Συνεδριάζει η Επιτροπή Υπουργών, χωρίς κυπριακού ενδιαφέροντος υποθέσεις: Επιστολή για τις περιουσίες στην Αμμόχωστο

File Photo: Η κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Ξεκινά την Τρίτη στο Στρασβούργο η συνεδρίαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης για την επίβλεψη της εκτέλεσης των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), με την ατζέντα να παραμένει κενή σε ό,τι αφορά τις κυπριακού ενδιαφέροντος υποθέσεις για περιουσιακό και αγνοούμενους.

Οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των 47 κρατών μελών συνεδριάζουν μεταξύ 3 και 5 Μαρτίου για να εξετάσουν μια σειρά από αποφάσεις του ΕΔΑΔ που αφορούν Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Βοσνία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Λιθουανία, Μολδαβία, Βόρεια Μακεδονία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία. Τουρκία, Ουκρανία και Ηνωμένο Βασίλειο.

  • Υπενθυμίζεται ότι κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, τον περασμένο Δεκέμβριο, η Επιτροπή Υπουργών είχε αποφασίσει να επανεξετάσει το θέμα των περιουσιακών δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων τον ερχόμενο Ιούνιο. Στην ίδια συνεδρίαση, η Τουρκία είχε αποτύχει να εγγράψει στην ημερήσια διάταξη την υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου, αποσκοπώντας στο κλείσιμο της υπόθεσης.

Αν και απουσιάζουν από την ατζέντα της συνεδρίασης του Μαρτίου οι υποθέσεις «Ξενίδη-Αρέστη εναντίον Τουρκίας» και «Βαρνάβα και Άλλοι εναντίον Τουρκίας», ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης απέστειλε επιστολές στο Στρασβούργο, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, την αναποτελεσματικότητα της «επιτροπής ακίνητης ιδιοκτησίας» για περιουσίες που βρίσκονται σε στρατιωτικές περιοχές, περιλαμβανομένης της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

Λέει ακόμη πως στην υπόθεση της «K.V. Mediterranean εναντίον Τουρκίας» που αφορά περιουσία στα Βαρώσια, αλλά και στην υπόθεση «Θεοδώρα Παναγή και Ευδοξία Σιάρτου εναντίον Τουρκίας» για περιουσία στην κατεχόμενη Τύμπου, δεν επιτεύχθηκε φιλικός διακανονισμός. Η Άγκυρα, προσθέτει, προχώρησε σε μονομερή δήλωση, τον περασμένο Ιανουάριο, προσφέροντας αποζημίωση για την καθυστέρηση της εξέτασης, κάτι που οι αιτητές δεν αποδέχτηκαν.

  • Ο δικηγόρος αναφέρεται παράλληλα στην αμφισβήτηση εκ μέρους της Τουρκίας των τίτλων ιδιοκτησίας στα Βαρώσια και στην εμπλοκή του ΕΚΒΚΑΦ στην υπόθεση της Αμμοχώστου, ενώ κάνει λόγο για «παρελκυστική τακτική» της Άγκυρας στην υπόθεση της Τύμπου, ζητώντας από την Επιτροπή να καλέσει το Δικαστήριο να εξετάσει τα ζητήματα αυτά.

Όσον αφορά την ομάδα υποθέσεων «Ξενίδη-Αρέστη», ο δικηγόρος ζητά από την Επιτροπή Υπουργών να υιοθετήσει μια 4η ενδιάμεση απόφαση, μετά από ανάλογες αποφάσεις που λήφθηκαν το 2008, το 2010 και το 2014, με την ελπίδα, όπως λέει, η Τουρκία να λάβει υπόψη της τις αποφάσεις και να εκπληρώσει τις άνευ όρων υποχρεώσεις της.

Για την υπόθεση «Βαρνάβα και Άλλοι» που αφορά αγνοούμενους, ο κ. Δημητριάδης σημειώνει την απογοήτευση των αιτητών για την αδυναμία λήψης απόφασης επί του θέματος, κάτι που εκρεμμεί από τον Ιούνιο του 2019.

Επιστολή στην Επιτροπή Υπουργών έστειλε ο δικηγόρος και για την «υπόθεση Ραμόν», όπου πρόσφυγας διεκδικεί αποζημιώσεις για την περιουσία του στο κατεχόμενο Μπογάζι από τα προενταξιακά κονδύλια που προορίζονται για την Τουρκία. Ο κ. Δημητριάδης ζητά από τους Μόνιμους Αντιπροσώπους να αναβάλουν την εξέταση μέχρι τη συνεδρίαση του Ιουνίου, καθώς ο αιτητής αναμένει οδηγίες από το Δικαστήριο της ΕΕ, ελπίζοντας ότι θα οριστεί ακρόαση.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Αντώνης Γκιλδάκης
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Λύπη για την επίθεση κατά του εθνοφρουρού εξέφρασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: