Σχέδιο τόνωσης της ελληνικής οικονομίας τον Απρίλιο παρουσιάζει σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη

FILE ΡHOTO: Άποψη από το Μέγαρο Μαξίμου. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ




Ολοκληρωμένο σχέδιο για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας για τον μήνα Απρίλιο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τον κορονοϊό, αποφασίστηκε την Κυριακή σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης από το Μέγαρο Μαξίμου.

Το ολοκληρωμένο Σχέδιο της κυβέρνησης, θα ανακοινωθεί σήμερα στις 10:00 πμ, από τους Υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνη Γεωργιάδη και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου ‘Ακης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Αθανάσιος Πετραλιάς και ο Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα:
Το ολιστικό σχέδιο προβλέπει νέα λίστα ΚΑΔ, κρατικές εγγυήσεις, κοινοτικά κονδύλια, αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν να βάλουν τέλος στον «πόλεμο των ΚΑΔ» και για τα 600 ή 800 ευρώ «σαν να ήταν αυτά το εμβόλιο ή το φάρμακο» για τον κορωνοϊό. Όπως λένε στο οικονομικό επιτελείο σήμερα θα ανακοινωθεί ένα μεγάλο συνεκτικό σχέδιο με αλλαγές και νέα μέτρα και, ανάμεσα σε άλλα:

– θα διευρυνθεί η λίστα κλάδων και επαγγελμάτων (ΚΑΔ) που πλήττονται

– θα υπάρξει λύση και για τα 600 ευρώ «επιταγή κατάρτισης» που θα δινόταν στους επιστήμονες επαγγελματίες. Μετά τις αντιδράσεις δικηγόρων, λογιστών κλπ που αρνούνται το «κουπόνι» των 300+300 ευρώ, η κυβέρνηση κάνει πίσω. Πιθανώς να λάβουν έτσι και αυτοί την επιδότηση των 800 ευρώ. Ωστόσο «η ιδέα ήταν να δοθούν χρήματα από αναπτυξιακά κοινοτικά κονδύλια αντί να βγουν από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να μη κοπούν τα κονδύλια αυτά από άλλες ανάγκες».

– ανακοινώνεται λύση για τις μεταχρονολογημένες ακάλυπτες επιταγές, με «επιταγοδάνεια» (κεφάλαιο κίνησης από τράπεζες αξιοποιώντας κοινοτικά κονδύλια) προκειμένου να τις καλύψουν πριν «σκάσουν» μέσα σε 75 μέρες οι εκδότες.

Επιπλέον η κυβέρνηση θέλει να επεκτείνει και την προστασία για την α΄κατοικία. Πληρωμές φόρων και υποβολές δηλώσεων μετατίθενται, ενώ μειώνεται ενδεχομένως και το απαιτούμενο όριο 30% για πληρωμές με πλαστικό χρήμα (καθώς οι οικογενειακές δαπάνες περιορίζονται πλέον σε τρόφιμα και φάρμακα).

Ωστόσο οι εξαγγελίες και τα μέτρα στήριξης θα μείνουν κενό γράμμα, αν δεν προβούν έγκαιρα όλοι οι ενδιαφερόμενοι στις δηλώσεις και αιτήσεις που απαιτούνται. Ξεκινά έτσι «η μάχη της πλατφόρμας» καθώς πρέπει άμεσα:

– μέσα σε 3 εργάσιμες ημέρες αφού βγει η νέα ΠΝΠ και στην ειδική πλατφόρμα που θα ανοίξει στην ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΑΕ, οι εκδότες επιταγών θα δηλώνουν τις μεταχρονολογημένες ακάλυπτες επιταγές τους πριν «σκάσουν»

– μέχρι την Τρίτη 31 Μαρτίου στην πλατφόρμα της Εργανης οι επιχειρήσεις θα δηλώνουν αν έκλεισαν, πόσους απέλυσαν και πόσες αναστολές συμβάσεων εργασίας έκαναν, τα επαγγελματικά μισθώματα που «κουρεύονται» κατά 40% κλπ, για να ενταχθούν όλοι μαζί (επιχειρήσεις, εργαζόμενοι και ιδιοκτήτες ακινήτων) στα μέτρα στήριξης.

– στη νέα πλατφόρμα του υπουργείου Εργασίας που θα ανοίξει από την Πρωταπριλιά, κάθε εργαζόμενος θα δηλώνει σε ποιον εργοδότη δούλευε για να λάβει 800 ευρώ και αναστολές πληρωμών φόρων.

Σταϊκούρας: Εντός των ημερών διεύρυνση των ΚΑΔ

Το επόμενο στάδιο θα είναι οι στοχευμένες πολιτικές και δράσεις για τον πρωτογενή τομέα, τον τομέα τις ενέργειας, τον τουρισμό, τη ναυτιλία και την ακτοπλοΐα, τα αεροδρόμια και άλλους κλάδους που έχει εντοπιστεί ότι υπάρχουν προβλήματα.

Αυτό δήλωσε στην τηλεόραση του MEGA ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι «αύριο, το αργότερο μεθαύριο, θα ακούσετε πολλά περισσότερα που θα έχουν να κάνουν και με διεύρυνση των ΚΑΔ και με ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος, δηλαδή δεν θα επανέλθουμε σε συζήτηση ΚΑΔ».

Σε ερώτηση εάν υπάρχουν κονδύλια ώστε να υπάρξει και μια ροή χρηματοδότησης προς τη χώρα, ο κ. Σταϊκούρας είπε πως «υπάρχουν κάποιες πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων- θα αξιοποιήσουμε τα σχετικά κονδύλια-, υπάρχει μία πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο από τους υφιστάμενους ευρωπαϊκούς πόρους και είναι αυτό το corona fund ύψους 37 δισ. ευρώ (που στην Ελλάδα αντιστοιχούν 1,8 δισ. ευρώ), πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε την τρέχουσα εβδομάδα, περικλείοντας αυτό το ποσό. Από εκεί και πέρα υπάρχει μια συζήτηση, η οποία έχει ανοίξει και σε επίπεδο ηγετών, που έχει να κάνει με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, ο οποίος διαθέτει περίπου 400 δισ. ευρώ και για τα οποία υπάρχει μία συζήτηση να διατεθούν σε όλες τις χώρες τις Ευρώπης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορoνοϊού».

Ενώ, αναφορικά με τη χρήση του «μαξιλαριού», υποστήριξε ότι δεν μπορούμε το χρησιμοποιήσουμε τώρα, καθώς δεν γνωρίζουμε την έκταση της κρίσης.

Έως τις 10 Απριλίου η καταβολή οφειλών για άτομα άνω των 70 ετών ή με ποσοστό αναπηρίας 80%

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: