Θα δώσει εντέλει άδεια ο Παναμάς στο κρουαζιερόπλοιο Zaandam: 4 επιβάτες νεκροί, πολλοί είναι μολυσμένοι

Το κρουαζερόπλοιο MS Zandaam βρίσκεται στα χωρικά ύδατα του Παναμά. EPA, CARLOS LEMOS




Η παναμαϊκή κυβέρνηση ανακοίνωσε εντέλει χθες Σάββατο ότι θα δώσει άδεια στο κρουαζιερόπλοιο Zaandam, δεκάδες επιβαίνοντες πάνω στο οποίο έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό και τέσσερις έχουν πεθάνει, να περάσει τη διώρυγα του Παναμά.

«Η διέλευση (…) θα επιτραπεί, ώστε να συνεχίσει το ταξίδι του» το πλοίο, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας του Παναμά, εξηγώντας ότι η θέση της κυβέρνησης «αναθεωρήθηκε», επελέγη να προσφερθεί «ανθρωπιστική βοήθεια» στο σκάφος.

«Κανένας επιβάτης ούτε μέλος του πληρώματος δεν θα λάβει άδεια να αποβιβαστεί στο παναμαϊκό έδαφος», διευκρίνισε πάντως η κυβέρνηση.

Οι αρχές του Παναμά είχαν εν πρώτοις δώσει άδεια στο Zaandam, στο οποίο επιβαίνουν 1.800 επιβάτες και μέλη πληρώματος, να περάσει τη διώρυγα, πριν την ανακαλέσουν την Παρασκευή, για «υγειονομικούς λόγους».

Η εταιρεία Holland America (όμιλος Carnival), που εκμεταλλεύεται το πλοίο, μήκους 238 μέτρων, ανακοίνωσε την Παρασκευή τον θάνατο τεσσάρων επιβατών, χωρίς να διευκρινίσει τα αίτια, και τη μόλυνση τουλάχιστον δύο άλλων από τον κορονοϊό.

Ανακοίνωσε επίσης χθες Σάββατο τη μεταφορά υγιών επιβατών σε άλλο σκάφος, το Rotterdam, το οποίο έπλευσε εσπευσμένα προς τα παναμαϊκά ύδατα από το λιμάνι του Σαν Ντιέγκο, στις ΗΠΑ, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του SARS-CoV-2.

Το Rotterdam αναχώρησε με τρόφιμα, προσωπικό και τεστ.

«Η μετεπιβίβαση επιβατών που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα [μόλυνσης] από το κρουαζιερόπλοιο Zaandam στο κρουαζιερόπλοιο Rotterdam άρχισε», ανέφεραν χθες οι λιμενικές αρχές του Παναμά μέσω Twitter.

Ο ακριβής αριθμός των επιβατών που μεταφέρθηκαν από το ένα πλοίο στον άλλο δεν διευκρινίστηκε. Πάντως ο υπουργός Ναυτιλιακών Υποθέσεων του Παναμά, ο Νόριελ Αραούς, δήλωσε την Παρασκευή στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι περίπου 400 άνθρωποι που υποβλήθηκαν σε τεστ και οι εξετάσεις επέστρεψαν αρνητικές επρόκειτο να μετεπιβιβαστούν στο Rotterdam.

Η κρουαζιέρα του Zaandam, που απέπλευσε από το Μπουένος Άιρες την 7η Μαρτίου, θεωρητικά θα ολοκληρωνόταν στο λιμάνι Σαν Αντόνιο, στη Χιλή. Όμως οι αρχές της Χιλής αρνήθηκαν να επιτρέψουν την αποβίβαση στους επιβάτες καθώς πολλοί εξ αυτών είχαν παρουσιάσει συμπτώματα γρίπης.

Άλλα λιμάνια της νότιας Αμερικής κατά μήκος της ρότας του Zaandam είχαν ήδη κλείσει ή έκλεισαν κατόπιν, λόγω των μέτρων που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις για να αποτρέψουν την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.

Σύμφωνα με την εταιρεία που εκμεταλλεύεται το πλοίο, οι επιβάτες ενδέχεται να αποβιβαστούν στο Φορτ Λόντερντεϊλ, στη Φλόριντα των ΗΠΑ.

Πληροφορίες από AFP-Reuters μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παναμάς, Panama

Σκληρή απόφαση για τους Μεξικανούς: Να μείνετε για ένα μήνα στα σπίτια σας, καλεί η κυβέρνηση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: