Στρατηγικό απόθεμα για ιατρικό εξοπλισμό δημιουργεί η Κομισιόν: Μάσκες, αναπνευστήρες, φάρμακα

File Photo: Γυναίκες στη Νότια Κορέα κατασκευάζουν μάσκες προστασίας από τον ιό, στη Σεούλ. EPA, JEON HEON-KYUN




Στρατηγικό απόθεμα για ιατρικό εξοπλισμό, όπως οι αναπνευστήρες και οι προστατευτικές μάσκες μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ, RescEU, ανακοίνωσε ότι δημιουργεί η Κομισιόν και συγκεκριμένα ο αρμόδιος Επίτροπος Γιάνες Λέναρτσιτς.

Ο αρχικός προϋπολογισμός της ΕΕ για το απόθεμα ανέρχεται σε 50 εκατ. Ευρώ, εκ των οποίων 40 εκατ. Ευρώ υπόκεινται στην έγκριση των αρμόδιων για τον προϋπολογισμό αρχών.

Στο στρατηγικό απόθεμα θα περιλαμβάνεται ιατρικός εξοπλισμός εντατικής θεραπείας, όπως ανεμιστήρες,
ατομικός προστατευτικός εξοπλισμός, όπως μάσκες, εμβόλια και φάρμακα, αλλά και εργαστηριακές προμήθειες.

  • Το απόθεμα θα φιλοξενηθεί από ένα ή περισσότερα Κράτη Μέλη. Το κράτος υποδοχής θα είναι υπεύθυνο για την προμήθεια του εξοπλισμού. Η Κομισιόν θα χρηματοδοτήσει το 90% των αποθεμάτων. Το Κέντρο Συντονισμού απόκρισης έκτακτης ανάγκης θα διαχειρίζεται τη διανομή του εξοπλισμού, ώστε να εξασφαλίζει ότι πηγαίνει εκεί όπου χρειάζεται περισσότερο.

Επιπλέον, βάσει της Κοινής Συμφωνίας για τις Δημόσιες Συμβάσεις, τα Κράτη Μέλη προμηθεύονται ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό, αναπνευστικούς αναπνευστήρες και αντικείμενα που είναι απαραίτητα για τα τεστ για τον COVID19.

Η Πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν δήλωσε ότι με το πρώτο κοινό ευρωπαϊκό απόθεμα ιατρικού εξοπλισμού έκτακτης ανάγκης, θέσαμε σε εφαρμογή την αλληλεγγύη της ΕΕ κάτι που θα ωφελήσει όλα τα Κράτη Μέλη και όλους τους πολίτες. “Το να βοηθάμε ο ένας τον άλλον είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός”.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίoυ
Βέλγιο/Βρυξέλλες

Ανάσα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια από τα μέτρα της ΕΚΤ: Σε άνοδο οι μετοχές

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: