Σε αντίθεση οι δηλώσεις των ιατρών με αυτές του Προέδρου Τραμπ: Πολλά τα κέντρα μετάδοσης του κορωνοϊού στις ΗΠΑ

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο απευθύνεται στους κατοίκους της Πολιτείας. EPA, Peter Foley




Έχοντας πλέον ξεπεράσει σε κρούσματα την Κίνα και την Ιταλία (93.410) και με τους θανάτους να φτάνουν αυτή την ώρα τους 1.385, οι ΗΠΑ έχουν γίνει πλέον το παγκόσμιο κέντρο της πανδημίας και μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι πως σε αντίθεση με την Κίνα, ο κορωνοϊός δεν περιορίζεται κυρίως σε ένα κέντρο, αλλά υπάρχουν αρκετά.

Η πολιτεία της Νέας Υόρκης, με 44.635 κρούσματα και 519 θανάτους βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου, με το δήμο της Νέας Υόρκης να συγκεντρώνει τους 25.398. Ο Γενικός Αρχίατρος των ΗΠΑ, δρ. Τζερόμ Ανταμς προειδοποίησε την Παρασκευή ότι από την επόμενη εβδομάδα θα δούμε η κατάσταση να γίνεται δυσκολότερη σε πόλεις όπως το Ντιτρόιτ, το Σικάγο και η Νέα Ορλεάνη.

Οι δηλώσεις του γενικού αρχιάτρου όπως κι άλλων ιατρών που είναι μέλη της ομάδας δράσης του Λευκού Οίκου, έρχονται σε αντίθεση με την επιμονή του Προέδρου Τραμπ να δηλώνει ότι στόχος του είναι να αρθούν τα μέτρα περιορισμού μέχρι το Πάσχα των Καθολικών, στις 12 Απριλίου. Σε επιστολή του προς τους κυβερνήτες, ο κ. Τραμπ είπε πως ετοιμάζονται νέες οδηγίες, οι οποίες θα σταλούν την προσεχή εβδομάδα.

Παρά τη ροή της ομοσπονδιακής βοήθειας προς τη Νέα Υόρκη και άλλες πολιτείες, η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι δύσκολη, με πολλούς γιατρούς να απευθύνουν εκκλήσεις για προστατευτικό υλικό. Αρκετοί γιατροί και νοσηλευτές στη Νέα Υόρκη έχουν ασθενήσει, ενώ ο κυβερνήτης της πολιτείας Άντριου Κουόμο, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται για αύξηση των νοσοκομειακών κλινών με τη βοήθεια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και εξασφάλιση περισσότερων αναπνευστήρων.

Ο επικεφαλής του τμήματος υγείας του Μίσιγκαν, Δρ. Τζόνεϊ Χαλντούν είπε πως γιατροί στην περιοχή του Ντιτρόιτ βγάζουν μία ολόκληρη βάρδια με μία μάσκα.

Τα νοσοκομειακά ιδρύματα ετοιμάζονται για τα χειρότερα σενάρια και χαρακτηριστικά είναι τα πρωτόκολλα του Συστήματος Υγείας Henry Ford του Μίσιγκαν, με το οποίο καθορίζεται ότι σε περιπτώσεις πληρότητας του συστήματος, άτομα με σοβαρά καρδιολογικά, νεφρολογικά και πνευμονολογικά προβλήματα και καρκίνους σε τελική φάση, δεν εισέρχονται σε μονάδα εντατικής θεραπείας, αλλά θα προσφέρεται μόνο παρηγορητική θεραπεία.

Ο κυβερνήτης Νέας Υόρκης Κουόμο προειδοποίησε πως ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων θα συνεχίσει να αυξάνεται στην πολιτεία, για αυτό και οι ανάγκες σε υγειονομικό υλικό παραμένουν αυξημένες, όμως τα καλά νέα είναι ότι πλέον ο διπλασιασμός του αριθμού των κρουσμάτων γίνεται κάθε τέσσερεις ημέρες, αντί δυόμιση στις αρχές της εβδομάδας.

«Είναι καλά νέα ότι επιβραδύνεται ο ρυθμός εισαγωγής ασθενών στα νοσοκομεία», είπε ο κυβερνήτης, αποκαλύπτοντας την δημιουργία ακόμη 4 εκτάκτων νοσοκομειακών μονάδων, δυναμικότητας 1.000 κρεβατιών το καθένα και στα υπόλοιπα 4 διαμερίσματα του δήμου Νέας Υόρκης, εκτός του Μανχάταν.

Στο Μπρονξ το εκθεσιακό κέντρο New York Expo Center, στο Κουίνς ο Ιππόδρομος του Aqueduct, στο Μπούκλιν στο σταθμό των κρουαζιερόπλοιων και στο Στάτεν Άιλαντ στο κάμπους του ομώνυμου κολεγίου College of Staten Island.

Και η βουλή ενέκρινε πριν λίγο διά βοής το ύψους 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων πακέτο στήριξης της οικονομίας. Ο συντηρητικός βουλευτής του Κεντάκι Τόμας Μάσι είχε ζητήσει να γίνει ονομαστική ψηφοφορία, ωστόσο δεν βρέθηκε δεύτερο άτομο για να συγκηδεμονεύσει την πρότασή του.

Ο πρόεδρος Τραμπ αναμένεται να υπογράψει σήμερα το νόμο, που δίνει βοήθεια σε άτομα και επιχειρήσεις. Παρά την έντονη κριτική που δέχεται ο Αμερικανός πρόεδρος, για την υποβάθμιση της ασθένειας και την καθυστέρηση λήψης μέτρων, τα ποσοστά δημοφιλίας του αυξήθηκαν. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του CNN, 47% επιδοκιμάζουν τους χειρισμούς του στην κρίση και 48% τους αποδοκιμάζουν. Ο μέσος όρων όλων των αντίστοιχων δημοσκοπήσεων είναι 52% με θετικές γνώμες και το 45% αρνητικό.

ΚΥΠΕ – Αποστόλης Ζουπανιώτης
ΗΠΑ/Νέα Υόρκη

Επίκεντρο της επιδημίας η Νέα Υόρκη: Έσπασαν το φράγμα των 100.000 τα κρούσματα μόλυνσης στις ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: