Στον… κόσμο του ο Ερντογάν: Κανένας κορωναϊός δεν θα σταματήσει την παραγωγή μας

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Photo: Τουρκική Προεδρία




Εκστρατεία Εθνικής Αλληλεγγύης ανακοίνωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αναφέροντας ότι ο ίδιος προσφέρει εφτά μηνιαίους μισθούς του στο ταμείο αυτό.

Στο διάγγελμά του έπειτα από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου το οποίο πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι οι υποδομές υγείας της Τουρκίας τόσο σε προσωπικό όσο και σε φάρμακα αλλά και σε μονάδες εντατικής είναι πολύ καλύτερες σε σχέση με άλλες χώρες, προσθέτοντας ότι η χώρα του έλαβε μέτρα για τον κορωνοϊό πολύ νωρίτερα από άλλες χώρες. Ανέφερε ότι για να ενισχύσουν τα ήδη υπάρχοντα νοσοκομεία ανοίγουν και άλλα νοσοκομεία, ενώ αυξάνουν και τα μέτρα σταδιακά. Όπως είπε δεν υπάρχει πρόβλημα ούτε και στον τομέα των τροφίμων.

Ο Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε ωστόσο τους πολίτες οι οποίοι δεν έχουν επείγοντα περιστατικά να μην επισκέπτονται τα νοσοκομεία. Eίπε ότι θα διασφαλίσουν ώστε να λαμβάνονται τα πιο αυστηρά μέτρα για να διασφαλίσουν την υγεία των εργαζομένων στις εταιρείες που ακόμη συνεχίζουν να παράγουν. “Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε το καθετί για να εμποδίσουμε την διάδοση του ιού”, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος. Αναφέρθηκε στην απόφαση για περιορισμούς στην υπεραστική συγκοινωνία λέγοντας πως αν χρειαστεί θα γίνουν ανάλογοι περιορισμοί και στην αστική συγκοινωνία.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως η Τουρκία είναι μια χώρα που είναι υποχρεωμένη να συνεχίσει την παραγωγή υπό κάθε περίσταση. “Καμιά απειλή δεν θα μας κάνει να εγκαταλείψουμε το στόχο μας. Επειδή εμείς είμαστε Τουρκία”, ανέφερε. Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι προσφέρουν ένα επιπρόσθετο κονδύλι 6 δις τουρκικών λιρών για την υγεία.

Μεγάλη στήριξη αλλά και μεγάλες αντιδράσεις

Μεγάλη στήριξη αλλά και μεγάλες αντιδράσεις ακολούθησαν την έκκληση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για Εκστρατεία Εθνικής Αλληλεγγύης με σκοπό να συγκεντρωθούν χρήματα για στήριξη των αδυνάτων εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού. Ο Τούρκος Πρόεδρος πρόσφερε 7 μισθούς, ενώ δόθηκε και ειδικός λογαριασμός τράπεζας για τις καταθέσεις.

Τον ακολούθησαν ο Πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης ο οποίος πρόσφερε 5 μισθούς, ο πρόεδρος της ένωσης βιομηχάνων πρόσφερε 10 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (1,5 εκατομμύριο Ευρώ), ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κων/πολης 5 εκατομμύρια τουρκικές λίρες, η Ένωση Εξαγωγών Τουρκίας 15 εκατομμύρια τουρκικές λίρες, ο αρχηγός του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικής Δράσης (ΜΗΡ) Ντεβλέτ Μπαχτσελί προσέφερε πέντε μισθούς. Την εκστρατεία στήριξαν και πρυτάνεις πανεπιστημίων, νομάρχες, δήμαρχοι, καλλιτέχνες.

Ωστόσο μέσω του τουίτερ πολιτικοί και προσωπικότητες επέκριναν την κίνησή του διερωτούμενοι γιατί το κράτος δεν μπορεί να εξασφαλίσει αυτά τα ποσά. “Μα δεν είμαστε μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου;”, “Ως εδώ ήταν το κοινωνικό κράτος του ΑΚΡ;”, “εκείνοι που έλεγαν ‘ξοδέψαμε 40 δις δολάρια, θα ξοδέψουμε άλλα 40 δις’, τώρα ζητιανεύουν για δωρεές”, ‘είναι σωστό να ζητούν βοήθεια από τον λαό;”, είναι μερικά από τα σχόλια στο τουίτερ.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου
Τουρκία/Κωνσταντινούπολη

Ανεκδιήγητος ο Ερντογάν: Λέει ότι η Τουρκία βρίσκεται πολύ κοντά στο να ξεπεράσει την επιδημία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: