“Στον αέρα” οι κρουαζιέρες: Η ναυτιλία ο πρώτος κλάδος που επηρεάστηκε στην Κύπρο

«Η κατάσταση είναι τόσο ρευστή με την εξάπλωση του κορωνοιού που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον, λέει η υπουργός, Νατάσα Πηλείδου Φιλελεύθερος




Ενώ αναμενόταν ότι ο τουρισμός θα διανύσει μια χρονιά ρεκόρ και ο τουρισμός της κρουαζιέρας θα αναθερμαινόταν, εντούτοις η εξάπλωση του κορωνοϊού αλλάζει τα δεδομένα.

Μιλώντας στον «Φ», η υφυπουργός Ναυτιλίας Νατάσα Πηλείδου, ανέφερε ότι η ναυτιλία ήταν ο κλάδος που επηρεάστηκε πρώτος από τον κορωνοιό και φυσικά συνεχίζει να επηρεάζεται.

«Παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στα διάφορα λιμάνια που κάνουν στάσεις τα πλοία, σε κάποια μάλιστα το πλήρωμα μπαίνει σε καραντίνα, ενώ καθυστερήσεις καταγράφονται και στις αλλαγές πληρωμάτων», ανέφερε η υφυπουργός.

  • Όπως σημείωσε, οι επιβατικές γραμμές κλείνουν, επομένως θα πληγεί κι ο κλάδος της κρουαζιέρας. «Η κατάσταση είναι τόσο ρευστή με την εξάπλωση του κορωνοιού που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον. Έχουν κλείσει μεγάλα λιμάνια σε χώρες όπως η Ιταλία. Αναρωτιέμαι, ακόμα και να βελτιωθούν τα δεδομένα, ο κόσμος θα έχει διάθεση για κρουαζιέρα; Είναι κάτι που θα ξεκαθαρίσει με το πέρασμα των βδομάδων», σχολίασε η κ. Πηλείδου.

Παράλληλα, ανέφερε ότι τα εμπορικά πλοία κυκλοφορούν με δυσκολίες. «Εμείς προσπαθούμε να διευκολύνουμε με όποιο τρόπο μπορούμε είτε εάν λήγει κάποιο πιστοποιητικό είτε αν αφορά επιθεωρήσεις. Αλλά βλέπουμε την κάθε περίπτωση ξεχωριστά ανάλογα με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζονται είτε στην πιστοποίηση ναυτικών είτε στη διεξαγωγή των επιχειρήσεων», υπογράμμισε η υφυπουργός.

Όσον αφορά την προστασία του προσωπικού των κυπριακών πλοίων και πλοίων με κυπριακή σημαία, εξήγησε ότι ως Υφυπουργείο εξέδωσαν εγκύκλιο, με την οποία δίνουν συνεχώς συμβουλές στις εταιρείες για την ασφαλή προσέγγιση των πλοίων σε περιοχές που θεωρούνται υψηλού κινδύνου, για διασφάλιση της υγείας των ναυτικών, του πληρώματος αλλά και των επιβατών σε περίπτωση που υπάρχουν.

Πάντως, η κατάσταση στα λιμάνια αλλά και θέματα διαχείρισης και υγείας των ναυτικών προβληματίζουν την ευρωπαϊκή και διεθνή ναυτιλία, οι φορείς της οποίας, με απανωτές παρεμβάσεις τους χθες, ζητούν τη λήψη μέτρων προκειμένου να μην καταρρεύσει το θαλάσσιο εμπόριο, λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.

Σε κοινή δήλωσή τους, η Ένωση των εφοπλιστικών φορέων της Ευρώπης (ECSA) και η ομοσπονδία των εργαζομένων στις μεταφορές (ETF) ζητούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επείγοντα μέτρα για «την αποφυγή της ολικής κατάρρευσης του θαλάσσιου εμπορίου από και προς την Ε.Ε.», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Με πληροφορίες από Φιλελεύθερο-Δήμητρα Λάντου

Τη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος στην Κύπρο από 1η Απριλίου ενέκρινε η ΡΑΕΚ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: