Τα δικαιώματά σας προστατεύονται, λέει η Κομισιόν στους επιβάτες: Οδηγίες σε περιπτώσεις ακυρώσεων

File Photo: Η Κομισιόν υπενθυμίζει ότι εάν οι επιβάτες αντιμετωπίσουν ακύρωση του ταξιδιού τους μπορούν να επιλέξουν μεταξύ της επιστροφής της τιμής του εισιτηρίου ή της αναδρομολόγησης για να φτάσουν στον τελικό τους προορισμό σε μεταγενέστερο στάδιο. EPA, Fredrik Sandberg SWEDEN OUT




Κατευθυντήριες γραμμές για να διασφαλίσει ότι τα δικαιώματα των επιβατών εφαρμόζονται με συνεκτικό τρόπο σε ολόκληρη την ΕΕ, μετά τις επιπτώσεις της εξάπλωσης του κορονοϊού και τα διάφορα εθνικά μέτρα, ή ταξιδιωτικούς περιορισμούς, εξέδωσε σήμερα η Κομισιόν.

“Στόχος αυτών των κατευθυντήριων γραμμών είναι να καθησυχάσουν τους επιβάτες ότι τα δικαιώματά τους προστατεύονται”, αναφέρει η Κομισιόν.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν υπενθυμίζει ότι εάν οι επιβάτες αντιμετωπίσουν ακύρωση του ταξιδιού τους μπορούν να επιλέξουν μεταξύ της επιστροφής της τιμής του εισιτηρίου ή της αναδρομολόγησης για να φτάσουν στον τελικό τους προορισμό σε μεταγενέστερο στάδιο. Οι κατευθυντήριες γραμμές διευκρινίζουν ότι οι τρέχουσες συνθήκες είναι “έκτακτες”, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επικαλεσθούν ορισμένα δικαιώματα – όπως η αποζημίωση σε περίπτωση ακύρωσης πτήσης λιγότερο από δύο εβδομάδες από την ημερομηνία αναχώρησης.

Οι κατευθυντήριες γραμμές αναμένεται επίσης να συμβάλουν στη μείωση του κόστους για τον τομέα των μεταφορών, ο οποίος πλήττεται έντονα, αλλά καλύπτουν τα δικαιώματα των επιβατών όταν ταξιδεύουν και σιδηροδρομικά, με πλοία ή λεωφορεία / πούλμαν, με θαλάσσιες και εσωτερικές πλωτές μεταφορές.

Η Επίτροπος για τις Μεταφορές Αντίνα Βαλεάν δήλωσε ότι λαμβάνοντας υπόψη τις μαζικές ακυρώσεις και τις καθυστερήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιβάτες και οι μεταφορείς λόγω της πανδημίας COVID-19, η Κομισιόν επιθυμεί να παράσχει ασφάλεια δικαίου σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των δικαιωμάτων των επιβατών της ΕΕ: “σε περίπτωση ακύρωσης, ο πάροχος μεταφορών πρέπει να επιστρέψει ή να ανακατευθύνει τους επιβάτες, ενώ εάν οι ίδιοι οι επιβάτες αποφασίσουν να ακυρώσουν τα ταξίδια τους, η επιστροφή του εισιτηρίου εξαρτάται από τον τύπο του και οι εταιρείες μπορούν να προσφέρουν κουπόνια για μεταγενέστερη χρήση”. “Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την ταχέως εξελισσόμενη κατάσταση και, αν χρειαστεί, θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα”, σημείωσε.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίoυ
Βέλγιο/Βρυξέλλες

Επείγον νομοσχέδιο από Τζόνσον για κορωναϊό: Έκτακτες εξουσίες & δρακόντεια μέτρα… “όταν χρειαστεί”

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: