Πρώτος θάνατος στη Βενεζουέλα: «Ειδική πτήση» αναχώρησε από το Καράκας με Ευρωπαίους για τη Μαδρίτη

Ευρωπαίοι πολίτες ετοιμάζονται να αναχωρήσουν από τη Βενεζουέλα για τη Μαδρίτη. EPA, RAYNER PENA R.
Οι αρχές της Βενεζουέλας ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη τον πρώτο θάνατο που οφείλεται στον κορονοϊό στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, ενός άνδρα 47 ετών με ιστορικό πνευμονοπάθειας.

Το θύμα ζούσε στην πολιτεία Αράγουα, στο βόρειο τμήμα της χώρας, ανέφερε η αντιπρόεδρος Ντέλσι Ροδρίγκες.

Ενώ νοσηλευόταν σε ιδιωτική κλινική με πνευμονία, εξέταση αποκάλυψε πριν από τρεις ημέρες ότι είχε προσβληθεί από τον κορονοϊό, σύμφωνα με τη Ροδρίγκες. «Έπασχε από ασθένεια στους πνεύμονες εξαιτίας του επαγγέλματός του», πρόσθεσε.

Μέχρι χθες είχαν διαγνωστεί 107 κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό, σύμφωνα με την αντιπρόεδρο.

Για να αποτρέψει την εξάπλωση της ασθένειας COVID-19, η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο κήρυξε σχεδόν απόλυτη καραντίνα σε όλη τη χώρα πριν από δύο εβδομάδες. Οι μόνες έξοδοι των πολιτών από τα σπίτια τους που επιτρέπονται είναι αυτές για να ανεφοδιάζονται με τρόφιμα και για να επισκεφθούν γιατρό. Τα σχολεία έκλεισαν, ενώ οι πτήσεις εσωτερικού και οι διεθνείς πτήσεις ανεστάλησαν.

Η Βενεζουέλα ζει τη χειρότερη οικονομική κρίση της ιστορίας της τα τελευταία χρόνια, με υπερπληθωρισμό και ελλείψεις φαρμάκων, μεταξύ άλλων αγαθών. Η ιατρική κοινότητα της χώρας εκφράζει φόβους ότι εάν τα κρούσματα αυξηθούν και υπάρξει μαζική ροή ασθενών στα νοσοκομεία, που είναι ανεπαρκώς εξοπλισμένα, η κατάσταση μπορεί να γίνει καταστροφική.

«Ειδική πτήση» αναχώρησε από τη Βενεζουέλα για την Ισπανία

Αεροσκάφος το οποίο εκτελεί «ειδική πτήση» αναχώρησε από το Καράκας για τη Μαδρίτη χθες Πέμπτη, έπειτα από συντονισμένες προσπάθειες ευρωπαϊκών χωρών, με πάνω από 360 επιβάτες, ανάμεσά τους 139 Ισπανούς και 26 Γάλλους, αποκλεισμένους στη χώρα της Λατινικής Αμερικής για δύο εβδομάδες εξαιτίας της αναστολής των αεροπορικών συνδέσεων που επιβλήθηκε για να αποτραπεί η εξάπλωση του κορονοϊού, ενημέρωσε διπλωματική πηγή.

Το αεροσκάφος «απογειώθηκε στις 17:55» [σ.σ. τοπική ώρα· 23:55 ώρα Ελλάδας] από το διεθνές αεροδρόμιο Μαϊκετία, στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρομέν Ναντάλ, ο πρεσβευτής της Γαλλίας στο Καράκας. Στο αεροπλάνο της ισπανικής εταιρείας Plus Ultra επιβαίνουν μεταξύ άλλων 139 υπήκοοι της Ισπανίας, 69 υπήκοοι της Βενεζουέλας, 56 υπήκοοι της Ιταλίας, 44 υπήκοοι της Γερμανίας και 26 υπήκοοι της Γαλλίας.

«Δεν πρόκειται για επαναπατρισμό. Κάθε επιβάτης κατέβαλε το αντίτιμο το εισιτηρίου», διευκρίνισε ο γάλλος διπλωμάτης. Η πτήση οργανώθηκε «από ευρωπαϊκές χώρες, με τον συντονισμό της Ισπανίας».

Όλοι οι επιβάτες βρίσκονταν στη Βενεζουέλα για αναψυχή ή επαγγελματικούς λόγους. Αποκλείστηκαν εκεί μετά την αναστολή των αεροπορικών συνδέσεων με το εξωτερικό που αποφασίστηκε πριν από περίπου δύο εβδομάδες από τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.

Στη χώρα, όπου το σύστημα υγείας έχει γονατίσει έπειτα από χρόνια κρίσης, έχει κηρυχθεί σχεδόν πλήρης καραντίνα από τη 17η Μαρτίου. Επιτρέπονται έξοδοι πολιτών από τα σπίτια τους μόνο για να αγοράσουν τρόφιμα ή να πάνε να δουν γιατρό.

Χθες Πέμπτη, η αντιπρόεδρος Ντέλσι Ροδρίγκες ανακοίνωσε τον πρώτο θάνατο εξαιτίας της ασθένειας COVID-19, ενός 47χρονου. Σύμφωνα με τη Ροδρίγκες, έχουν διαγνωστεί μέχρι τώρα 107 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στη Βενεζουέλα.

Πληροφορίες από AFP-Reuters μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Καράκας, Venezuela

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal


Latest of HellasJournal