Τα τζιτζίκια και τα μυρμήγκια της Ευρώπης: Η στάση όσων δεν θέλουν τα ευρωομόλογα είναι ανεύθυνη

FILE PHOTO: Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες. Copyright: European Union




«Για μία ακόμη φορά βλέπουμε την ιστορική διάσπαση ανάμεσα σε «τζιτζίκια» και «μυρμήγκια», με τους αυτοαποκαλούμενος ενάρετους να κατηγορούν τους άλλους, ότι ξοδεύουν πολλά. 

Αυτό είναι ανεύθυνο από τις ιδρυτικές χώρες, όπως η Ολλανδία, η οποία επιδιώκει να αντικαταστήσει τη Μεγάλη Βρετανία ή την Αυστρία στο ρόλο του «Doctor No». Ο ιός δεν έχει καμία σχέση με το έλλειμμα ή το χρέος και μας επηρεάζει όλους».

Τα παραπάνω αναφέρει ο πρώην Ιταλός Πρωθυπουργός Enrico Letta, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Le Figaro, με αφορμή τα όσα διαδραματίστηκα κατά την  τελευταία σύνοδο κορυφής των 27.

Ως προς τις αντιδράσεις στην Ιταλία, επισημαίνει:

«Aυτό οδηγεί σε ένα νέο βήμα ευρωσκεπτικισμού και τροφοδοτεί τη ρητορική ορισμένων πολιτικών, όπως ο Matteo Salvini, οι οποίοι δεν περιμένουν παρά ακριβώς αυτό. Είναι ευκολότερο να μιλάμε γι’ αυτό ή την περίπτωση των μπλοκαρισμένων γερμανικών μασκών, από το να εξηγήσουμε τα θετικά μέτρα που έλαβε η ΕΚΤ, για να μπορέσει να αγοράσει περισσότερο ιταλικό χρέος. Ο κορωνοϊός χρησιμοποιείται στην προπαγάνδα, εντός και εκτός Ευρώπης, από εκείνους που προσπαθούν να την καταστρέψουν”.

Σχετικά με τα μέτρα που έπρεπε να λάβει η Ευρώπη, αναφέρει:

  • «Πρώτον, αυτή η κρίση καταδεικνύει την ανάγκη ισχυρής ευρωπαϊκής ηγεσίας. Κάθε ηγέτης της χώρας έχει ως πρώτο μέλημα τους πολίτες του, αυτό είναι φυσιολογικό. Οι αξιωματούχοι της Επιτροπής, ο Ursula von der Leyen, ο Thierry Breton, ο Margrethe Vestager και ο Paolo Gentiloni, δεν έκαναν λάθος, αλλά έχουν ανάγκη μεγαλύτερης πολιτικής νομιμότητας. Η Ευρώπη έχει ένα ρόλο να διαδραματίσει, για παράδειγμα στη βελτιστοποίηση της κατανομής των ασθενών, ανάλογα με τις αντίστοιχες δυνατότητες νοσηλείας.
  • Δεύτερον, η οικονομική ανάκαμψη πρέπει να προχωρήσει, όχι μόνο μέσω του σταθεροποιητικού ρόλου της ΕΚΤ, αλλά και μέσω ενός δεύτερου μηχανισμού, ο οποίος θα πρέπει να διαρθρώνει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τα  πιθανά ευρωομόλογα.

Χρειάζεται μια παρέμβαση που να πηγαίνει απευθείας, με τη μορφή δανείων, στην πραγματική οικονομία, στις ΜΜΕ. Οι υπέρμαχοι της λιτότητας πιστεύουν, ότι η ΕΚΤ αρκεί για να στηρίξει αυτό που θέλει να κάνει ο καθένας σε εθνικό επίπεδο. Αλλά αυτό δεν αρκεί. Και δεν θα ήταν πολύ ακριβό, πολύ λιγότερο από αυτό που ρίχνει η  Γερμανία στη δική της οικονομία. Επιπλέον, αρνούμαι να δεχθώ τη ρητορική, ότι οι Γερμανοί θα πληρώσουν, όπως ακούμε συχνάΕίμαστε όλοι, διότι όλοι συμμετέχουμε στον ΕΜΣ, όπου υπάρχουν γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά κεφάλαια στο ίδιο επίπεδο με αυτά της Γερμανίας.

Στο ερώτημα αν πρόκειται για μία στιγμή αλήθειας σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, τονίζει«Mετά από δύο μεγάλες κρίσεις, τη χρηματοπιστωτική κρίση και τη μεταναστευτική κρίση – όπου επιλέξαμε να την αναθέσουμε στην Τουρκία – είμαστε αντιμέτωποι με ένα σοβαρό κίνδυνο, σε μια Ευρώπη, αποδυναμωμένη από το Brexit. Χρειάζεται μια συζήτηση αλήθειας. ΟEmmanuel Macron το προσπαθεί,  όταν συγκεντρώνει εννέα χώρες, όχι μόνο τη Μεσόγειο, αλλά και την Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο ή τη Σλοβενία, πίσω από το σχέδιο των ευρωομολόγων. Διατρέχουμε μεγάλο κίνδυνο, αυτό του διαζυγίου μεταξύ της Ευρώπης και των πολιτών της. Μια ένωση, σημαίνει αλληλεγγύη, αλλιώς σε τι οφείλει; Αυτό που έγινε την Πέμπτη το βράδυ είναι σοβαρό. Ωστόσο, η ευθύνη δεν γενικεύεται. Δεν είναι ολόκληρη η Ευρώπη, όπως το λέμε εν συντομία.

Η Ολλανδία ή η Αυστρία θέλησαν να διατηρήσουν μια θέση, η οποία, είμαι σίγουρος, θα αλλάξει σε είκοσι ημέρες, όταν θα ξεπεραστούν από την κατάσταση που αντιμετωπίζουν σήμερα άλλες χώρες. Αλλά γιατί να περιμένουμε; Μετά το 2008, χάσαμε τρία χρόνια να περιμένουμε το «Whatever it takes» του Mario Draghi, αφού η γερμανική στάση, την οποία υπερασπίστηκε ο Wolfgang Schäuble, είχε εξελιχθεί. Ας μάθουμε από το παρελθόν. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έδωσε άλλες δεκαπέντε ημέρες για να προχωρήσει. Ας μην χάσουμε μήνες και χρόνια, ας μην περιμένουμε μέχρι να φθάσουμε σε ένα αφόρητο επίπεδο νεκρών, προτού να κάνουμε το σωστό.

Ως προς το αν η Γερμανία είναι εμπόδιο, όπως η Ολλανδία ή η Αυστρία, αναφέρει: «Δεν νομίζω, ότι η Γερμανία είναι στην ίδια γραμμή. Η κρίση βάζει την Angela Merkel στο επίκεντρο της εγχώριας σκηνής και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ βρισκόταν στο κατώφλι της εξόδου. Ελπίζω, ότι θα διαδραματίσει μεσολαβητικό ρόλο. Οι γερμανικές πολιτικές δυνάμεις μπορούν επίσης να πιέσουν, για να μην αφήσουν να συμβεί αυτή η ευρωπαϊκή αποδιοργάνωση.

Τίτλος: Enrico Letta: «L’attitude des Pays-Bas et de l’Autriche est irresponsable»

Ολοκληρωμένο σχέδιο τόνωσης της οικονομίας τον Απρίλιο ανακοινώνει τη Δευτέρα η κυβέρνηση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: