Ρέγκλινγκ για ευρωομόλογα: Ο ESM έχει ήδη αμοιβαιοποιήσει 800 δισ. ευρώ χρέους

File Photo: Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ. EPA, KIMMO BRANDT




Συγκεκριμένες και αναλυτικές διευκρινίσεις σε σχέση με το “αίτημα αμοιβαιοποίησης χρέους για τη χρηματοδότηση της απάντησης της ΕΕ και των Κρατών Μελών στον COVID19″, αλλά και τις πρακτικές προεκτάσεις της κοινοτικής αλληλεγγύης και των πρόσφατων αποφάσεων του Eurogroup και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έδωσε μιλώντας στους FT, ο Επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλγικ.

  • Ο Κλάους Ρέγκλιγκ ξεκαθαρίζει ότι ο ESM έχει ήδη αμοιβαιοποιήσει 800 δισ. Ευρώ χρέους, αποτελεί τον μόνο οργανισμό που μπορεί να συνεχίσει να το κάνει στην πράξη και εξηγεί τα πλεονεκτήματα της πρότασης για χρήση της προληπτικής γραμμής στήριξης, ΕCCL, που δεδομένων των συνθηκών δεν θα περιέχει ιδιαίτερη αιρεσιμότητα.

Επιπλέον εξηγεί αναλυτικά ότι η ΕΕ έχει θεσμοθετημένο μηχανισμό αλληλεγγύης και νομισματικών μεταβιβάσεων: τον κοινοτικό πολυετή προϋπολογισμό (MFF – ΠΔΠ) και είναι σωστή ή προσέγγιση της Κομισιόν για χρήση αυτού του εργαλείου για τη χρηματοδότηση της απάντησης της ΕΕ στις συνέπειες της πανδημίας.

Αναλυτικά, ο Επικεφαλής κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα περί αναγκαιότητας αμοιβαιοποίησης χρέους και ευρωομολόγων τονίζει τα εξής:

“Εχουμε ήδη αμοιβαιοποιήσει χρέος. Το coronabond υποτίθεται ότι αλληλοενισχύει το ευρωπαϊκό χρέος. Αυτό έχουμε ήδη κάνει – έχουμε ήδη αμοιβαιοποιήσει περισσότερα από 800 δισεκατομμύρια ευρώ. Μπορεί να αυξηθεί αυτό, αλλά βραχυπρόθεσμα μόνο μέσω υφιστάμενων ιδρυμάτων και υφιστάμενων μέσων. Μακροπρόθεσμα, υπάρχουν και άλλες επιλογές. Απαιτούνται όμως κεφάλαια, εγγυήσεις ή έσοδα για ειδικό προορισμό. Πρέπει να το επαναλάβω έτσι ώστε να είναι σαφώς κατανοητό”.

Ξεκαθαρίζει δε ότι “όλοι στην Ευρωομάδα γνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε σε μια μεγάλη κρίση, όπως είπε ο συνάδελφος Mario Draghi την περασμένη εβδομάδα, ότι πιθανόν αυτή είναι η μεγαλύτερη οικονομική και ανθρωπιστική κρίση στη ζωή μας”.

  • Διευκρινίζει ότι “αυτό σημαίνει ότι όλοι πρέπει να συμβάλλουν στην εξεύρεση λύσης … και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) διαθέτει αχρησιμοποίητη δανειοδοτική ικανότητα ύψους 410 δισεκατομμυρίων ευρώ και αναζητούμε τρόπους για να κινητοποιήσουμε κάποια από αυτή. Πιστεύω λοιπόν ότι είναι η σωστή προσέγγιση. Κάποιος πρέπει να εξετάσει τις διάφορες συνεισφορές που μπορούν να προέλθουν από όλες τις πιθανές διαφορετικές πηγές. Διαφορετικά, δεν θα μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε”.

Αποκαλύπτει ότι κατά τη διάρκεια του eurogroup προσπάθησε να εξηγήσει “ποιες είναι οι προϋποθέσεις εάν κανείς θέλει να δημιουργήσει ένα νέο θεσμό για να κάνετε κάτι τέτοιο (να εκδόσει ομόλογα).

  • Θα χρειαστούν 1, 2 ή 3 χρόνια και τα Κράτη Μέλη πρέπει να καταθέσουν κεφάλαια ή εγγυήσεις ή να εκχωρήσουν μελλοντικά έσοδα. Αυτό, εάν ζητήσατε από ένα εντελώς νέο ίδρυμα να το κάνει. Εάν χρησιμοποιείτε υπάρχοντα θεσμικά όργανα, η Kομισιόν, μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα από τον επόμενο χρόνο. Η ΕΤΕπ θα μπορούσε να το δράσει αμέσως. Ο ΕΜΣ είναι εδώ.
  • Μπορούν όλοι να εκδώσουν αμοιβαίο ευρωπαϊκό χρέος. Έτσι, αν θέλουμε να καλύψουμε βραχυπρόθεσμες ανάγκες χρηματοδότησης, κάτι που είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση της κρίσης του COVID19, για άμεση χρηματοδότηση της επέκτασης του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης και χρηματοδότηση ορισμένων από τις ενέργειες που απαιτούνται για τη διατήρηση των επιχειρήσεων, νομίζω ότι ο μόνος τρόπος είναι να χρησιμοποιηθούν τα υφιστάμενα θεσμικά όργανα με τα υπάρχοντα μέσα. Και, επίσης, μην ξεχνάτε, όπως ανέφερα, κάποιος χρειάζεται κεφάλαια, εγγυήσεις ή έσοδα για ειδικό προορισμό. Διαφορετικά, δεν μπορεί να υπάρξει νέο ευρωπαϊκό χρέος που να εκδίδεται”.

Ο Κλάους Ρέγκλιγκ τονίζει ότι η ιδέα που βρίσκεται στο τραπέζι σε σχέση με τον ESM είναι η προληπτική πιστωτική γραμμή. Εξηγεί αναλυτικά: “στην ιδανική περίπτωση, στη βασική γραμμή, τα χρήματα δεν θα χρειαστούν και δεν θα ενεργοποιηθούν. Αλλά οι περιστάσεις μπορούν να αλλάξουν, και στη συνέχεια, εάν μια χώρα χρειάζεται χρήματα, τα χρήματα μπορούν να εισρεύσουν πολύ γρήγορα, επειδή υπάρχει μια διευθέτηση στη θέση της”.

Διευκρινίζει δε ότι “οι συνθήκες (όροι) υπό τις οποίες θα μπορούσαν να διατεθούν (τα κεφάλαια) θα ήταν εντελώς διαφορετικές από πριν από 10 χρόνια, επειδή πρόκειται για μια διαφορετική κρίση”. “Φυσικά, αυτά είναι δάνεια. Πρέπει λοιπόν να διασφαλίσουμε την επιστροφή τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να υπάρξει δέσμευση για σεβασμό των πλαισίων εποπτείας της ΕΕ, πράγμα που αποτελεί βέβαια υποχρέωση ούτως ή άλλως για όλα τα Κράτη Μέλη της ΕΕ.”

“Νομίζω ότι τα επιχειρήματα υπέρ του ECCL είναι ήδη πειστικά από μόνα τους επειδή τα Κράτη Μέλη ενδέχεται να έχουν τεράστιες ανάγκες χρηματοδότησης και είναι ένα πολύ διαφορετικό μέσο από το παρελθόν με πολύ διαφορετικές συνθήκες”, σημειώνει.

Tέλος σε σχέση με το αν και κατά πόσο η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ θα έχει ως προϋπόθεση ενεργοποίηση του ECCL τονίζει τα εξής: “Εναπόκειται στην ΕΚΤ να αποφασίσει εάν εξακολουθεί να ισχύει η απόφαση του Σεπτεμβρίου 2012, όπου έγινε σαφές ότι θα πρέπει να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα OMM με την προϋπόθεση ύπαρξης προγράμματος ESM με προϋποθέσεις. Και το ECCL αναφέρθηκε στο πλαίσιο αυτό. Θα πρέπει να δούμε αν αυτό εξακολουθεί να είναι σημαντικό, επειδή η κατάσταση έχει αλλάξει. Το ECCL μας, όπως το βλέπω, θα έχει πολύ περιορισμένους όρους, οι οποίοι ουσιαστικά διασφαλίζουν ότι τα χρήματα δαπανώνται με τον σωστό τρόπο και ότι ο ΕSM θα εξοφληθεί μία ημέρα. Επομένως, πρόκειται για απόφαση που θα έπρεπε να λάβει το συμβούλιο της ΕΚΤ”.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίoυ
Βέλγιο/Βρυξέλλες

Καταβάλλεται σήμερα σε 7.203 μητέρες η πρώτη δόση του επιδόματος γέννησης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: