιξε τα σύνορα της και επιχείρησε να στείλει χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Πρώτα απ’ όλα η βασική ερώτηση αφορούσε τη Συρία και τους 900 χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται στα τουρκο-συριακά σύνορα.

Η θέση του κ. Έσπερ όπως διατυπώθηκε στην ενημέρωση είναι ότι η Τουρκία, και για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στη Συρία, και για τους μετανάστες που έστειλε ο Ερντογάν στα σύνορα με την Ελλάδα, πρέπει να συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και μέσω αυτής με τις γειτονικές χώρες (προφανώς εννοεί την Ελλάδα και τη Βουλγαρία). Επίσης ο κ. Έσπερ θεωρεί ότι το θέμα «είναι ένα πολιτικό ερώτημα».

Απομαγνητοφωνήσαμε λέξη προς λέξη τα λεγόμενα του Αμερικανού υπουργού.

Είναι φανερό από την απάντηση ότι δεν συμφωνεί αναγκαστικά με την τουρκική πράξη, διότι καλεί σε συνεργασία την Άγκυρα με τους Ευρωπαίους και τις γειτονικές χώρες. Οι χώρες που επηρεάζονται είναι η Ελλάδα και η Βουλγαρία.

Όλος ο διάλογος του κ. Έσπερ με τους δημοσιογράφους ακολουθεί:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπουργέ Έσπερ, τι θα κάνουν οι ΗΠΑ εάν η Τουρκία επικαλεστεί το άρθρο 5 για τη Συρία;

Και, στρατηγέ Μίλλι, ήταν Ρώσοι πιλότοι ή (ρωσικά) αεροπλάνα που συμμετείχαν στη δολοφονία των τουρκικών στρατευμάτων στο έδαφος της Συρίας;

ΕΣΠΕΡ: Δεν πρόκειται να εικάσω για το άρθρο 5 σε αυτή την χρονική στιγμή. Η Τουρκία – η Τουρκία προφανώς ασχολείται – σε επιχειρήσεις μάχης εκεί και θα το πάμε ένα βήμα κάθε φορά. Είχα μια σύντομη συνομιλία με τον Γενικό Γραμματέα Στόλτενμπεργκ σχετικά με αυτό το ζήτημα. Και όπως είπα, ως συμμαχία, παίρνουμε αυτό το ένα βήμα κάθε φορά έτσι ώστε να είμαστε – είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό που μπορεί να συμβεί.

ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΜΙΛΛΙ: Δεν έχουμε ξεκάθαρη σαφή πληροφόρηση για το ποιος πετούσε και ποια αεροπλάνα. Αυτό είναι το πρώτο. Το δεύτερο σημείο είναι ότι προσωπικά τηλεφώνησα τους ομολόγους μου στην Τουρκία και στη Ρωσία και τους παρότρυνα για την αποφυγή κλιμάκωσης όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πρέπει να ανοίξουν τα σύνορα μεταξύ της Τουρκίας (και της Συρίας) και να τα κλείσουν με την Ελλάδα;

ΕΣΠΕΡ: Αυτό είναι ένα – αυτό είναι ένα πολιτικό ερώτημα, αν θέλετε. Είναι –

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι ζητάτε από την Τουρκία να κάνει;

ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΜΙΛΛΙ: Σε σχέση με ποιον;

ΕΡΩΤΗΣΗ: Όσον αφορά – όσον αφορά στα σύνορα με τη Συρία και τους εκτοπισμένους, περίπου 900.000, που θέλουν να διασχίσουν (τα σύνορα) προς την ασφάλεια. Πιστεύετε ότι θα πρέπει να ανοίξουν τα σύνορά τους σε αυτούς και νομίζετε ότι θα πρέπει να κλείσουν τα σύνορά τους και να σταματήσουν να πιέζουν τους μετανάστες –

ΕΣΠΕΡ: Η Τουρκία θα λάβει αυτή την απόφαση. Η συνομιλία μου με τον υπουργό Άμυνας (Χουλουσί Ακάρ) την περασμένη εβδομάδα ήταν – ήταν να μοιραστώ μαζί του την υποστήριξή μας για την Τουρκία ως – ως σύμμαχο και μέλος του ΝΑΤΟ. Και – και να επισημάνουμε το απλό γεγονός ότι οι Ρώσοι δεν είναι πάντα καλοί εταίροι. Και έτσι – και έτσι αυτή ήταν η έκταση της συνομιλίας μου μαζί του.

Προφανώς, σε πολιτικό επίπεδο, πρέπει να αποφασίσουν τι θα κάνουν σχετικά με τα σύνορά τους. Αυτό περιλαμβάνει την Ε.Ε. και τις γειτονικές χώρες (προφανώς εννοεί την Ελλάδα και τη Βουλγαρία) και πρέπει να δουλέψουν με αυτόν τον τρόπο.

  • ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

Q: Secretary Esper, what will the U.S. do if Turkey invokes Article 5 in Syria?

And, General Milley, were Russian pilots or warplanes involved in killing those Turkish troops on the ground in Syria?

SEC. ESPER: I’m not going to speculate on Article 5 at this point in time. Turkey’s — Turkey obviously is engaged in — in combat operations over there, and we’ll take it one step at a time. I had a brief conversation with Secretary General Stoltenberg with regard to this matter. And like I said, as an alliance, we take this one step at a time so that we are — we’re prepared for what may happen.

GEN. MILLEY: We don’t have clear unambiguous intelligence on exactly who was flying what planes, point one. Point two is I personally called my counterparts in Turkey and in Russia and urged de-escalation as rapidly as possible.

Q: Should they open the border between Turkey (and Syria) and close it to Greece?

SEC. ESPER: That’s a — that’s a political question, if you will. It’s —

Q: What are you calling on Turkey to do?

GEN. MILLEY: With respect to whom?

Q: With regards — with regards to the border with Syria and the displaced people, nearly 900,000, who want to cross into safety. Do you think that they should open their border to that and do you think they should close their border and stop pushing immigrants —

SEC. ESPER: Turkey’s going to make that decision. My conversation with the defense minister last week was to — was to share with him our support for Turkey as a — as a NATO ally and member. And — and to point out the simple fact that Russians aren’t always good partners.

And so — and so that was the extent of my conversation with him. Obviously, at the political level, they need to decide what they’re going to do with regard to their borders. That involves the E.U. and their neighbor countries, and they’ve got to work their way through that with them.

Όχι του Έσπερ για αεροπορική υποστήριξη της Τουρκίας στο Ιντλίμπ: Μόνο αύξηση ανθρωπιστικής βοήθειας (video)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: