Στη Χίο τα πρώτα πρόστιμα της ΕΛ.ΑΣ. για άσκοπη κυκλοφορία: Συνεχίζονται οι έλεγχοι σε όλη τη χώρα

Τροχαίος έλεγχος ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Στη Χίο “έπεσαν” τα πρώτα δύο πρόστιμα για άσκοπη κυκλοφορία. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για δύο πολίτες που εντοπίστηκαν στη διάρκεια αστυνομικών ελέγχων να κυκλοφορούν στους δρόμους της πόλης χωρίς να έχουν μαζί τους την απαραίτητη έγγραφη βεβαίωση μετάβασης ή την ηλεκτρονική έγκριση μέσω SMS για τη μετακίνησή τους σε κάποιον συγκεκριμένο προορισμό.

Ο πρώτος ήταν πεζός και ο δεύτερος οδηγούσε αυτοκίνητο.

Αστυνομικές πηγές επιβεβαίωσαν στο ethnos.gr την επιβολή των προστίμων, ύψους 150 ευρώ έκαστο.

Δεν διευκρίνισαν, ωστόσο, για ποιο λόγο δεν τηρήθηκε σε αυτές τις περιπτώσεις η γενική κατεύθυνση που έχει δοθεί από την ΕΛ.ΑΣ. για συστάσεις και αποφυγή επιβολής προστίμων κατά την πρώτη μέρα εφαρμογής της απαγόρευσης μετακίνησης.

Από τις 6 το πρωί είναι εντατικοί οι έλεγχοι της αστυνομίας σε όλη τη χώρα.

Μπλόκα στήθηκαν στο κέντρο της Αθήνα, στο δρόμο για το αεροδρόμιο και σε άλλα σημεία.

Η Εθνική οδός Αθηνών – Λαμίας θύμιζε νωρίς το πρωί μέρες προ απαγόρευσης κυκλοφορίας, ωστόσο, αυτό δεν οφείλεται στην κυκλοφορία πλήθους οχημάτων, αλλά κυρίως στα μπλόκα της Αστυνομίας.

Σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές στην άνοδο της Εθνικής μέχρι τη γέφυρα Καλυφτάκη.

Ίδια εικόνα και στην Αττική Οδό.

Όπως διαπιστώθηκε πολλοί ήταν αυτοί που δεν είχαν χαρτιά και οι αστυνομικοί ήταν ελαστικοί σήμερα, κατά την πρώτη ημέρα. Το ίδιο θα ισχύσει και για αύριο και θα μένουν κυρίως στις συστάσεις, ωστόσο, θα πέσουν και τα πρώτα πρόστιμα εντός των ημερών. Στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ για κάθε παράβαση.

“Οι οδηγίες προς αστυνομικούς είναι να βρίσκονται σε απόσταση ασφαλείας από τους πολίτες”, τονίζουν πηγές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.,

«Σαφείς οδηγίες έχουν δοθεί στους αστυνομικούς να μην έρχονται σε σωματική επαφή με τους πολίτες και να βρίσκονται σε απόσταση ασφαλείας κατά τη διάρκεια των ελέγχων για την εφαρμογή του μέτρου απαγόρευσης της κυκλοφορίας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού», τονίζουν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πηγές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.

  • «Οι οδηγίες είναι να ελέγχουν εξ αποστάσεως τα απαραίτητα έγγραφα ή τα μηνύματα sms στα κινητά τηλέφωνα των πολιτών, που τους επιτρέπουν να μετακινηθούν. Αυτό που προέχει είναι η υγεία όλων. Προμηθευτήκαμε 250.000 γάντια και 200.00 μάσκες», προσθέτουν οι ίδιες πηγές.
  • Σημειώνεται ότι, όπως δήλωσε το πρωί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, Θεόδωρος Χρονόπουλος, «σήμερα, πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου, θα γίνονται παραινέσεις και συστάσεις, ενώ θα δίνονται σχετικές συμβουλές στους πολίτες. Από αύριο, όμως, δεν θα υπάρχει επιείκεια σε αυτούς που δεν θα αναλαμβάνουν την ευθύνη που τους αναλογεί. Σε όσους δεν συμμορφώνονται θα επιβάλλονται κυρώσεις».

Υπενθυμίζεται, ότι οι πολίτες μπορούν να μπαίνουν στην πλατφόρμα https://forma.gov.gr, η οποία ενεργοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής για τις απαραίτητες οδηγίες και τα σχετικά έγγραφα που χρειάζονται για τις μετακινήσεις τους.

Θεσσαλονίκη: Έλεγχοι κυκλοφορίας των πολιτών από την αστυνομία σε πολλά σημεία της πόλης
Από τις έξι το πρωί, κλιμάκια της αστυνομίας πραγματοποιούν ελέγχους σε διάφορα σημεία της Θεσσαλονίκης. Δεκάδες πολίτες ελέγχθησαν ήδη στην παραλία της πόλης, με τους περισσότερους από αυτούς να έχουν στην κατοχή τους τα απαραίτητα έγγραφα, εκτυπωμένα από την πλατφόρμα που ανακοινώθηκε χθες ή χειρόγραφες υπεύθυνες δηλώσεις. Δεν έλειψαν βέβαια κι αυτοί -κυρίως νεαρής ηλικίας- που επέλεξαν να στείλουν μήνυμα (sms) στον αριθμό 13033, δηλώνοντας τον λόγο μετακίνησής τους.

  • «Είναι πολύ απλή διαδικασία. Έστειλα το μήνυμα με την επιλογή 6 και αμέσως μου απάντησαν ότι εγκρίνεται η μετακίνησή μου. Έδειξα το μήνυμα στους αστυνομικούς και όλα πήγαν μια χαρά», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Βασίλης Γιαννέλης, ο οποίος έκανε χρήση της επιλογής του sms προκειμένου να μπορέσει να αθληθεί στην παραλία.

Κάποιοι πολίτες, που δεν είχαν τα απαραίτητα έγγραφα, δέχθηκαν τις συστάσεις της αστυνομίας καθώς το ζητούμενο -σε πρώτο χρόνο τουλάχιστον- είναι να περιοριστεί η κυκλοφορία των πολιτών προτού αρχίσει η επιβολή προστίμων σε όσους επιμείνουν να αγνοούν τα όσα έχουν εξαγγελθεί και να μην συμμορφώνονται. Σε κάποιες περιπτώσεις, κατά τους σημερινούς ελέγχους, οι αστυνομικοί παρέδωσαν οι ίδιοι έγγραφα στους πολίτες, οι οποίοι τα συμπλήρωσαν και τα κράτησαν στην κατοχή τους προκειμένου να τα επιδείξουν σε περίπτωση νέου ελέγχου.

Κλιμάκια της αστυνομίας θα πραγματοποιούν ελέγχους όλο το 24ωρο, καθημερινά, σε ολόκληρη την πόλη με περιπολίες αλλά και σε σταθερά σημεία, υπενθυμίζοντας στους πολίτες την ατομική τους ευθύνη.

Στους δρόμους και πληρώματα της δημοτικής αστυνομίας για τους ελέγχους κυκλοφορίας πολιτών
Στους δρόμους της Θεσσαλονίκης βρίσκεται από νωρίς το πρωί και η δημοτική αστυνομία προκειμένου να ενημερώνει για τα μέτρα με απαγόρευση κυκλοφορίας, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού, αλλά και να ελέγχει εάν οι πολίτες έχουν στην κατοχή τους τα απαραίτητα για τις μετακινήσεις έγγραφα.

  • Δύο πληρώματα με περιπολικά της δημοτικής αστυνομίας πραγματοποιούν διελεύσεις από τις 6 το πρωί στις οδικές αρτηρίες της Θεσσαλονίκης, ενώ από αύριο, Τρίτη, άλλα δύο οχήματα θα βρίσκονται σταθερά σε κεντρικά σημεία για να υπενθυμίζουν στους πολίτες πως για τις όποιες μετακινήσεις θα πρέπει να διαθέτουν το «έντυπο δήλωσης».

Παράλληλα, η δημοτική αστυνομία Θεσσαλονίκης διαθέτει δύο πληρώματα για το γνήσιο της υπογραφής ανθρώπων που μένουν μόνοι και δεν μπορούν να μετακινηθούν, ενώ -όπως έγινε γνωστό- στις πρώτες ώρες απαγόρευσης της κυκλοφορίας δεν είχε τηλεφωνήσει κανένας πολίτης για να ζητήσει πληροφορίες αναφορικά με τον τρόπο συμπλήρωσης του εντύπου δήλωσης κυκλοφορίας.

Ρέθυμνο: Οι Ρεθεμνιώτες λένε «ναι» στον αυτοπεριορισμό λόγω της πανδημίας
Την αποδοχή του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τους πολίτες, διακρίνουν από νωρίς το πρωί οι αστυνομικοί υπάλληλοι στο Ρέθυμνο που έχουν επωμιστεί την απαρέγκλιτη εφαρμογή του μέτρου με στόχο την παρεμπόδιση μετάδοσης του κορονοϊού. Σχεδόν μηδενικές οι περιπτώσεις που οδηγοί δεν είχαν μαζί τους το απαραίτητο έγγραφο της Πολιτικής Προστασίας για τη μετακίνηση τους, με τους αστυνομικούς να ενημερώνουν και να κάνουν συστάσεις. Από αύριο σύμφωνα με ενημέρωση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι έλεγχοι θα γίνουν αυστηροί.

Στις εισόδους της πόλης, δικυκλιστές και περιπολικά κάνουν συνεχείς ελέγχους σε οχήματα χωρίς να υπάρχουν προβλήματα και όπως αναφέρθηκε έχει παρατηρηθεί μία έντονα ευγενική διάθεση όλων για μεταξύ τους συνεργασία, αστυνομικών και πολιτών. Οι έλεγχοι θα είναι διαρκείς σε όλα τα οδικά δίκτυα είτε αυτά αφορούν σε κεντρικούς άξονες είτε σε επαρχιακά οδικά δίκτυα.

Δρόμοι με πολύ ισχνή κίνηση οχημάτων αλλά και τα στενά της παλιάς πόλης, η παραλιακή αρτηρία και ο πεζόδρομος, οι δρόμοι του κέντρου που είναι άδειοι αποδεικνύουν την ευαισθησία που επιδεικνύουν οι Ρεθεμνιώτες στον αυτοπεριορισμό λόγω της πανδημίας.

  • Στα Ανώγεια το χωριό στα ορεινά του Ψηλορείτη όπου η κίνηση ήταν διαρκής, επικρατεί η απόλυτη ηρεμία και ερημιά. Μόνο οι αγρότες και κτηνοτρόφοι πηγαίνουν στο Δήμο για να παραλάβουν τα σχετικά έγγραφα που αποδεικνύουν την απασχόληση τους για την κίνηση τους από και προς τις μονάδες και τις καλλιέργειες τους. Παρά όμως τη σιωπή στη κίνηση, η διάθεση για έκφραση μέσω των μαντινάδων καλά κρατεί. Ο ιερέας του χωριού Ανδρέας Κεφαλογιάννης έστειλε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τις μαντινάδες του Σπύρου Μαυρόκωστα που εκφράζουν την ανάγκη αυτοπροστασίας αλλά και την ελπίδα ότι όλα θα επιστρέψουν στην κανονικότητα τους. «Εβαλάνε μας στο κλουβί και κλείσανε την πόρτα, και όλα αυτά που ξέραμε δεν είναι όπως πρώτα. / Γι’αυτό θα παραμείνουμε μες στο κλουβί για μέρες, αν θέμε να’ρθουνε ξανά οι όμορφες ημέρες».

Στα σούπερ μάρκετ η κίνηση είναι φυσιολογική χωρίς συνωστισμό και προβλήματα στη διάθεση προϊόντων, και όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Μαίρη Λιονή: «Η σημερινή εικόνα είναι αυτό που περίμενα και δεν κρύβω ότι αυτή η υπακοή και ο σεβασμός στα μέτρα με κάνουν να νιώθω μία ασφάλεια. Παράλληλα εμείς ως Αντιπεριφέρεια και σε συνεργασία με την Περιφέρεια, μοιράζουμε σε Στρατό, Αστυνομία, Λιμενικό, σε δήμους αλλά και στο Βοήθεια στο Σπίτι, μάσκες τις οποίες είχαμε στη διάθεση μας, λόγω ενός πολύ μεγάλου στοκ από προηγούμενο χρονικό διάστημα. Είχαμε τις μάσκες για την πολιτική προστασία, σε περίπτωση φυσικών καταστροφών ή άλλων σοβαρών αναγκών. Αυτές τις χιλιάδες μάσκες διανέμουμε με προγραμματισμό».

Σύμφωνα με την κ. Λιονή, ο συντονισμός είναι συνεχής, στην Αντιπεριφέρεια περίπου το 35% των υπαλλήλων έχουν κάνει χρήση της ειδικής άδειας, όμως όλα τα τμήματα λειτουργούν, με τις ηλεκτρονικές διαδικτυακές δυνατότητες και υπηρεσίες να προσφέρουν στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Ζητάει από όλους μάλιστα, να εμπιστευτούν τους επιστήμονες, την επίσημη Πολιτεία και την αυτοδιοίκηση: «Μπορεί να είναι καλά τα σημάδια, όμως το επόμενο χρονικό διάστημα είναι το πολύ κρίσιμο. Πρέπει να είμαστε συνειδητοποιημένοι με σεβασμό ο ένας προς τον άλλον, κυρίως όμως με τη γνώση πως οι συντονισμένες δράσεις και το Μένουμε Σπίτι θα μας οδηγήσουν με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες στο αύριο. Από σήμερα νιώθω μία ασφάλεια για το γεγονός ότι όλοι υπάκουσαν. Αυτοί την ασφάλεια πρέπει να διατηρήσουμε».

Χανιά: Πειθαρχούν στα νέα μέτρα για τον περιορισμό της κυκλοφορίας οι πολίτες
Πειθαρχημένοι αλλά και προετοιμασμένοι στα νέα μέτρα για τον περιορισμό της κυκλοφορίας εμφανίστηκαν όσοι πολίτες χρειάστηκε να κυκλοφορήσουν σήμερα στα Χανιά.

Από νωρίς στην πόλη περιπολεί το προσωπικό της ΕΛΑΣ ελέγχοντας την τήρηση των μέτρων για όσους κυκλοφορούν με τα πόδια και τα οχήματα τους, ενώ παράλληλα ενημερώνουν τους πολίτες για τις υποχρεώσεις τους.

  • Από τους ελέγχους διαπιστώθηκε ότι η συντριπτική πλειοψηφία έφερε μαζί της τα σχετικά έγγραφα αιτιολόγησης της πρωινής εξόδου.
  • Στις περισσότερες περιπτώσεις όσοι μετακινήθηκαν δήλωναν ως λόγο την επίσκεψη σε σούπερ- μάρκετ, σε τραπεζικό κατάστημα και σε γιατρό δηλώνοντας ότι συμφωνούν με τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας.

Ωστόσο η κίνηση ήταν πολύ περιορισμένη στους άλλοτε πολυσύχναστους δρόμους, στις πλατείες της πόλης και στο παλιό Λιμάνι.

Αυστηρή ήταν η τήρηση των μέτρων και στην λαϊκή αγορά της Δευτέρας.

Οι παραγωγοί πωλητές είχαν στήσει τους πάγκους τους σε απόσταση δύο μέτρων, ενώ στα περισσότερα σημεία εφαρμοζόταν η αναλογία ενός ατόμου ανά 10 τετραγωνικά μέτρα και ελάχιστη απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των καταναλωτών.

Οι πωλητές, φορούσαν υγειονομικές μάσκες και γάντια μιας χρήσης, ενώ υπήρχαν αντισηπτικά υγρά στους πάγκους.

Ανάλογα μέτρα τηρούνται και στη δημοτική αγορά της πόλης.

Πάτρα: Έλεγχοι της αστυνομίας σε εθνικές οδούς και στην πόλη
Στις εθνικές οδούς της Δυτικής Ελλάδας και σε πολλά σημεία της Πάτρας πραγματοποιεί από το πρωί ελέγχους η αστυνομία, για την εφαρμογή του μέτρου της απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Ειδικότερα, περιπολικά βρίσκονται στις εθνικές οδούς και ειδικά στα διόδια, προκειμένου να πραγματοποιούν τους σχετικούς ελέγχους και με δεδομένο ότι στα μέτρα περιλαμβάνεται η εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της αστυνομίας είναι η εφαρμογή του προαναφερόμενου μέτρου, ώστε να αποτραπούν όσοι ενδεχομένως σχεδιάζουν κάποια εκδρομή, αφού εκτός της επιβολής του προστίμου που προβλέπεται σε αυτή την περίπτωση, οι οδηγοί θα είναι υποχρεωμένοι να επιστρέφουν στον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους.

Όσον αφορά στους ελέγχους που πραγματοποιούνται στην Πάτρα, εφαρμόζεται το σχέδιο που έχει καταρτιστεί και αστυνομικοί βρίσκονται σε αρκετά σημεία της πόλης, όπως επίσης και σε οδικές αρτηρίες που οδηγούν από και προς τις εθνικές οδούς.

Σε πλήρη εξέλιξη οι αστυνομικοί έλεγχοι στη Στερεά Ελλάδα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έλεγχοι της αστυνομίας τόσο στις πόλεις της Στερεάς Ελλάδας όσο και στα χωριά. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις μεγάλες πόλεις Λαμία, Χαλκίδα, Θήβα και Λιβαδειά οι έλεγχοι ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί και οι αστυνομικοί ελέγχουν κάθε κίνηση.

Νωρίς το πρωί οι αστυνομικοί κατά την διάρκεια του έλεγχου έπαιρναν στα χέρια τους τις σχετικές βεβαιώσεις, ενώ λίγο μετά τις 8 π.μ. δόθηκε εντολή απλά και μόνο να επιδεικνύονται και να ελέγχονται από απόσταση.

  • Κάποιοι από αυτούς που βρέθηκαν στις δρόμους νωρίς, για να πάνε στις δουλειές τους, δεν είχαν στα χέρια τους τις σχετικές βεβαιώσεις, αναγκάζοντάς τους αστυνομικούς σε αρκετές περιπτώσεις να χορηγούν αντίγραφα της βεβαίωσης και να τα συμπληρώνουν επιτόπου. Ωστόσο οι νεότερες ηλικίες είχαν κάνει χρήση της επιλογής του SMS πριν βγουν από το σπίτι τους. Μόνο στις μεγαλύτερες ηλικίες και στους Ρομά έδειξε να υπάρχει πρόβλημα με την συμπλήρωση των αντίστοιχων βεβαιώσεων, ωστόσο όμως όσο προχωράει η ώρα μειώνονται παρόμοια προβλήματα.

Ιδιαίτερα με τους Ρομά από το πρωί ο δήμος Λαμιέων σχεδόν έχει εγκατασταθεί στον καταυλισμό τους και τους ενημερώνει να παραμένουν εκεί.

  • Μέχρι στιγμής οι αστυνομικοί αποφεύγουν να βεβαιώσουν παραβάσεις ζητώντας την απόλυτη εφαρμογή των μέτρων, ενώ σύμφωνα με τις εντολές που έχουν δοθεί μετά το μεσημέρι αναμένεται να σκληρύνουν τη στάση τους.

Η κίνηση μέσα στις πόλεις είναι σχεδόν μηδενική, αφού ιδιαίτερα στη Λαμία και τη Χαλκίδα κυκλοφορούν μόνο οι επαγγελματίες που πήγαν στη δουλειά τους το πρωί, αλλά οι ίδιοι βλέποντας ότι δεν υπάρχει καμία κίνηση κατεβάζουν ρολά και φεύγουν για το σπίτι τους.

Στη Λαμία η Αστυνομική Διεύθυνση Φθιώτιδας από νωρίς το πρωί έχει στήσει μπλόκα στις εισόδους της πόλης, ενεργώντας ελέγχους σε αυτούς που βγαίνουν από την πόλη αλλά και σε αυτούς που εισέρχονται, ενώ σημεία ελέγχου έχουν στηθεί και σε κομβικές περιοχές ιδιαίτερα γύρω από το εμπορικό κέντρο της πόλης.

Σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή Φθιώτιδας κ. Δημήτρη Φούρλα «οι έλεγχοι θα συνεχιστούν όλο το 24ωρο με την ίδια ένταση», όπως χαρακτηριστικά δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζοντας παράλληλα ότι «τόσο τα αστυνομικά τμήματα όσο και ομάδες αστυνομικών ελέγχουν την εφαρμογή του μέτρου με αιφνιδιαστικές περιοδείες σε όλα τα χωριά του νομού ακόμη και τα πλέον ορεινά», όπως σημειώνει.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Έθνος

Σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας: Έλεγχοι και μπλόκα της ΕΛ.ΑΣ. σε όλη τη χώρα [photos, video]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: