Στους 827 οι νεκροί στην Ιταλία: Επιπλήξεις μοιράζει η αστυνομία σε θερμόαιμους και θεριακλήδες

Η Πλατεία του Αγίου Πέτρου, χωρίς τις χιλιάδες των τουριστών που την επισκέπτονταν καθημερινά. EPA, Massimo Percossi




Τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ιταλία είναι πλέον 12.462 και σε σχέση με χθες έχουν αυξηθεί κατά 2.313. Οι νεκροί έφτασαν τους 827 καθώς έχασαν την ζωή τους 196 άνθρωποι σε ένα εικοσιτετράωρο.

Επίσης, 1.045 ασθενείς έχουν ιαθεί και 5.838 βρίσκονται στο νοσοκομείο, ενώ 1.028 νοσηλεύονται σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Την ίδια στιγμή η Ιταλική αστυνομία προσπαθεί να περιορίσει την εξάπλωση της επιδημίας λαμβάνοντας μέτρα για την άσκοπη νυκτερινή μετακίνηση.

Το να βγεις για να αγοράσεις τσιγάρα ή να αναζητήσεις τις υπηρεσίες μιας ιερόδουλης δεν συνιστούν δικαιολογία για μια νυχτερινή έξοδο στην Ιταλία, όπου περισσότεροι από 800 άνθρωποι έχουν πεθάνει εξαιτίας της επιδημίας του νέου κορονοϊού, όπως διαπίστωσαν οι απείθαρχοι παραβάτες.

Ένας άνδρας εντοπίστηκε από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια της νύχτας να περιφέρεται στο Τορίνο. Εμφανώς ταραγμένος, ο 33χρονος παραδέχτηκε ότι «βγήκε για να βρει κάποια ιερόδουλη», σύμφωνα με το πρακτορείο AGI.

Ένας άλλος, ένας 40χρονος άνεργος συνελήφθη να οδηγεί το αυτοκίνητό του στις 4 τα ξημερώματα. Στους καραμπινιέρους είπε ότι βγήκε για να αγοράσει τσιγάρα, όπως επειδή βρισκόταν μακριά από την κοινότητα όπου κατοικεί, η δικαιολογία δεν έπεισε…

Και στους δύο έγινε προφορική επίπληξη.

Η ιταλική κυβέρνηση έχει απαγορεύσει όλες τις μετακινήσεις που δεν συνδέονται αυστηρά με την εργασία ή για λόγους υγείας, σε μια προσπάθεια να σταματήσει την επιδημία.

Οι πρώτες κυρώσεις στους παραβάτες επιβλήθηκαν την Τρίτη: ήταν όμως μόνο μια προφορική επίπληξη σε 48 ανθρώπους που παρέστησαν σε μια κηδεία, στη Σικελία, παραβιάζοντας τους νέους κανονισμούς που έθεσαν οι αρχές.

Οι αρχές τις Ινδίας ανέστειλαν όλες τις τουριστικές βίζες

Η Ινδία ανέστειλε όλες τις τουριστικές βίζες μέχρι τις 15 Απριλίου και αποφάσισε να επιβάλει καραντίνα σε ταξιδιώτες από επτά χώρες που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό, ανακοίνωσε σήμερα η ινδική κυβέρνηση.

Σε ανακοίνωση οι ινδικές αρχές τονίζουν πως «όλοι οι ταξιδιώτες που φτάνουν, ή επισκέφτηκαν την Κίνα, την Ιταλία, το Ιράν, την Νότια Κορέα, την Γαλλία, την Ισπανία και την Γερμανία μετά τις 15 Φεβρουαρίου θα τεθούν, μετά την άφιξή τους σε καραντίνα τουλάχιστον 14 ημερών».

Ο όρος ‘παγκόσμια πανδημία’ δεν αλλάζει τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τον κορονοϊό, δηλώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Η χρήση του όρου παγκόσμια πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να περιγραφεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού δεν αλλάζει τον τρόπο αντιμετώπισής του, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του προγράμματος εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ.

Ο δρ Μάικ Ράιαν είπε επίσης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η κατάσταση στο Ιράν είναι “πολύ σοβαρή” και ότι ο διεθνής οργανισμός θα ήθελε να δει περισσότερη παρακολούθηση και περισσότερη περίθαλψη για τους ασθενείς. Δήλωσε ότι εστάλησαν 40.000 τεστ για την ενίχνευση του κορονοϊού στην Ισλαμική Δημοκρατία το τελευταίο 24ωρο, ωστόσο τα ιατρικά εφόδια έχουν “πολύ μεγάλη έλλειψη” και είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν άλλες προμήθειες.

Ο αξιωματούχος του ΠΟΥ τόνισε ότι το Ιράν και η Ιταλία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου ωστόσο άλλες χώρες “θα βρεθούν πολύ σύντομα στην ίδια κατάσταση με τον κορονοϊό”.

Ο δρ Ράιαν είπε επίσης ότι υπάρχει “έλλειψη ανθεκτικότητας στα συστήματα δημόσιας υγείας ορισμένων χωρών και απηύθυνε έκκληση για καλύτερη παρακολούθηση, ιχνηλάτηση και “βελτίωση σε αυτά που κάνουμε”.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους από την πλευρά του κάλεσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου τη διεθνή κοινότητα να διπλασιάσει τις προσπάθειες για να αναχαιτιστεί η επιδημία, τονίζοντας ότι τα επιθετικά μέτρα μπορούν ακόμη να παίξουν μεγάλο ρόλο για τον περιορισμό της επιδημίας.

“Μας προβληματίζουν βαθύτατα και τα ανησυχητικά επίπεδα της ταχύτητας και της σοβαρότητας του ιού και τα ανησυχητικά επίπεδα της αδράνειας. Έτσι καταλήξαμε στην αποτίμηση ότι ο Covid-19 μπορεί να χαρακτηριστεί πανδημία”, δήλωσε.

Με πληροφορίες AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ, Θ. Ανδρεάδη – Συγγελάκη
Αθήνα, Ελλάδα, Ρώμη, Ιταλία, Νέο Δελχί, Ινδία

Στους 149 οι θάνατοι μέσα σε μια μέρα στη Λομβαρδία: Στους 617 οι νεκροί αναφέρουν πηγές

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: