Τέσσερα “αγκάθια” διαπιστώθηκαν στον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων ΕΕ-Λονδίνου

File Photo: Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις συνομιλίες για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ. EPA, STEPHANIE LECOCQ




Παραγωγικές χαρακτήρισε τις διαβουλεύσεις του πρώτου γύρου των διαβουλεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο, που διεξήχθη στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα, ο Επικεφαλής Διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ.

Ο Επικεφαλής Διαπραγματευτής, ενημερώνοντας τον Τύπο στις Βρυξέλλες για τις εργασίες του πρώτου γύρου των διαβουλεύσεων, επεσήμανε ότι τρία θεματικά κεφάλαια πρέπει να ολοκληρωθούν ταυτόχρονα, με πρώτο αυτό της επιβεβαίωσης της εφαρμογής της Συμφωνίας Αποχώρησης. Τα βασικότερα θέματα του κεφαλαίου παραμένουν η εξασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών και οι ρυθμίσεις για την ειρήνευση στην Β.Ιρλανδία.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ επεσήμανε ότι έλαβε διαβεβαιώσεις εφαρμογής των συμφωνημένων ρυθμίσεων από το ΗΒ, με ρεαλιστικό και οργανωμένο τρόπο το επόμενο διάστημα. Ο Μισέλ Μπαρνιέ επεσήμανε ότι η Κομισιόν και η διαπραγματευτική ομάδα θα επιτηρεί την όποια πρόοδο σε τακτικό επίπεδο. Το δεύτερο κεφάλαιο, όπως είπε ο Μ.Μπαρνιέ, είναι να προετοιμαστούμε για την 1η Ιανουαρίου του 2021, όποτε το ΗΒ εγκαταλείπει την κοινή αγορά και την τελωνειακή ένωση, ξεκαθαρίζοντας ότι “δεν νομίζω πως αρκετοί το έχουν αντιληφθεί, ο επόμενος Ιανουάριος θα είναι πολύ διαφορετικός από αυτόν που πέρασε”. Προειδοποίησε δε ότι αρκετοί υποτιμούν το κίνδυνο που ενέχει η αλλαγή και η επιβολή τελωνειακών διαδικασιών, ή η απώλεια διαβατηρίου πρόσβασης στις χρηματαγορές, ή η απώλεια της πιστοποίησης επί προϊόντων. Ο Μισέλ Μπαρνιέ ξεκαθάρισε ότι η μελλοντική σχέση δεν θα αποφύγει αυτές τις τριβές και απαιτείται σημαντική προετοιμασία.

Η τρίτη θεματική ενότητα είναι “το χτίσιμο” επί της πολιτικής διακήρυξης για τη μελλοντική σχέση. Αναφερόμενος στην ουσία των διαπραγματεύσεων αυτή την εβδομάδα, ο Μισέλ Μπαρνιέ, αφού υπενθύμισε τη συναντίληψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για μια φιλόδοξη μελλοντική σχέση, χωρίς δασμούς και ποσοστώσεις, αλλά με έμφαση την τήρηση των κανόνων του ανταγωνισμού. “Ανοίξαμε 11 παράλληλες τράπεζες διαπραγμάτευσης, εκτός από την εξωτερική πολιτική, καθώς το ΗΒ δεν το επιθυμούσε”, σημείωσε ο Μπαρνιέ. Κατέγραψε δε σημαντικές συγκλίσεις, αλλά πολλές και μεγάλες και σημαντικές αποκλίσεις.

Αναφερόμενος στις 4 πλέον σημαντικές από αυτές (απαραίτητες για όποια συμφωνία) κατέγραψε το ισότιμο πεδίο ανταγωνισμού και τα υψηλά στάνταρς επί του θέματος, για τα οποία το ΗΒ συμφωνεί, αλλά δε θέλει να δεσμευθεί εγγράφως. Ο Μ.Μπαρνιέ αναρωτήθηκε γιατί συμβαίνει αυτό τονίζοντας ότι είναι “ζήτημα εμπιστοσύνης”.

Το δεύτερο επίπεδο είναι η δικαστική συνεργασία, όπου το ΗΒ δε δέχεται να δεσμευθεί σε εφαρμογή της ευρωπαϊκής χάρτας θεμελιωδών δικαιωμάτων και τη δικαιοδοσία του ΗΒ επί της κοινοτικής νομοθεσίας. Αν δεν υπάρχει συμφωνία σε αυτό το πεδίο, τότε αυτό θα υποβαθμίσει το επίπεδο της συνεργασίας ενημέρωσε ο Μ.Μπαρνιέ.

Τρίτον, ο Μ.Μπαρνιέ εξήγησε ότι υπάρχει και διαφορά επί της διακυβέρνησης της συμφωνίας, που για την ΕΕ θα είναι μια “συμφωνία εταιρικής σχέσης”. Κατά τον Μ.Μπαρνιέ μια τέτοια διευθέτηση υποβοηθά εξαιρετικά την οργάνωση, το συντονισμό και την αποφυγή αλληλοεπικαλύψεων.

Τέλος το τέταρτο σημείο διαφωνίας είναι η αλιεία. Το ΗΒ θέλει ετήσιες συμφωνίες για την αλιείας και όχι διευθέτηση στο πλαίσιο της μελλοντικής σχέσης. Ο Μ.Μπαρνιέ εξήγησε ότι αυτό δεν είναι καθόλου πρακτικό και έτσι κι αλλιώς περιέχεται στο πλαίσιο της πολιτικής εντολής που έχει παραλάβει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τις 27 κυβερνήσεις. Ο ίδιος σημείωσε πως οι διαφωνίες δεν έρχονται ως έκπληξη και δεσμεύθηκε να συνεχίσει τις συζητήσεις στους επόμενους γύρους διαπραγματεύσεων.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ τόνισε κανείς δεν αμφισβητεί την ανεξαρτησία του ΗΒ, ένα σημείο που το ΗΒ ξόδεψε πολύ χρόνο να επισημαίνει όλη την εβδομάδα και εξήγησε ότι αν επικρατήσει αμοιβαίος σεβασμός, τότε μια συμφωνία είναι πιθανή.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίoυ
Βέλγιο/Βρυξέλλες

Λουκέτο για τη βρετανική αεροπορική εταιρεία Flybe και λόγω του κορονοϊού – χιλιάδες απολύσεις και ακυρώσεις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: