Μόνο για Μάρτιο και Απρίλιο 6 δισ. για τη στήριξη επιχειρήσεων – εργαζομένων: Δηλώσεις Σταϊκούρα, Γεωργιάδη, Βρούτση

File Photo: Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. ΑΠΕ-ΜΠΕ / POOL, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Στηρίζουμε την κουλτούρα της συνέπειας αλλά και του σεβασμού στις δοκιμασίες της κοινωνίας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη και τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

“Κατανέμουμε δίκαια το βάρος της κρίσης, με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και μεγαλύτερη συμμετοχή του κράτους” πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας λέγοντας:

  • Καλύπτουμε περίπου 600.000 επιχειρήσεις
  • Το 60% των μισθωτών των ιδιωτικών  επιχειρήσεων της χώρας
  • 550.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες

Η συνολική ταμειακή επιβάρυνση φθάνει στα 6 δισ. μόνο για τον Μάρτιο και Απρίλιο.

Το δημοσιονομικό κόστος ξεπερνά το 2,5% του ΑΕΠ της χώρας.”

“Η κρίση είναι βαθιά και θα γίνει βαθύτερη, η οικονομία θα επιστρέψει σε ύφεση το 2020. Θα είναι όμως παροδική” τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Δηλώσεις Γεωργιάδη

“Από τις αρχές Μαίου θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε σε δανειοδότηση επιχειρήσεων. Μετά το πέρασμα της κρίσης με ένα γρήγορο οικονομικό σοκ θα βάλουμε μπροστά τις επιχειρήσεις. Τα μέτρα που ανακοινώνουμε δεν είναι τα τελευταία. Εμείς σχεδιάζουμε και υλοποιούμε περισσότερα και διευρυμένα μέτρα των ανθρώπων της εργασίας” είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

“Ανεύθυνες πληροφορίες περί επιβολής capital controls βλάπτουν την αξιοπιστία της χώρας. Το τραπεζικό μας σύστημα είναι από τα πιο ισχυρά στην Ευρώπη” πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης.

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, δηλώνοντας:

“Εξειδικεύουμε την τελευταία δέσμη μέτρων. Είμαστε στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες από την πρωτοφανή κρίση σε εργαζόμενους και ανέργους”.

Εδειδικεύουμε τη ζώνη μέτρων:

  1. Μέτρα για τους εργαζόμενους με προσωρινή αναστολή εργασίας προβλέπεται αποζημίωση 800 ευρω αφορολόγητη, ακατάσχετη. Αναστολή φορολογικών οφειλών, Πλήρης κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών. 25% έκπτωση στις βεβαιωμένες φορολογικές οφειλές. Αναστολή χρεωλυσίων στις τράπεζες. 60% επιχορήγηση ενοικίου πρώτης κατοικίας. Διασφάλιση Δώρου Πάσχου για όλους εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα.
  2. Μέτρα για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους μέχρι 5 εργαζόμενους. Επιπρόσθετη αποζημίωση στους εργοδότες. Για επιστημονικούς κλάδους ό,τι και για τις επιχειρήσεις. Για τους εργαζόμενους όλα όσα αφορούν και εργαζόμενους σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.
  3. Μέτρα για ανέργους: παράταση επιδόματος ανεργίας για δυο μήνες και επίδομα 800 ευρώ σε όσους δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας.

Η συνέντευξη Τύπου βρίσκεται σε εξέλιξη

περισσότερα σε λίγο

Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: Πήραμε μέτρα δύσκολα, κερδίζουμε χρόνο, όλοι να συμμορφωθούν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: