Σημαντική ανάκαμψη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Εκρηκτική άνοδος 7% στην Αθήνα

File photo: Αγωνία για την πορεία των μετοχών στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. EPA/ARMANDO BABANI




Εκρηκτική ανοδική αντίδραση άνω του 7% καταγράφει η χρηματιστηριακή αγορά, μετά τη χθεσινή «βουτιά», ακολουθώντας την ισχυρή ανοδική αντίδραση των διεθνών αγορών. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές και η μετοχή της ΔΕΗ.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι μετοχές προσπαθούν να ανακάμψουν και πάλι σήμερα ύστερα από πτώση στην προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς νέα μέτρα νομισματικής και δημοσιονομικής στήριξης ανέκοψαν το παγκόσμιο ξεπούλημα στις χρηματιστηριακές αγορές, αν και οι αυξανόμενες ενδείξεις για την οικονομική ζημιά από την πανδημία του κορωναϊού κρατούν τους επενδυτές σε επιφυλακή.

  • Σε μια συντονισμένη παγκόσμια προσπάθεια σταθεροποίησης των χρηματοπιστωτικών αγορών σε μια από τις μεγαλύτερες πτώσεις που έχουν καταγραφεί ποτέ, η Γερμανία ανακοίνωσε ένα πακέτο μέτρων στήριξης ύψους έως 750 δισεκ. ευρώ, ενώ η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) έλαβε πρωτοφανή μέτρα για να στηρίξει τον δανεισμό στην οικονομία.

Όλοι οι βασικοί δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνταν ανοδικά σήμερα το πρωί, με τον γερμανικό DAX, τον ισπανικό IBEX και τον βρετανικό FTSE-100 να ενισχύονται μεταξύ 3,5% και 5,2%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 4,2% και οδεύει προς την καλύτερη ημερήσια επίδοσή του από τον Αύγουστο του 2015.

«Πιθανόν είναι απλά μια φυσιολογική αντίδραση στο μέγεθος των απωλειών των τελευταίων συνεδριάσεων παρά οτιδήποτε άλλο», δήλωσε ο Κόνορ Κάμπελ, αναλυτής στη Spreadex στο Λονδίνο.

«Υπάρχει πάντα μια επιφύλαξη για το πρωινό κομμάτι της ευρωπαϊκής συνεδρίασης καθώς η αμερικανική συνεδρίαση μπορεί να αλλάξει τα πράγματα τόσο πολύ, που συχνά το απόγευμα δεν έχει καμία σχέση με το πρωί».

Αφού κατέγραψε διακυμάνσεις κατά 3% έως 4% και προς τις δύο κατευθύνσεις την περασμένη εβδομάδα, ο ευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς συνεχίζει να κινείται σε επίπεδα που είναι κατά περισσότερο από 30% χαμηλότερα σε σχέση με το ιστορικά υψηλό επίπεδο του περασμένου μήνα.

Καθώς το γεγονός ότι ολόκληρα κράτη βρίσκονται ουσιαστικά σε καραντίνα προϊδεάζει για ακόμα περισσότερες πιέσεις στη μεταποιητική δραστηριότητα και την επιχειρηματική εμπιστοσύνη το δεύτερο τρίμηνο, οι επενδυτές σε μεγάλο βαθμό αδιαφόρησαν για τα μακροοικονομικά στοιχεία του πρώτου τριμήνου.

Σήμερα, οι traders μετά βίας αντέδρασαν στα στοιχεία που έδειξαν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη κατέρρευσε τον Μάρτιο, καθώς καταστήματα, εστιατόρια και γραφεία κατέβασαν ρολά.

«Εάν η παγκόσμια οικονομία είναι ένας τσίγκινος κουβάς με νερό, η επιδημία του κορονοϊού έχει ανοίξει πολλές τρύπες σε αυτόν και τα ‘μπαζούκας’ νομισματικής πολιτικής δεν είναι σε θέση να σταματήσουν τη διαρροή του νερού», δήλωσε ο Λούκμαν Οτουνούγκα, αναλυτής στην FXTM. «Η λύση ίσως να πρέπει να είναι ένας νέος κουβάς, το οποίο σε αυτή την περίπτωση είναι μια θεραπεία για τον κορονοϊό».

Οι μετοχές στην Ιταλία σημείωσαν άλμα 5,7%, καθώς τα τελευταία στοιχεία που δείχνουν επιβράδυνση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων του ιού δημιουργούν ελπίδες ότι ίσως τελειώνει η πιο επιθετική φάση της επιδημίας.

Οι μετοχές των εταιριών ταξιδιών και αναψυχής, που αυτό τον μήνα έχουν καταγράψει από τις μεγαλύτερες απώλειες, σημείωσαν άνοδο 3,4%.

Οι μετοχές των εταιριών εξόρυξης, ασφάλισης, πετρελαίου και αερίου κατέγραψαν άλμα μεταξύ 7% και 10%.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης φόβου υποχώρησε στο 55,57, το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Εκρηκτική άνοδος στην έναρξη

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 13:10, διαμορφώνεται στις 550,23 μονάδες σημειώνοντας 7,24%.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 22,98 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 7,49%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 6,19%.

Άνοδο καταγράφουν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι μετοχές της ΔΕΗ (+18,07%), της Πειραιώς (+14,43%), της Alpha Bank (+14,34%) και της Εθνικής (+11,37%).

Ανοδικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τραπεζών (+13,41%) και των Προσωπικών Προϊόντων (+9,21%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Eurobank και η Alpha Bank με 4.438.878 και 3.037.866 μετοχές, αντιστοίχως.

Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν ο ΟΤΕ με 2,37 εκατ. ευρώ και η Εθνική με 2,35 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά κινούνται 88 μετοχές, 12 πτωτικά και 13 παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Moda Bango +29,03% και Νάκας +21,35%.

Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Δομική Κρήτης -18,44% και Centric Συμμετοχών -11,65%.

Με πληροφορίες από Reuters, AΠΕ – ΜΠΕ

Έτοιμες οι πλατφόρμες και τα ηλεκτρονικά έντυπα για την αποζημίωση των 800 ευρώ και τη μείωση ενοικίων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: